3 въпроса, на които трябва да намериш отговор в началото на годината

Ако искаш да работиш успешно на свободна практика

 

Две са ситуациите, в които изпадат повечето фрийлансъри:

  1.  „нямам клиенти, нямам поръчки, какво да правя“ или
  2. „имам супер много работа, не мога да си вдигна главата, изнемогвам“.

Ти в коя си тази седмица и колко дълго можеш да продължаваш така? Може би все още поставянето на цели и планирането ти се струват излишни. Може би не знаеш откъде да ги подхванеш, струва ти се сложно да определиш и планираш каквото и да било в тези несигурни времена. Може би просто вече отново си се качил на въртележката, с твърдото намерение да помислиш после, след като изработиш тази спешна поръчка, след като се договориш с този важен клиент, другата седмица или веднага щом се видиш с малко свободно време.

Е, понеже знам, че малкото свободно време не идва, а лашкането между изтощението от многото работа и тревогата от липсата на поръчки не се издържа дълго, ще те улесня. Вземи си едно кафе, отдели си десетина минути, а защо не и половин час (какъв разкош!), за да прочетеш трите въпроса, които са важни за твоя успех като фрийлансър през 2022 и да им отговориш.

 

как се чувстваш в момента, фрийланс, свободна практика, фрийлансър, привличане на клиенти

1. Как се чувстваш в момента и как искаш да се чувстваш (в работен план) през тази година

Това е много простичък въпрос. За да му отговориш, трябва само да се ослушаш навътре. Уморен ли си? Писнало ли ти е? Спокоен ли си? Интересно ли ти е? Опитай се да си отговориш максимално конкретно на въпроса „Как са чувствам в момента по отношение на работата си?“. Като формулираш отговора, ще имаш яснота какво е положението, което пък ще те успокои.

Признанието, че се чувстваш сдъвкан и изплют е по-добро от никакъв отговор. Ясно е  какво ти е, не ти остава друго освен да намериш решение и да промениш ситуацията, нали така?

Ако се чувстваш добре, чудесно, дай си сметка защо е така, какви са причините за това, за да можеш да поддържаш подобни условия през цялата година.

Е, наясно ли си вече как се чувстваш в момента по отношение на работата си? Ако отговорът е „да“, време е да минеш на втората част от въпроса: „Как искам да се чувствам в работен план през тази година?“.

Отново се опитай да си максимално конкретен (и искрен) в отговора си. Не се разпростирай много, 1 – 2 изречения са напълно достатъчни. Просто подбери такива думи, че като си ги кажеш, да ти е лесно да си се представиш в желаното състояние.

Бъди така добър, запиши си тези 1 – 2 изречения и мини към следващия въпрос.

 

как да работя по-малко, а да печеля повече, фрийланс, фрийлансър, свободна практика

2. Как да работиш по-малко, а да печелиш повече

Сигурна съм, че това е любимият въпрос на всеки човек. Следвай стъпките в статията „Как да работиш по-малко, а да печелиш повече“, за да намериш твоя отговор. Дала съм варианти за начинаещи и напреднали фрийлансъри. Докато обмисляш, търсиш и изпълняваш препоръките, припомняй си какво си записал като отговор на първия въпрос. Оттам тръгва всичко, ти си най-важният. Когато си готов, премини към трети въпрос.

п.с. Планирам скоро и статия на тема преминаване от фрийланс към собствен бизнес. Мисля, че тя също ще ти помогне да намериш твоя отговор на златния въпрос „как да работя по-малко, а да печеля повече“.

 

3. Как да изпъкнеш сред нарастващия брой фрийлансъри и да привлечеш клиенти

Тенденцията по света и у нас е фрийлансърите да стават все повече. Вече не е толкова ефективно просто да кандидатстваш усърдно за поръчки по фрийланс платформите. По-печелившо е да вложиш време и усилия и да си създадеш образ, разпознаваем точно от потенциалните клиенти, с които искаш да работиш; да намериш начин да ги накараш те да те търсят вместо ти тях, независимо дали са българи, или чужденци.

Как да го направиш е последният въпрос, на който трябва да си отговориш. Ще ти бъде значително по-лесно, ако вече имаш добре формулирани и записани на лист пред теб отговорите на горните два въпроса. Имаш ли ги? Чудесно. Отиди на статията „Как да изпъкнеш сред нарастващия брой фрийлансъри и да привлечеш клиенти“ и действай по всяка една точка.

Когато приключиш и с този въпрос, ще си поставил основите на твоята успешна работна година като фрийлансър. Честито!

Ако имаш нужда от по-сериозна помощ, защото сега започваш твоята свободна практика, виж програмата на онлайн видео курса „Как да успеем на свободна практика“ и го поръчай.

фрийланс курс, онлайн видео курс, как се става фрийлансър, как да успея на свободна практика

Ако пък вече си понатрупал опит, но имаш конкретни въпроси и казуси, пиши ми за платена, индивидуална фрийланс консултация. В рамките на един час Skype или Zoom среща отговарям на въпросите ти, давам ти насоки и допълнителни материали, ако са необходими. Сподели с мен какъв работен проблем имаш на mogilska/at/gmail.com или на i/at/mogilska.com и ще се разберем за удобен ден и час.

! Ако имаш неизяснени счетоводни въпроси, моментът е идеален да ги изчистиш. Започна новата финансова година, както и безплатната консултация със счетоводител за януари. Питай Стефка Василева, тя ще отговори на първите 10 човека. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *