Питай копирайтър #10

Включи се в безплатната копирайтинг консултация за юни. Напиши въпросите си, свързани със съдържание за уеб, създаване на рекламни послания и сценарии за видео/радио, в коментарите под този пост. Ще отговоря на първите 5 до събота вечер.

п. с. Одобрявам коментарите ръчно, по реда на получаването им, имай търпение, ако написаното от теб не се появи веднага.

п. п. с. Сподели поста с партньори, колеги, клиенти и приятели. Ще помогнеш на тях, ще си полезен и за блога. Благодаря.

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

12 comments to “Питай копирайтър #10”
 1. Здравейте, следя блога Ви с интерес. Аз съч начинаещ копирайтър и срещам трудности при финансите договаряне с партньори. Оценявам времето си и за това често предлагам цена на 500 думи между 20 и 30 лв. Много честа удрям на камък. Мислете ли, че това не е адекватно на ситуацията ?
  П. С Знам, че е много индивидуално всичко. Да кажеш става дума за статия за блог.
  Благодаря предварително. Поздрави.

  • Здравейте. Под “ситуацията” предполагам, че имате предвид извънредното положение.

   Да, някои браншове пострадаха сериозно през последните месеци, вашите клиенти от тях ли са? (Не всички са ударени от кризата. Напротив, за някои бизнеси и браншове ситуацията донесе повече клиенти и печалби.)

   И дори клиентите ви да са от засегнатите фирми, качествената работа се заплаща – било с пари, било с бартер или реклама. Вие успявате ли да ги убедите, че им предлагате качествена услуга, от която бизнесът им ще спечели?

   Дали 20 – 30 лв. е висока или ниска цена за 500 думи зависи от типа статия (има 9, основни, различни типа блог статии), от темата, от сложността, от опита на копирайтъра, а също и от това дали клиентът търси текст за пълнеж или текст, който ще обслужва други цели. Може вие да му предлагате второто, а той да търси първото и да не сте се разбрали.

   Не мога да ви кажа дали цената ви е адекватна спрямо вашите знания, умения и типа клиенти, с които преговаряте и работите. Но ви гарантирам, че ситуацията може да се ползва за чудесно извинение за смъкване на цените още поне няколко години.

   Ако искате да се ориентирате все пак, прегледайте сайтовете на колеги, фирми за копирайтинг услуги, вижте форумите, в които се предлагат фрийлансърски услуги. На много места има публикувани цени.

   Помислете също и какво търсят клиентите, какво им предлагате вие – може да има разминаване. Попитайте ги каква цена очакват и защо тази им се вижда висока. Кажете им какво ще спечелят, ако ползват услугите ви. Какво е вашето конкурентно предимство? Може да не сте го формулирала добре. Може да преговаряте с клиенти, които всъщност изобщо не са подходящи за вас.
   Съветът ми е да търсите причината за удрянето на камък не в ситуацията, а в себе си и в клиентите. Някъде се разминавате като очаквания и изисквания. Разберете защо.

   Успех!

 2. Здравейте, Иванка!

  Какво е специфичното при писане на отговор на запитване? Какво е различното в сравнение с писането на статия?
  Благодаря!

  • Здравейте, Дафина. При запитване отговаряте на конкретни въпроси на клиента, помагате му да си изчисти заданието, ако има нещо неясно, за да може след това да му направите оферта.

   Статия пишете по определена тема, за да дадете полезна информация на конкретна таргет група и евентуално да я накарате да извърши определено действие. (Не знам за какъв тип статия точно питате.) При писането на отговор на запитване общото с писането на статия е само действието, което извършва ръката.

  • Сетих се и още нещо. Понякога потенциални клиенти/партньори често задават един и същ въпрос. В този случай, особено ако не поддържате FAQ страница на сайта си и не планирате да имате такава, можете да направите статия в блога, в която отговаряте на този въпрос и да разпращате линк към нея вместо да пишете на всеки поотделно.

   Става въпрос за статии, които имат по-скоро образователна насоченост и отговарят на по-общи въпроси. Например:

   – какви са видовете копирайтърски услуги,
   – какво точно прави един копирайтър и подобни.

 3. Здравейте. Аз също се интересувам от ценообразуването. Има ли някакъв стандартен минимум? Как се различават цените на различните копирайтърски услуги?

  Също горе-долу каква би била справедливата заплата на един копирайтър в агенция?

  Знам, че никой не иска да говори открито за пари, но когато тези неща едва ли не се пазят в тайна, това дава възможност за доста експлоатация в сферата.

  • Здравейте.

   Не мога да ви кажа има ли стандартен минимум по принцип. Силно се съмнявам. Копирайтърите фрийлансъри предлагат услугите си свободно, нямат сдружение, асоциация, никой не регулира цените. Минимумът и максимумът са тези, които си договорите с клиента. Те зависят не само от професионалните умения и опит на копирайтъра, но и от способностите му да рекламира сам себе си и да преговаря за цени и срокове.

   “Как се различават цените на различните копирайтърски услуги?” – не съм сигурна, че разбирам въпроса. Ако ми разясните, ще се постарая да отговоря.

   Каква би била справедливата заплата на копирайтър в агенция също не знам. Първо, защото отдавна не съм работила на трудов договор в агенция.

   Второ, защото смятам, че заплатата зависи до голяма степен и от фактори като: голяма или малка рекламна агенция, за цялостно рекламно обслужване или дигитална, начинаещ копирайтър или копирайтър с опит.

   Това, което мога да ви посъветвам е да си направите проучване като просто разгледате сайтове на колеги и копирайтърски фирми, които са публикували цените си, за да се ориентирате. Може да следите и секциите за фрийланс обяви във форумите. Там също често обявяват цени.

   Прегледайте и тази статия, ще ви даде още идеи как да разберете цените на конкуренцията. https://svobodnapraktika.com/cenite-na-konkurenciqta

   След това се фокусирайте върху вашите умения за ценообразуване. Може да прегледате тези две статии:

   – Как се ценообразува https://svobodnapraktika.com/kak-se-cenoobrazuva
   – Каква цена да определиш за услугите си https://svobodnapraktika.com/opredelqne-cena-uslugi

   Решете с какви клиенти искате да работите и как да ги привлечете. Поработете върху уменията си за преговори.

   И най-вече, използвайки всичко, което сте научила до момента – от проучването на конкуренцията и собствените си опити за ценообразуване – решете какво е минималното заплащане за всяка ваша услуга, под което не бихте се съгласила да работите. Така никой няма да може да ви експлоатира.
   Успех!

 4. Здравейте!
  Абонирана съм за вашия сайт и присъствах на на уебинара “Как да пишете продаващи текстове за уеб: основни правила”
  Научих много полезни неща, благодаря!
  Остана ми един въпрос- когато слагаме картинка , къде е най-добре да бъде сложена?
  Аз обикновено ги слагам горе в ляво, но дали е добре, след като казахте, че текста трябва да е във формата на “F” ?

 5. Здравейте! Радвам се, че съм ви била полезна и ви благодаря за подкрепата.
  Къде да стои картинката зависи от това каква е целта на текста (и на картинката, и на страницата като цяло).

  В продуктовото описание снимката обикновено стои горе вляво, а над нея е заглавието. Важно е посетителят да види продукта веднага щом отвори страницата.

  Ако става дума за блог пост, а снимката е само за атмосфера, може спокойно да я разположите на друго място.

  Ако е текст на страницата “За нас”, може да сложите снимка на екипа и отдолу текста.

  Има много варианти. Преценявайте коя информация и по какъв начин поднесена (с текст или визия) е най-важна за посетителя на конкретната страница от сайта ви и така ще знаете кое къде да разположите.

 6. Здравейте,
  Когато правя курирано съдържание, мога ли да ползвам снимки от дадения сайт като сложа задължително отдолу източника?Трябва ли ми предварително разрешение за това, след като ще го цитирам.
  Например- искам да разкажа за една ферма, преразказвам услугите, които предлагат и искам да сложа от техните снимки?

 7. Здравейте. Опасявам се, че въпросът ви е по-скоро за рубриката “Питай адвокат”. Ако искате, задайте въпроса си и там, аз ще се опитам да ви отговоря.

  Зависи с какъв лиценз са снимките. Някои са с изцяло запазени авторски права – не могат да се препубликуват, променят и използват по никакъв друг начин и от никой друг. Други може да се споделят с некомерсиална цел и посочен източник. Има още доста варианти.

  Ако няма изрично посочен лиценз, най-добре е да питате собствениците на сайта може ли да ползвате снимките и да не ги препубликувате без разрешение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *