13-те урока на доволния фрийлансър

Вчера имах фрийлансърски рожден ден. Оказа се, че съм на свободна практика вече 5 години и 1 месец. По този повод реших да обобщя 13-те урокa, които съм научила през това време. Някои от тях ги знаеш, защото си ги чел или извел от собствения си опит. Други също ги знаеш, но те е страх да си го признаеш. Може моята статия да ти помогне.

Freelancer (2)
1. Ако не си поискаш, никой няма да ти даде.
Помисли си обаче как да го направиш, така че да ти дадат. Първо как да си поискаш поръчка, така че да ти я възложат. Когато пишеш на потенциалните си клиенти, покажи, че знаеш как да решиш проблемите им. Не се перчи със знания и умения, а показвай желание да помогнеш, като ги използваш. После вече мисли, как да си издействаш разумен срок и добро заплащане.

2. Ако ти не цениш работата си, никой няма да я оцени. В този смисъл – хвали се когато, където и както трябва. Не се съгласявай на по-малко отколкото заслужаваш. Недей и да се лакомиш за повече, дори да ти го предлагат, защото рано или късно ще те изненадат неприятно.

3. Дръж на отношението на клиента към теб толкова, колкото държиш и на парите. Даже повече. Просто е. Ако някой не уважава времето и труда ти, няма как да свършиш добре задачата, която ти е възложил. И освен, че ще се чувстваш зле, ще си се провалил като професионалист. Вероятността да получиш добро заплащане също клони почти към нула.

4. Отнасяй се със себе си така, както искаш клиентите да се отнасят към теб. Още по-просто е. Ако ти мислиш, че си фрийлансър, защото не си успял да си намериш друга работа; ако ти вярваш, че не се справяш достатъчно добре, че работата ти може да я върши всеки, че не си полезен, че е нормално да ти плащат жълти стотинки, защо клиентите да мислят друго? Никой не може да се държи зле с теб, докато не му позволиш.

5. Не прави нищо, зад което не искаш да сложиш името си.
Вярно е, нещата никога не са само черни и само бели. Всички имаме такива поръчки, за които ни е страх да си помислим дори, че сме ги изработили. Да, може би намесата на клиента е била твърде голяма. Да, може би обстоятелствата са били такива, че не е имало как да постъпиш иначе. Но е важно да се опитваш да надделяваш над клиентите си и да правиш наистина това, което е най-добро за тях. Да отказваш поръчките, които са против принципите ти. Да се адаптираш към обстоятелствата и да даваш най-доброто от себе си според случая.

6. Играй честно. Всяка некоректност, която проявиш към клиентите си, ще ти донесе повече главоболия, проблеми и неудовлетворение отколкото печалба.

7. Когато се чудиш дали да направиш нещо, мисли за бъдещето. Много от усилията ти няма да дадат резултат още утре, но след време ще береш плодовете им. Кога точно? Не знам. След месец, след година, след четири. Нали и тогава ще искаш да ти е добре. Знай, че нито едно твое действие не е било напразно.

8. Помагай на колеги и участвай доброволно в проекти, които ти харесват. Това те кара да се чувстваш добре и понякога носи много повече ползи отколкото парите.

9. Учи се от всяка сполука или несполука. Анализирай кое, как и защо се е получило. Само така ще можеш да повториш успеха и да избегнеш неуспеха.

10. Интересувай се от света около теб. Най-малкото, защото приходите и поръчките ти зависят от промените в него. Понякога дори от тези, които ти се струват най-далечни и незасягащи те.

11. Ако си недоволен от нещо, започни да го променяш. Не те убеждавам да живееш с илюзията, че можеш да промениш света. Но със сигурност можеш да промениш много неща, които не ти харесват. А това винаги има значение. Ако не за човечеството, то поне за теб и близките ти хора.

12. Не забравяй, че не живееш, за да работиш. Винаги си казваш, че като свършиш и този проект и после ще си починеш. После само още една задача, която няма как да откажеш и вече ще се наспиш. Това време никога не идва. Само ти си все по-изтощен, недоволен и непродуктивен. Професиите на повечето фрийлансъри са доста творчески и освен занаятчийски умения и дисциплина хората, които ги упражняват се нуждаят и от вдъхновение. А то няма как да се появи, ако нямаш време да четеш, да гледаш, да слушаш. Не говоря само за книги, филми и музика, говоря за непланирано пътуване с приятели, нощна разходка из града. Една сутрин, в която си спал до късно, после си станал, направил си си закуска и си се мотал по пижама (неработна) из къщи, с мисълта че имаш достатъчно време за всичко е важна колкото няколко изработени поръчки.

13. Забавлявай се. Защото иначе просто няма да ти се получи. Колкото и да се стараеш.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *