Питай копирайтър #9

Безплатната копирайтинг консултация за май започва от днес. Имаш ли въпроси? Ако пишеш сам текстовете за твоя сайт или с плана за публикации в социалните мрежи, ако си начинаещ копирайтър и не си съвсем сигурен как ти се получават нещата – питай ме, ще ти помогна. Остави въпроса си в коментарите. Ще отговоря на първите 5 до събота, края на деня.

Текстове за уеб, рекламни послания – знаеш колко са важни за твоя бизнес. Използвай възможността да получиш още малко помощ за тях. Сподели за консултацията и с приятели, колеги, партньори. Може да им е полезна.

Приятно питане!

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

6 comments to “Питай копирайтър #9”
 1. Здравейте,
  бих искала да стартирам собствен блог или страница. Колебая се къде да го направя? Facebook е първата и последната ми идея….Не много оригинално!?
  P.S.Когато дишаш, за да пишеш!

  • Здравейте. На каква тематика, с каква цел, кой ще го чете този блог, към кого ще е насочен този сайт, какво искате да правите през него? Има един куп въпроси, на които трябва да си отговорите преди да изберете платформа.

   Аз не бих препоръчла Facebook по следните причини:

   – градите нещо на чужда основа – не вие определяте правилата, ако утре Фейсбук реши, че всички трябва да си плащат, за да го ползват, или че не иска вече да има страници, а само профили, вие може да загубите каквото сте постигнала до момента; ако работите на ваш сайт, вие решавате какви са правилата и само от вас, а не от фейсбук алгоритмите, зависи дали ще го видят повече хора или не;

   – постовете са с много кратък живот – в най-добрия случай ден-два, след това ги заливат нови постове; няма как да търсите лесно между по-стари текстове, търсачките не ви отразяват;
   в блога или сайта имате информация, която може да привлича посетители с години, полезна е, намира се по-лесно и ви помага да се класирате по-добре в търсачките;

   Домейните не са скъпи, вземете си собствен домейн и си направете блог/сайт на WordPress. Ако не искате да влагате и стотинка, направете го на домейн, който включва името на платформата, която ползвате: wordpress, wix, blogger, etc. По всяко време, след като блогът/сайтът ви набере сила, може да се преместите на собствен домейн.

   Прегледайте този списък с платформи – някои са подходящи само за портфолио, на други може да си направите и сайт/блог. Всички имат безплатна опция.

   Успех.

 2. Здравейте, имам задача да помисля за лендинг страница. Бизнесът е съобщения -смс -за бизнес клиенти. Как смятате-страницата трябва ли да съдържа описание на услугата или директно да има подканване за покупка? Какво е важно да има в едва добра лендинг страница?

  • Лендинг страницата, като текст и дизайн, трябва да отговаря на определени правила, за да е ефективна. Ще се съсредоточа върху текста. 🙂

   1. Лендинг страницата комуникира едно-единствено предложение – за продажба, за абонамент, за заявка за оферта. Първо трябва да знаете какво е това предложение. После трябва да го превърнете в добре формулирано, стегнато заглавие на страницата.

   2. Лендинг страниците могат да са къси и дълги. Обикновено, ако искате посетителите да купят нещо през нея, страницата е дълга. Не е задължително, но се ползва по-често.

   3. Текстовете включват:
   – ползите за клиента – от най-важната към най-маловажната;
   – описание на проблема, задълбочаването му, даване на решение – предлагания продукт/услуга;
   – описание как работи продуктът/услугата;
   – описание на светлото бъдеще – какво би било, ако проблемът е решен, даване на решение – предлагания продукт/услуга;
   – отзиви на доволни клиенти;
   – напомняне колко неустоимо е настоящето предложение;
   – за кого е предназначен продуктът/услугата
   – създаване на усещане за спешност;
   – призив за действие;
   – достатъчен брой бутони за извършване на действието.

   Това са, в общи линии, елементите, които могат да се съдържат в една лендинг страница. Кои от тях трябва да ползвате (може да ви трябват и всичките) зависи от услугата, клиентите (бизнес клиенти е много общо; какви са – малки, големи, средни фирми; български/международни; от какви браншове; кой взима решението за ползване на подобна услуга, etc.) и конкретното предложение, което ще комуникирате.

 3. Здравейте,
  Започнахме попълването на уебсайта на нашето читалище https://vasillevski1928.com/ имаме прилично развита фейсбук страница-2000 последователи https://www.facebook.com/Vasil.Levski.1928 и ютуб канал, който започнахме да развиваме в началото на кризата-200 абоната до сега.
  Бихте ли ни дали насоки според Вас какво е важно, за да се позиционираме по добре сред местната общност

 4. Здравейте,

  чудесно е, че сте си направили Youtube канал с рубрики от различните школи и че записвате видеа с четене на детски книги за хлапетата. Facebook страницата ви също ми хареса. Много се радвам, че виждам такова живо и дейно читалище.
  Темата, която сте избрали за сайта си, също изглежда много приятно и подходящо за дейността ви.

  Относно текстовете за сайта ви.

  1. За да се позиционирате добре сред местната общност, трябва да знаете какво е важно за нея. От какво има нужда по отношение на духовността, културата, създаването на връзки, спазването на традициите. Отговорете си на въпроса какво търсят хората при вас и им го дайте.

  2. Разместете бутоните с имената на секциите, и самите секции, така че най-важното за посетителите на сайта да се набива на очи, да е най-напред. Например, ако школите за деца са им най-важни, сложете тази секция преди “за нас”.

  3. Придържайте се към езика, използван от хората, които посещават читалището. Не се стремете да пишете по-сложно или по-официално. Използвайте повече глаголи и не се притеснявайте да подканвате посетителите на сайта към действието, което искате да извършат: да проверят има ли свободни места в школата по балет, да видят какви нови заглавия има в библиотеката, да се абонират за бюлетина, ютюб канала, да ви последват във фейсбук, да запишат децата си на курс по китара.

  4. Определено имате ентусиазъм и желание да привлечете хората и това си личи. Опитайте се да ги предадете в текстовете. Накарайте хората да се почувстват добре дошли. Още веднъж – пазете се от официалности, говорете си с хората, макар и през писан текст.

  5. Когато публикувате описание на уроците по китара например, използвайте и вече записаните за ютюб видеа. Спокойно можете да вградите част от тях в сайта си и да приканите хората да следват канала ви, за да видят още, за да добият представа как протичат уроците и да се запишат.

  6. Може да си направите бюлетин, който да разпращате веднъж седмично или веднъж месечно на абонати. В него сложете всичко: програмата на събитията, най-новото от видео канала, новини за читалището и полезни материали. Така няма да изпускате хора, ще успеете да заинтригувате нови, да създадете здрава връзка с тях и да ги улесните да ползват редовно услугите, които им предлагате.

  7. Има основни правила за писане в уеб, които е добре да спазвате, когато правите текстовете за сайта. Наистина няма как да изредя и обясня тук всички. Ако имате възможност, включете се в онлайн лекцията, която ще водя на 27. 05. 2020, от 19 часа. Вижте цялата програма и линк към мястото, на което ще се проведе. Събитието е безплатно. Мисля, че ще ви е полезно.

  Можете да прегледате и статиите в рубриката “Копирайтърски съвети” в този блог. В тях също говоря за някои от тези правила.

  Към момента, предвид, че не познавам подробно видовете посетители/ползватели на читалището, не мога да дам повече насоки. Включете се отново в някоя от консултациите, ако искате, когато сте качили текстовете на сайта или поне част от тях. Безплатна копирайтинг консултация онлайн има всяка предпоследна сряда от месеца.
  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *