Как да се разделиш с клиент така, че да те потърси отново

Независимо колко дълго си работил с даден клиент, идва време пътищата ви да се разделят. Причините за това могат да са различни:

  • един от двама ви преценява, че сте се уморили от съвместната работа;
  • идеите ти вече не са така свежи и е необходима промяна;
  • клиентът иска да прави подобрения  и временно няма нужда от услугите ти;
  • вдигаш цените и той не може/не иска да плаща по-големи суми за това, което предлагаш, etc.

Без значение защо прекъсвате работа, постарай се да приключите спокойно и възпитано. Всъщност, препоръчвам ти да се разделяш така с всеки клиент, партньор или подизпълнител, независимо колко ти лази по нервите или какво е направил. Никога не знаеш кой, кога и за какво ще ти потрябва или кой, кога, къде и пред кого ще се изказва за теб.

Прочети и няколко по-конкретни съвета как да постъпиш. Предвид, че ситуациите при приключване на работа са много и различни, давам ти само най-общи положения и подсказки.

 

1. Поискай си обратна връзка

Ако клиентът иска да прекратите работа, непременно питай защо. За теб е важно да знаеш по две прични:

  1. може проблемът да е решим с повече гъвкавост и добро желание (ако не е, то поне в отсрещната страна остава приятното усещане, че си опитал да помогнеш);
  2. знанието защо някой се отказва от услугите ти помага да подобриш работата си и да оптимизираш работните си планове,

Обясни спокойно тези две неща на клиента си и го предразположи да говори.

 

2. Дай обратна връзка

Ако ти си инициатор за прекратяване на работните отношения, дай смислено обяснение защо. Остави отсрещната страна с впечатление, че наистина много искаш да работите заедно и досегашното ви сътрудничество е било удовлетворяващо за теб, просто е по-добре за едната или и за двете страни временно да прекратите по такава и такава причина.

 

3. Планирай финализирането на работата

И сподели плана си с клиента предварително. Обикновено работните отношения не прекъсват от днес за утре (освен ако не се е случило нещо много критично, но в момента не говорим за подобни ситуации). Разбери се с клиента след колко време приключвате и му кажи как виждаш издаването на работата дотогава. Може да няма промяна в досегашния ви график, може да се наложи да ускориш нещата или да ги разпределиш по друг начин – помисли и предложи максимално удобен и за двете страни вариант.

фрийланс, клиенти, свободна практика

4. Обобщи какво ще получи клиентът в последния ден от съвместната ви работа

Работни файлове, таблица с отчет за всички, направени до момента материали, макети, фактури, връщане на особено поверителна информация – изброй всичко, което смяташ, че трябва да му върнеш, кажи му до колко дни след приключване на сътрудничеството ви ще се случи това и спази обещанието си.

 

5. Договорете се за последните плащания

Ако се предвижда промяна в ритъма на работа за последните поръчки, които подаваш, трябва да се предвиди и промяна в плащането.

Ако ще получиш пари след като си приключил и последната задача за този клиент, уточнете до колко дни ще стане това. Постарай се също (но трябва да го направиш елегантно) така да нагласиш нещата, че да вземеш парите преди или в деня, в който изпращаш на клиента материалите, описани в точка 4. Напомням ти, че повечето клиенти не са измамници, просто за тях не си приоритет, когато са получили каквото искат и можеш да почакаш.

 

6. Подари на клиента си нещо малко

Нямам предвид шоколад, чаша с надпис или нещо подобно. Имам предвид насоки, препоръки, напомняния – списък със съвети в твоята сфера, които ще му помогнат да подобри бизнеса си.

Например:

  • напомняне на кои рубрики от фирмения блог трябва да акцентира преди Коледа;
  • препоръки за промени в сайта;
  • контакти на нов дизайнер, програмист или специалист в друга сфера, в която клиентът ти търси помощ.

Помисли за нещо, което няма да ти коства много усилия и време, но ще покаже на човека отсреща, че ти пука за него и работата му. На фона на всеобщото безхаберие и мърлявщина, това е едно от нещата, които те правят безценен сътрудник за вечни времена.

 

7. Напомни, че ще се радваш да работите отново заедно

Може и да се подразбира, но ти не лежи на това уше. Когато се виждате или си пишете за последно, непременно напомни, че ще се радваш да работите отново заедно. (Ако това е вярно, разбира се.) Благодари за времето, усилията, наученото, търпението – със сигурност на всеки има за какво да благодариш, просто помисли малко и го направи с подходящите думи.

Опитай се да оставиш в клиента усещането за разбиране, грижа, добросъвестност, желание да помогнеш, добре свършена работа до самия финал (не си и помисляй да претупваш нещата, защото повече няма да получаваш пари от този човек/фирма). Това е достатъчно, за да те потърси отново, когато има нужда от услуги като твоите, независимо колко време е минало.

Постъпвай с другите, както искаш да постъпват с теб и няма да сбъркаш.

Прегледай и следните статии, може да ти дадат допълнително идеи: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *