1 трик за съсредоточаване, когато си тревожен и има много хора около теб

Едно от най-честите оплаквания, които чувам тези дни от колеги и приятели е, че не могат да се съсредоточат. Тревожни са и около тях непрекъснато някой щъка или говори, затова не могат да четат, не могат да работят, не могат да правят нищо смислено и пилеят времето си между новинарски сайтове, Фейсбук и телевизия, което ги изнервя допълнително. И ти ли си така?

Вероятно вече сам си стигнал до извода, че трябва да ограничиш стоенето в социалните мрежи, да се информираш за ситуацията в страната и чужбина веднъж до два пъти дневно, да ползваш слушалки и да се придържаш към препоръките от статията „Как да работя ефективно, когато ВСИЧКИ са у дома“. Обаче! Едно е да можеш, друго е да искаш, трето и четвърто – да успееш да спазваш ограниченията и правилата, които си си наложил.

Днес ти споделям 1 трик за успокояване и съсредточаване, който ползвам от години. Работи дори в супер напрегнати и необичайни ситуации като настоящата. Пробвай го.

п.с. За безплатната консултация с дизайнер Любомира Попова ти е приготвила жестока статия за бриф и дизайн на уеб сайт и е готова да отговаря на неограничено количество въпроси. Ако сега правиш твоя сайт, върни се в блога в сряда, за да се възползваш от знанията и опита ѝ.

 

съсредоточаване, фокус, фрийланс, тревога, извънредно положение, свободна практика

Можеш да прилагаш този трик независимо колко човека има в стаята и къде се намираш. Това е негово голямо предимство, не ти трябва нищо освен желание, решимост и търпение.

1. Ако се тревожиш и умът ти блуждае, неспособен да се съсредоточи върху едно нещо, най-добре е първо да се успокоиш. За целта не ти трябва поза лотус, пълна тишина или каквото и да било друго. Вдишай дълбоко въздух и се опитай да се съсредоточиш върху точката, в която той докосва ноздрите ти. Какво е усещането? Гладко, прохладно, свежо, не можеш да го опишеш? Издишай въздуха – ще осъзнаеш, че пак минава през същата точка. Какво е усещането? Като при вдишването или различно? Ако усетиш, че много се отплесваш в опит да го формулираш, или в мисли за нещо друго, върни се обратно към простичката задача – вдишай, издишай, усети как въздухът докосва ноздрите ти на едно определено място.

2. Продължавай да дишаш бавно и дълбоко, като при всяко вдишване и издишване се фокусирай върху тази точка, в която въздухът докосва ноздрите ти. Понеже е необичайно да правиш това вместо непрекъснато да кликаш някъде и да се хипнотизираш с картинки и информация, това ще изисква фокус и контрол, които няма да ти е трудно да приложиш. Ще усетиш как много бързо се успокояваш.

3. Щом си се упокоил, започни да работиш. Не се опитвай да се надъхаш как ей сега фокусирано и концентрирано ще опаткаш всички задачи. Седни със съзнанието, че ще се разсейваш и с настройката, че можеш да се пребориш с това. Целта ти не е да не отделяш вниманието си нито за секунда от работата, която си подхванал, а да съумееш да уловиш навреме, че се разсейваш и да се върнеш бързо към нея. Следи се.

Например: Пишеш статия за клиент. Отваряш нов таб, за да провериш нещо в Google. Прочиташ каквото ти трябва. Решаваш само да надникнеш дали е излязло нещо ново за коронавируса и веднага ще се върнеш към задачите си. В този момент ти светва червената лампичка – сега е време за работа, ще погледна после – затваряш всички излишни табове и продължаваш да се трудиш.

Това е всичко. Връщай сам себе си към задачата, по която работиш, колкото пъти е необходимо. Ще усетиш, че това се случва все по-бързо и по-бързо, докато накрая ще се спираш още на мисълта „Дали да не отворя Фейсбук, само да погледна.“

Ако си го поставиш като задача предварително, самоследенето е много по-ефективно от заричането: „Ей сега ще седна да работя БЕЗ да се разсейвам.“ Освен това ти спестява тонове чувство за вина, гузност и допълнителен дискомфорт.

Упражнението работи чудесно и за странични шумове, играещи наблизо деца, партньор, който се мотае наоколо и внася допълнително хаос, докато се опитва да въведе ред. Ако вниманието ти тръгне към някои от тях, протегни мислено ръка, прибери го обратно и го насочи към текущата си задача. В случай, че пак те нападнат тревожни мисли или се изнервиш от нещо, върни се към първата част на упражнението – дишай, издишай и се съсредоточи върху онази точка, в която въздухът докосва ноздрите ти.

Успех!

п.с. Трикът не работи при опити за мултитаскинг. Както и самият мултитаскинг не работи в твоя полза, освен ако не обмисляш някоя идея или отговор на мейл, докато миеш чинии/белиш картофи, etc.

п.п.с. Удължавам срока, в който можеш да поръчаш онлайн курса за начинаещи фрийлансъри „Как да успея на свободна практика“ с 50% отстъпка. Това значи, че за 40 лв. (вместо за 80 лв.) получаваш постоянен достъп до тествани тактики, с които да развиеш твоята свободна практика, както и допълнителни материали за сваляне: примерен договор, шаблон за криейтив бриф, упражнения за определяне сроковете за изпълнение на поръчки, за определяне на конкурентни предимства, etc. Научи повече подробности и ползвай код WFH50 до 13. 04.2020, за да го купиш с 50% отстъпка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *