Питай копирайтър #24

Имаш въпроси, свързани с копирайтинга на твоя сайт или онлайн кампания? Задай ги в коментарите под този пост. Ще отговоря на първите 5 до вторник, края на деня (25. 02. 2022).

Възползвай се от безплатна копирайтинг консултация за уеб с мен!

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

копирайтинг курс, копирайтинг обучение, онлайн курс, как се пише съдържание за сайт и блог

2 comments to “Питай копирайтър #24”
 1. Здравейте, интересувам се при създаване на нов уебсайт, каква стратегия да използваме за изграждане на авторитет на сайта чрез linkbuilding.

  Относно самото съдържание – какво трябва да съдържа лендинг страницата – трябва ли да предоставя възможно най-много информация, или цели да сумира най-важното от темата във възможно най-малко текст? Как да знаем за какви теми да пишем в блог секцията и за колко ключови думи да оптимизираме текста? Повечето плъгини и онлайн “съветници” за СЕО съветват да се оптимизира за една фокус ключова дума… така ли трябва да е? Ако искаме да таргетираме аудитория от България, но и чужбина – трябва ли да превеждаме вече създадените страници и да използваме същата ключова дума, но преведена, или да се съобразим с търсенето в съответния пазар?

  Благодаря предварително!

 2. Здравейте, част от въпросите ви не са за мен, а за SEO специалист. Прехвърлила съм ги в безплатната консултация със Славчо Панов за този месец. Ще получите отговор като коментар и на мейла си до края на януари.

  Сега по копирайтинг частта.

  1. Какво трябва да съдържа лендинг страницата – трябва ли да предоставя възможно най-много информация, или цели да сумира най-важното от темата във възможно най-малко текст?

  Лендинг страницата се прави, за да комуникира едно, конкретно предложение за продажба. Каква да бъде – къса или дълга – зависи от типа продукт/услуга, които предлагате и от самото ви предложение. Ако искате от посетителите само да се абонират, регистрират някъде, да поискат безплатна консултация, може спокойно да направите къса лендинг страница. Ако искате да направят покупка, ще ви трябва дълга лендинг страницата. Обикновено, колкото по-голяма е сумата, която трябва да дадат потенциалните клиенти, толкова по-дълъг е лендингът. 🙂 Разбира се, това е много общо. Какво ще работи за вас зависи от предложението, самия продукт/услуга и от аудиторията ви.

  Препоръчвам ви да прегледате следните статии:
  “Как се пише текст за ефективна лендинг страница”

  “Два шаблона за писане на текст за лендинг страница” – може да свалите, да ги разгледате, да ги ползвате, ако искате.

  – “Лендинг страница – как дизайнът влияе на ефективността ѝ”

  2. Как да знаем за какви теми да пишем в блог секцията и за колко ключови думи да оптимизираме текста?

  Темите, за които да пишете в блог секцията, са тези, които искат да четат вашите персони.

  Първо, определяте профила на вашите читатели/потенциални клиенти. Проучвате какво ги притеснява по отношение на продукта/услугата, какво им е важно, какъв проблем търсят да си решат с него/нея.

  Второ, като гледате персоните, правите списък с всички теми, които ги интересуват и имат връзка с вашия продукт/услуга.

  Трето, пишете по тези теми.

  Най-общо казано е това. Прегледайте статията “Как да пишеш текстове, харесвани от хора и търсачки”, там има по-подробни насоки (Най-подробните стъпки за създаване на персони, планиране на блогове, писане на блог статии и съдържание за сайтове са в онлайн курса ми “Как да напишем съдържание за сайт и блог в 10 урока”, ако искате, погледнете програмата му.)

  В този пост ще намерите word файл за сваляне, който също ще ви даде насоки – “Как да поставиш основите на работещ бизнес блог”

  Текстът се оптимизира за едно, максимум две ключови думи/фрази, като използвате и техни синоними. Но все пак съм оставила тази част от въпроса и при Славчо Панов.

  Надявам се, че съм ви била полезна. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *