Изгодно ли е за фрийлансъра да работи като подизпълнител

Работата като подизпълнител има своите плюсове и минуси. Сложи ги на везните и ги претегли внимателно преди да решиш дали да разпратиш портофлиото си до маркетингови и рекламни агенции и фирми за правене на сайтове и уеб дизайн.

В днешната статия ти подсказвам някои от тях и ти препоръчвам да прегледаш две статии, които ще улеснят значително работата ти като подизпълнител. Ще ги намериш в края на този пост.

Предимства на работата като подизпълнител

1. Някой друг се грижи за намирането на поръчки. Ти трябва само да кажеш дали си свободен и можеш ли да поемеш задачата.

2. В повечето случаи не представяш проекта си директно пред крайния клиент, някой от фирмата, на която си подизпълнител има грижата за това.

3. Не се занимаваш със събиране на плащания. Знаеш предварително на коя дата колко пари ще ти преведат и това се повтаря винаги, когато работиш с конкретната фирма.

4. Работиш в екип, съответно научаваш нови неща; вдъхновяваш се за нови проекти и идеи; разширяваш мрежата си от контакти, с хора, които могат да са ти полезни.

5. Може фирмата да реши да инвестира в теб и да те изпрати на курс или друг вид обучение, което иначе няма как да си позволиш. Разбира се, това идва със съответните задължения към нея и клиентите ѝ в по-дългосрочен план.

 

Недостатъци на работата като подизпълнител

1. Нямаш толкова голяма свобода на действие, колкото ако работиш с краен клиент. Трябва да се съобразяваш с целия екип, с криейтив и арт директор, със стила на работа и представяне на проектите на фирмата, с творческия ѝ стил.

2. Налага се да ходиш до офиса на фирмата, на която си подизпълнител. Зависи как се разберете. Това може да се случва всеки ден за по няколко часа, докато работиш над определен проект или веднъж месечно, или… Просто трябва да се стиковаш с екипа и това рядко става само с мейли. Обикновено има нужда да се появиш лично. Това може да е и плюс, зависи какъв тип човек си, как си организирал работата и живота си и къде се намира фирмата. Веднъж месечно пътуване до Барселона или Амстердам за среща с екипа не е лошо, нали?

3. Системата за решаване на вътрешнофирмени проблеми обикновено е доста тромава и се сблъскваш с писане на ненужни мейли, пускане на молби, записване на час за ползване на зала за срещи, чакане на колегата, който е в отпуск, за да се решат доста елементарни организационни проблеми по време на работния процес.

4. Служителите – екипът, с който ще работиш – често гледа скептично на фрийлансърите и докато спечелиш доверието им и ги убедиш в знанията и уменията си, ще мине известно време.

5. Много фрийлансъри искат да са подизпълнители и повечето големи фирми, поддържат списък от професионалисти на свободна практика, с които работят. Ако не си на някое от челните места в него, вероятността да видиш поръчка или по-голям-по-интересен-добре-платен-проект силно намалява.

Мисли, преценявай, аз бих те посъветвала да търсиш баланса между фрийланс проекти на крайни клиенти и работа като подизпълнител. Първото ти дава повече свобода, второто – безценен опит и контакти. Ако решиш да ме послушаш, непременно прегледай двете статии, за които ти споменах в началото на този пост.

От първата ще научиш какво трябва да договориш предварително с фирмата, на която ще си подизпълнител.

Втората ще ти подскаже как да се държиш и какво да правиш, ако се случи да отидеш на среща с клиента на твоя клиент и ако той ти предложи директно допълнително работа.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *