Как да съкратиш работните процеси и да спечелиш време и готини клиенти – чеклист

Вероятно знаеш добре, че да отделиш повече време за подготовка, значи да съкратиш значително времето за работа, да сведеш евентуалните грешки до минимум и да реагираш адекватно в критични ситуации.

Напомням ти го отново днес и ти препоръчвам да минеш през моя кратък чеклист, за да си сигурен, че си наистина готов за нови работни подвизи. Провери:

  • оптимизирал ли си първоначалната комуникация с клиента до максимум;
  • планирал ли си къде и как да намериш нови клиенти
  • имаш ли необходимата документация – договор, криейтив бриф, базова оферта, etc.;
  • знаеш ли какво гониш като краен резултат.

Ако нещо ти липсва, в тази статия има достатъчно шаблони, таблици и примери за сваляне, за да си го набавиш.

фрийланс, свободна практика, чеклист, договр, криейтив бриф, работа с клиенти

1. Прегледай, прочисти, допълни списъка си с клиенти

  • отбележи с кои ще продължиш да работиш и с кои трябва да се разделиш в рамките на месец/два;
  • сметни и запиши колко нови клиенти или поръчки ти трябват, за да имаш достатъчно доходи.

 

2. Планирай популяризирането на твоите фрийланс услуги поне за първата половина на работния сезон (до края на декември)

Просто изтегли и попълни таблицата от статията „Как да популяризираш твоите фрийланс услуги“ и планът ти е готов. В самата статия ще намериш допълнителни насоки и разяснения по темата, не пропускай да я прочетеш.

 

3. Увери се, че имаш папка с предварително подготвени шаблони за:

  • въпросник, който новите клиенти да попълват, когато искат да ти изпратят запитване – спестява време, мейли и намалява вероятността някой нещо да забрави да уточни още на този начален етап; аз имам подобен въпросник в секция „За мен“ в блога и в секция „Контакти“ на портофолиото си, може да ги свалиш и да ги разгледаш;
  • текст за имейл за нови клиенти; той ще ти спестява време и пространни обяснения за всички потенциални клиенти, които не са попълнили въпросника и се опитват да получат цена и срок (прочети какво трябва да съдържа този текстов шаблон);
  • базова оферта – в нея са включени всичките ти услуги с ориентировъчни срокове и цени и пести много време, когато си пишеш с потенциални клиенти, които не са съвсем наясно какво точно искат или имат нужда от всичко и в момента си правят бюджета;
  • договор (свали си примерен договор от статията, в която обяснявам защо ти е да ползваш договори изобщо  и го адаптирай за своите нужди);
  • криейтив бриф, който ще ти помогне да финализираш всички подробности по заданието и отчасти да го анализираш; в общи линии, докато го направиш, ще си свършил значителна част от подготвителната работа по конкретната задача (прочети повече за това как и защо се прави криейтив бриф и изтегли примерен бриф, който можеш да променяш и допълваш според спецификите на твоята работа).

Помисли как да оптимизираш всички повтарящи се процеси в твоята работа. Спести си време и намали вероятността да допуснеш грешки от бързане, умора и недоглеждане.

 

4. Изчисти всички счетоводни въпроси

Започни работния сезон без неясноти относно данъците, фактурите, осигуровките, майчинството, които могат да ти костват време, пари и много неудобство в бъдеще. Включи се в безплатната счетоводна консултация за септември – счетоводителят Стефка Василева има огромен опит именно в работата с фрийлансъри и собственици на микро- и малък бизнес. 

 

5. Помисли си как искаш да живееш през следващите месеци

Правилно ме прочете – „да живееш“, не „да работиш“. Помисли си за какво искаш да имаш достатъчно време и как искаш да се чувстваш, когато се събудиш сутрин, преди да си легнеш вечер, докато работиш или си играеш с децата.

Фрийлансърството не е само начин на работа, то е начин на живот. От теб зависи дали този живот ще е напрегнат, изпълнен с несигурност, неудовлетворение, забавени плащания и кофти клиенти или ще е спокоен, с достатъчно пътувания, време за почивка и други занимания, с интересни, добре платени проекти и готини клиенти.  

Разбира се, за да постигнеш това идилично фрийланс съществуване, трябва да положиш много усилия и да развиеш до максимума професионалните си (и не само) умения. Но! Как ако не знаеш къде искаш да стигнеш, няма как да отидеш дотам. Обмисли внимателно точка 5 от този чеклист и след това се върни, прегледай отново всички материали по предишните 4 точки, коригирай ги, ако е необходимо и действай!

Пожелавам ти успешен работен сезон.

Ако имаш нужда от помощ по конкретен казус, възползвай се от фрийланс консултация с мен, тя се провежда онлайн, в рамките на 60 минути, в удобен и за двама ни ден и час. Пиши ми на mogilska/at/gmail.com, разкажи ми казуса си или ми изпрати въпросите си и ще уточним подробностите. 

⇒ Използвай търсачката на „Свободна практика“, в дясната част на хедъра, за да потърсиш сам отговор на фрийланс въпросите в блога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *