Фрийланс – данъци и осигуровки

Важно! В коментарите под статията ще намериш мнението на счетоводител за това как е най-добре да работи един фрийлансър – на граждански договор, като самоосигуряващ се или чрез фирма. Обърни внимание и на двата му коментара, особено на последния. Ще ти е полезен. 

Явно проблемът как се осигурява един фрийлансър и какви данъци плаща е доста наболял. Получавам все повече запитвания по темата. Виж какви са опциите да легализираш доходите си от свободна практика и какво ще дължиш на държавата за това удоволствие като данъци и осигуровки.

Работа на граждански договор, без да си регистриран като самоосигуряващ се. 
Всичко, което четеш по-долу важи за случаите, в които работиш само на граждански договори. Ако не си регистриран като самоосигуряващ се и нямаш фирма, няма как да издаваш фактури на клиентите си. Затова изходът ти е да работиш на граждански договор.

Осигуровките, които плащаш върху получения хонорар са:

 • за пенсия;
 • за инвалидност поради общо заболяване;
 • за осигурителен стаж и възраст;
 • за наследствена пенсия.

По желание можеш допълнително да си внасяш и майчински. Осигуровките се изчисляват след като се извадят 25% или 40% от нормативно признатите разходи. Периодът, за който се осигуряваш по граждански договор е от началото на работния процес до приключването му. Началната и крайната дата трябва да впишеш в осигурителната си книжка.

Осигуровките се внасят до десето число на месеца след месеца, в който са ти платили. Важно е да знаеш, че счетоводителите на клиента ти трябва да ти издадат служебна бележка (по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ). Събирай всяка една от тези бележки, защото трябва да ги приложиш към данъчната си декларация (по чл. 50 от ЗДДФЛ) следващата година.

Можеш да работиш по колкото си пожелаеш граждански договори едновременно. До един момент те са най-удобният избор за теб и за клиента. И двамата плащате малко пари за осигуровки и данъци. Колко точно са удръжките в проценти те съветвам да провериш сам (има различни вариации спрямо това кога си роден и дали искаш да си плащаш и майчински). Преди да започнеш да търсиш добре е да знаеш, че това, което простосмъртните наричат “граждански договор”, в данъчното и осигурително законодателство се нарича “работа без трудово правоотношение” или “извънтрудови правоотношения”.

И още нещо важно! Когато казваш на клиента си цена за изпълнение на поръчка, подчертавай, че това са чистите пари, които искаш. В противен случай ще ти удържат осигуровките от това, което си казал като начална сума и хонорарът ти доста ще намелее.

Фрийлансър, който се е регистрирал като самоосигуряващ се.
Да си самоосигуряващ се има много предимства, най-голямото от които е, че можеш да издаваш фактури без да си фирма (ползваш ЕГН-то си като Булстат). Можеш да работиш и по граждански договори. В същото време, понеже не си фирма, единственото, което си длъжен да правиш е да си подаваш данъчната декларация (по чл. 50 от ЗДДФЛ) всяка година и да се осигуряваш на 420 лв. всеки месец, независимо дали си ги изкарал или не. Спестяваш си много от разходите, които имат собствениците на фирми. Намерих отлично написани, подробни статии по темата, с примери. Прочети как:

Регистрация като ЕТ
Помисли си добре необходимо ли ти е това. Вярно, целият капитал, с който трябва да разполагаш, за да се регистрираш като ЕТ е цифром и словом 2 лв., а таксата е 35 лв., но пък разходите за счетоводител и поддръжка на фирмата ще са доста повече от тези, които би имал като самоосигуряващ се. Ако имаш достатъчно разходи, положението с данъците няма да е толкова страшно, но ако нямаш, ще ти се налага да даваш доста пари на държавата. Данъкът ти е 15% от реализираната печалба, имаш и осигурителни вноски. За повече информация ще трябва или да провериш сам или да почакаш да проверя аз и да пиша по темата.

В общи линии вариантите ти са тези. Вторият е най-оптимален, ако си решил да се задържиш и да се развиваш като специалист на свободна практика. Имай предвид също, че изобщо не съм засягала въпроса за данъците и бумагите, които ти трябват, ако работиш с клиенти от чужбина. Разказвам ти какви са опциите, когато работиш с българи.

Независимо каква ти е ситуацията – начинаещ фриийлансър, напреднал фрийлансър, който още не е решил как точно да си уреди положението – прочети написаното тук, разгледай линковете и след това си уреди среща със счетоводител. Има множество счетоводни фирми, които се занимават с бъкиите на хора на свободна практика и малки фирми. Намери една такава и поискай консултация. Вече ще си достатъчно подготвен, за да задаваш малко по-смислени въпроси. Консултацията не е скъпа, а и повярвай ми, това ще са едни от най-добре похарчените ти пари за дълго време напред. Обещавам в следващата статия да ти разкажа как да си намериш счетоводител. Дотогава – приятно четене и смятане.

 

15 comments to “Фрийланс – данъци и осигуровки”
 1. Имам коментар относно:

  “И в този случай не пропускай да кажеш на клиента си, парите, които искаш да ти плати ЧИСТО.”

  Обикновено клиентът се интересува само колко ще плати, а не къде ще отидат парите.

  Освен това клиентът не е длъжен да знае колко процента са осигурителните вноски и данъка, нито пък има задължение да ги изчислява.

  Ако един фрийлансър каже на клиента си, че иска примерно 1000 лв, а после му издаде фактура за 1300 лв, защото има добавени осигуровки и данък, повечето клиенти ще сметнат това за подвеждане. Според мен клиентът би оспорил сумата (гласно или негласно), и то с право.

  Добрата практика е още в началото да кажем на клиента цялата сума, която ще плати.

  Ако искаме да имаме клиенти. 🙂

  • – Клиентът не е длъжен да знае процентите, но счетоводителят му определено знае и може да ги сметне. 😉

   – И да, и аз гласувам с две ръце, че е най-добре за нервите и здравето тези неща да се уточняват в самото начало, за да се избегнат драми като дойде време за фактурката.

 2. В никакъв случай не искам да уча фрийлансърите да си подвеждат клиентите. Ето каква е ситуацията обикновено:

  1. Не съм виждала досега фрийлансър, който да има готови граждански договори и да ги дава на клиентите си за подпис. Практиката е точно обратна, договорите се изготвят от счетоводителя на клиента и след това се четат, обсъджат и подписват. А ако клиентът има счетоводител, то той е много наясно с всичи удръжки, нали?
  2. В повечето случаи фрийлансърите изобщо не се сещат за осигуровките си и казват цената, която наистина искат да получат накрая. Ако не добавят “чисто”, клиентът просто се възползва от това. А в крайна сметка се опитвам да помогна и на двете страни. Допълнението, че се казват чистите пари, е сигнал за клиента, ако не знае какви са удръжките, да пита счетоводителя си, а също така и възможност за фрийлансъра да си осигури реалната крайна сума, която иска да получи. Когато се подписва граждански договор, сумите се уточняват предварително, така че подведени няма.

 3. Информацията тук е стара и неточна. Например за ЕТ не се изисква капитал от 2 лв. И да си самоосигуряващ се не е нито лесно (подават се поне 4 вида декларации през годината), нито евтино. В никакъв случай не е по-евтино, отколкото ако си регистрираш ЕООД.

  • Здравейте,

   за да напиша статията, четох инфо от сайта на НАП, odit.info, както и от сайтовете на няколко счетоводни къщи. Направих си проучването добросъвестно, но е възможно да греша. Затова и съм посъветвала колегите в крайна сметка да се консултират със счетоводител.

   Ако вие сте такъв, можете да ни посочите достоверни източници, от които да четем. Линковете ще са полезни за всички. Всяка друга информация по темата, която бихте споделили с нас,също.

   Благодаря. 🙂

   • Да, счетоводител съм, но посочването на достоверни източници, в които всичко е описано подробно, съобразено с последните промени е доста трудно. Нещата се променят твърде бързо и освен ако някой няма много свободно време няма как да опише всичко, което трябва да се знае.
    Накратко – най-добре е да се работи на граждански договор, когато си фрийлансер. Не е най-евтино, но си имаш осигуровки, имаш си служебни бележки и накрая на годината си попълваш лесно данъчната декларация. Няма главоболия, няма нищо.
    Ако спечелените суми станат по-сериозни, например над 1000 лв. на месец, то вече си заслужава да си регистрираш ЕООД и да оставиш счетоводителите да си свършат работата. Да, наистина, това ще ти струва някакви пари 50-100 лв месечно, а може и повече, за счетоводно обслужване, но спестеното време, главоболия и т.н. ще се материализира много лесно в по-добри резултати от основната дейност. Няма причина човек да се прави, че разбира от всичко, ако разбира от едно нещо и го върши добре, за добри пари. За справка – над 90% от адвокатите и нотариусите си имат счетоводители, независимо, че са самоосигуряващи се и познават законите.
    Разправията с данъчното и осигурителното законодателство е трудно и за счетоводителите, а какво остава за обикновените хора!

    • Прав сте, непосилна лъжица за устата на обикновения човек е счетоводството. 🙂
     Информацията тук я събрах по-скоро, за да може човек като отиде при счетоводителя, да знае какво да пита. Това, което вие написахте, съм го отбелязала и ще се постарая да стигне до повече хора. Смятам, че намесата ви е полезна за всички и много ви благодаря.

     • Здравейте, не разбрах към кого е коментарът – към мен или към Костадин. Ако с нещо мога да съм ви полезна, пишете ми на mogilska/at/gmail.com

 4. До колкото съм наясно (не съм счетоводител) от тази година служебна бележка, не се издава след всяка преведена сума а само в края на годината, освен това за последното тримесечие на годината се удържа само 10% а останалите си ги плащаме сами след като подадете данъчна декларация.

 5. Здравейте,

  Моят случай е следния. Упражнявам свободна професия . Искам да се регистрирам в БУЛСТАТ, за да мога да си внасям осигурителни вноски, като самоосигуряващ се. Нямам диплом по специалността или сертификат. Също така нямам и договор в настоящия момент. Практикувам спорадично в момента и доходите са непостоянни, но това е основната ми дейност. Дипломата ми за средно няма общо със специалността. Как се процедира в този случай?

  • Здравейте,

   за съжаление не мога да ви отговоря на въпроса. Не съм счетоводител, а копирайтър и нямам нужните познания, за да ви бъда полезна. Съветвам ви да се консултирате със счетоводител. Така е най-сигурно, че ще получите правилните отговори.

 6. Здравейте! Имам въпрос! А как се облагат получените пари при гражнадки договор? Например: 2 месеца работя във фирма Х за примерна сума над 1000 лева и период по договора от 30 дни. На 3-ти месец получавам същата сума, но за период по договор от 15 дни? Има ли разлика какви данъци ще платя, заради променения период? Благодаря

  • Здравейте,
   Когато има сключен граждански договор, обикновенно се сключва за извършване на определена работа и има конкретно уговорено възнаграждение.
   Ако желаете да направим допълнителна консултация, моля да се свъжете с мен на телефон 0896869588.
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *