3 златни правила за успешна работа с колега фрийлансър, на когото прехвърляш задачи

Ти си фрийлансър, който напоследък е затрупан с поръчки. Не искаш да ги отказваш. Предпочиташ да намериш колега, на когото да прехвърлиш част от тях срещу процент. Поздравления, това е първата стъпка към един от възможните начини за разширяване на бизнеса ти.

Как обаче да я направиш успешно, така че да не кривнеш към разочарованието и разправиите с недоволни клиенти? 

За последните 15-16 години съм била и подизпълнител, и човек, който възлага задачи на колеги копирайтъри. Някои от тези сътрудничества са били успешни, други – пълна катастрофа. На база на опита си изведох 3 златни правила за работата си с колеги, на които прехвърлям задачи. Прочети ги, приложи ги, когато търсиш кой да поеме поръчките ти, докато си в отпуска това лято, няма да съжаляваш.

 

1. Приеми, че твоят колега няма да свърши работата като теб

Това не значи, че ще я свърши лошо, напротив. Но при всяко положение няма да я направи така, както ти би я направил. Просто, защото е друг човек.

Приеми го. В противен случай, с когото и да работиш, дори да е много талантлив, свестен, бърз и сговорчив колега, ти все ще си недоволен, съответно работата ви няма да спори и ще сменяш фрийлансър след фрийлансър, докато накрая се откажеш.

Абстрахирай се от това как ти би изпълнил поръчката и се опитай да оцениш обективно това, което е свършил колегата ти. 

 

успешна работа, колега, фрийлансър, свободна практика, делегиране

2. Отдели време за описване на процеси и задания

Обикновено очакваме колегата фрийлансър да ни разбира от 2-3 думи, да чете мисли, да има същия работен процес като нашия и започваме да му възлагаме задачи без много обяснения какво всъщност очакваме от него. Нали се сещаш до какво води това? До конфликти и разочарования за двете страни, излишен стрес и често пъти недоволни клиенти.

За липсващите обяснения най-често се оправдаваме с думите „Аз, докато опиша всички процес и докато направя подробно задание, ще си свърша работата сам.“ Това обаче е вярно само първия път. Ако работиш по множество поръчки с един и същи човек, и той знае от самото начало какво очакваш от него, няма да се налага да му го обясняваш при всяка следваща поръчка. А ако си описал процеса, и смениш подизпълнителя, просто ще изпратиш обясненията на следващия.

Опитай се да пренастроиш мисленето си от „Обясненията и подробните задания ми губят времето“ към „Обясненията и подробните задания ми спестяват време и ми гарантират по-добър резултат“.

 

3. Винаги давай обратна връзка – от теб и от клиента

При това прави много ясно разграничение коя от кого е.

Казвай на колегата си подизпълнител какво мислиш ти за неговата работа. Ако искаш корекции, обяснявай защо. Ако имаш съмнения и коментари, но смяташ да пратиш на клиента нещата така, както са – кажи го предварително. Ако си доволен и смяташ, че човекът си е свършил добре работата, непременно го похвали!

Споделяй му какво мисли клиентът. Ако е доволен, предай думите му на подизпълнителя. Ако има корекции, обясни ги внимателно. Ако клиентът има желания и недоволства, които ти се струват неоснователни, защити човека сътрудника си.

Всички работим за пари, обаче нищо не мотивира хората така, както усещането, че са разбрани и оценени, че някой се грижи да работят спокойно и да имат чувство за принадлежност, за общност.

Разбира се, има още много неща, за които трябва да помислиш, когато възлагаш задачи от твоята сфера на колега и искаш да имате гладък и ползотворен работен процес, тепърва ще пиша за тях. Тези 3 правила обаче са в основата на успешната ви работа. Започни от тях. Успех!

! Възползвай се от безплатната консултация със счетоводителбезплатната консултация със счетоводител за месец юни. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *