Питай счетоводител #12

Продължаваме с безплатните, онлайн счетоводни консултации. Ако имаш счетоводен въпрос, възползвай се от възможността, задай го на Стефка Василева – спец по фрийлансърските счетоводни грижи и проблеми. Първите 10 коментара ще получат отговор до сряда вечер.

Одобрявам коментарите ръчно, по реда, по който са написани, затова не се тревожи, ако не видиш въпроса си веднага.

Очаквай статия в рубриката „Откъде работя днес“ в сряда – ще ти разкажа за Нови Сад и защо в следващите няколко години това е една чудна дестинация за почивка и работа на свободна практика.

Напомням ти, че счетоводна консултация можеш да получиш в средата на всеки месец. Ако ти нямаш нужда от такава, сподели възможността с колеги, партньори и приятели. Помагаш на тях и на блога и създаваш добро впечатление.

Благодаря ти и успешна седмица от мен!

===

счетоводител, свободна практика, фрийланс, фрийлансър, данъци и осигуровки, accounting-sofia.comСтефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

10 comments to “Питай счетоводител #12”
 1. Здравейте.
  Работя като фрийлансър от април 2018, но се осигурявам на минимална заплата и без включен болничен/майчинство. Преди това години работих в чужбина (ЕС), като последно до април 2018 във Великобритания. Сега януари очаквам бебе, но в такъв случай няма да мога да взимам майчинство, нали? Или има ли някаква помощ, която е приложима в такъв случай?
  Благодаря много!

  • Здравейте,
   Има възможност за признаване на трудов стаж, придобит в чужбина. За целта трябва да се свържете с НОИ, за да Ви дадат информация точно какви документи трябва да подготвите.
   Поздрави!

 2. Здравейте!
  Самоосигуряваща се съм, свободна професия и внасям единствено здравни осигуровки с Декларация 1. Какви документи трябва да подавам всеки месец, за да се осигурявам и за пенсия.

  • Здравейте,
   При положение, че сте самоосигуряващо се лице, не би трябвало да внасяте само здравни осигуровки. Когато сте самоосигуряващо се лице, трябва да подадете в НАП Декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице, в която да изберете начина на осигуряване.
   След подаването на тази декларация, всеки месец в НАП подавате Декларация образец 1 за дължимите осигурителни вноски.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте,
  аз съм самоосигуряващо се лице, свободна професия.
  Моля за Вашата консултация: Ако постъпя на работа при 2 различни работодателя мога ли да имам два трудови договора – първият на 8 часа, и вторият на 4 (или 2) часа? Кои са важните клаузи в двата трудови договора, за които да се обърне внимание? Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   Когато сте специалист на свободна практика, няма пречка да работите по трудови правоотношения, като при първият работодател работното време да бъде 8 часа, а при вторият – 4 часа.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте,
  Изработвам декорирани меденки. Искам да си легализирам бизнеса. Фирма ли трябва да си открия или мога да работя като ФЛ. На каква сума трябва са се осигурявам? Понеже изпращам пратки по Еконт с наложен платеж, е редно да издавам някакъв документ за това. Моля за съвет. Благодаря!

  • Здравейте,
   За да легализирате този род бизнес, трябва да го направите посредством регистрация на дружество. Това би било най-удачния вариант.
   Относно документите, които трябва да прилагате към пратките, които изпращате, то е редно да бъде фактура или стокова разписка.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте! Работя на стандартен 8 часов трудов договор, осигуряват ме на минимална работна заплата и ми я изплащат в брой. Тази година приех няколко фрийланс поръчки, за които ми беше платено по банкова сметка. Компанията, за която работих не е българска. Никъде нямам регистрация на свободна професия, нито сме сключвали граждански договор.
  Въпросът ми е относно подаване на ГДД догодина – как точно трябва да стане това? Как да докажа допълнителния доход, какъв документ да изискам от фирмата евентуално? Какъв документ ми трябва и от фирмата, в която работя на трудов договор? Как да пресметна какво и колко още ще трябва да внеса?

  • Здравейте,
   Когато работите с чуждестранни клиенти, има значение дали за Вас възниква задължение за регистрация по ЗДДС.
   Относно декларирането на допълнителния доход, можете да го включите в годишната данъчна декларация.
   За попълването на годишната данъчна декларация от фирмата, в която работите по трудово правоотношение трябва да издадат служебна бележка за придобития през годината доход. Нея също трябва да я приложете към годишната данъчна декларация.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *