Откъде работя днес: Нови Сад

Доскоро за мен Сърбия беше само място, през което минавам, за да стигна с кола или автобус до други, по-интересни места. От началото на октомври съм на писателска резиденция в Нови Сад и разбирам колко много съм сгрешила.

Основната цел на този блог е да ти спестява грешки, за които вече има поне едно решение. Ще се придържам към нея и днес, ще ти разкажа колко чудесен за работа и почивка е Нови Сад и защо според мен трябва да го включиш в пътешественическите си планове.

Градът е зелен, много спокоен, особено подходящ за любителите на дългите разходки, колоездачите (можеш да си наемеш колело) и почитателите на ролерите. Той просто е създаден, за да НЕ ползваш градски транспорт. Такъв има, но понеже можеш да стигнеш навсякъде из Нови Сад за максимум 30-40 минути разходка по сенчести улици, обградени с дървета, не се сещаш често за него.

Интернет

В апартаментите, по хотелите, хостелите и заведенията интернет има и то добър. В ресторантите и кафенетата паролата обикновено е написана на гърба на менюто.

 

Тъй като Нови Сад се готви за европейска столица на културата през 2021, вече има и много точки с безплатен интернет из целия град. В центъра са през няколко преки – обозначени са с табели и пейките наоколо са заети от ровещи в телефоните си туристи. В парковете и по пешеходната алея край Дунав също има такива места. Особено през работен ден, когато е по-спокойно, можеш да седнеш край реката и да поработиш без да се притесняваш за нета.

 

Ако ти се иска да си по-независим, вариантът е да си вземеш предплатена карта на някой от мобилните оператори. 20 мегабайта интернет + 200 минути за разговор за 1 месец е някъде около 10 лв. Доста по-добре от опциите за роуминг в Сърбия, дори специалните планове на А1, Теленор и Виваком излизат солено за всекидневна употреба.

 

Заведения

Заведенията са много и повечето са интересни, а някои са направо фантастични като обслужване, меню и интериор. По-чаровните местенца се крият в безистените.

От главната улица на Нови Сад тръгват разклоненията на около 23 безистена. Някои от тях са тесни и задънени и крият в себе си малки магазинчета и фризьорски салони. Други те отвеждат към пазара или парка, а в старите сгради са приютени галерии, книжарници и кафенета. Трети са превърнати на детски площадки, а четвърти те примамват със зелени дворове с малки заведения и магазинчета.

За хапване ти препоръчвам пивница „Гусан“. За питие и мързелуване пробвай Loft и Corso.  И на двете места кухнята също е добра, просто не са традиционни манджи, а вкусотии по модерни рецепти. Поседни и в кафенето до „Мамут бар”, в безистена на „Змај Јовина“ 22. Там се намира и най-старата новосадска книжарница – „Мост“. Влизаш в нея, взимаш си книга и кафе и тотално забравяш, че съществува нещо като външен свят.

Кафе-бар Cirkus

 

Моето любимо място за следобедно-вечерна бира и четене е кафе-бар Cirkus.

За работа ти препоръчвам кафенетата на две книжарници Bulevar Books и Zenit – уютни, тихи, с отличен интернет. И на двете места се организират и концерти, прожекции на филми, литературни четения. Следи програмата им, ще попаднеш на интерсни открития.

Не подминавай сладкарниците и пекарните, дори да не си голям любител на сладкото.

Уличната храна е на голяма почит. Можеш да избираш между сръбска, турска, италианска, азиатска и каква ли още не кухня. Цените са повече от прилични.

Всъщност, цените на почти всички стоки са горе-долу като българските. Някои неща са дори по-евтини.

 

Как да стигнеш

С кола стигнахме до Нови Сад за 7 часа с все почивките, обяда и задръстването на околовръстното в Белград.

Друг директен транспорт дотам няма. Можеш да пътуваш с автобус до Белград и оттам да хванеш още един до Нови Сад. Времето за път е горе-долу колкото и с кола. Билетите ще ти излязат около 60 – 70 лв. максимум, в едната посока.

Дневната на моята квартира.

Настаняване

Аз съм настанена в апартамент в стара сграда в центъра на града. Чист, светъл и с хубава гледка. Нямам идея каква му е цената, защото както казах, съм на писателска резиденция и фондация „Нови Сад – европейска столица на културата 2021“ се грижи за тези неща вместо мен.

Разгледах обаче хостели и Airbnb предложения. Можеш да си намериш прилична стая, че дори и цял апартамент, с удобна локация за около 20 до 30 евро.

 

Забавления

Имаш да разгледаш куп забележителности, няколко симпатични музея и галерии. Интересно е, и ти препоръчвам да надникнеш, в ателиетата на художниците и илюстраторите, които се намират под Петроварадин. Всеки петък и събота, понякога и през седмицата, има миниконцерти на централния площад. Изявяват се изпълнители от различни стилове, от късмета ти зависи на какво ще попаднеш.

Посети театрите – двата за възрастни и кукления. Не пропускай да видиш програмите и на двете културни станции – Edseg и Svilara. Имат добри концерти с вход свободен.

Провери дали има нощен пазар, докато си в Нови Сад. Много весело място, на което попаднах случайно. След като месарите и заразватчиите се оттеглят, на сергиите на централния пазар пристигат занаятчии и производители на храни и напитки от целия регион. Подреждат изделията си, украсяват сергиите, приготвят вкусотии за почерпка. Пазарът отваря в 18 часа и привлича хора до полунощ. Всеки говори с всеки, вдигат се наздравици, езиците се омешват, всякакви миризми замайват главата ти и по някое време се оказваш увлечен в разговор с шапкарка, цветарка и готвач, който демонстрира уменията си на място. Освен че се социализираш лесно, можеш да си купиш местни храни, които са наистина вкусни.

Отделям специално внимание на любимото си място в Нови Сад – Штранд, градският плаж!

Гледка от най-външната алея на Штранд към реката.

 

Стигаш до него, от Петроварадинския мост в центъра на града, за 20 минути ходене по красива пешеходна алея покрай Дунав.

Штранд е всъщност голям парк, с огромни дървета, зелени площи, на които местните си правят пикници, площадки за деца, кафенета, спортни игрища и пясъчен плаж с шезлонги до реката. В тази си част Дунав е плитък и децата спокойно се пличкат във водата. Въпреки че е 25 градуса, все пак е есен и няма много хора, което прави мястото още по-приятно.

Препоръчвам го за четене, писане, работа, следобеден сън, бъбрене с приятели, мързелуване, игра с децата. Отдавна не съм прекарвала три поредни спокойни дни на толкова чаровно място.

 

Подходящо ли е за деца

Целият град е особено подходящ за деца. Майки, татковци и хлапета щъкат из парковете, алеите, главната. Навсякъде са. Улиците са удобни за придвижване с количка. Хората са любезни и усмихнати. Има детски площадки, поляни и търпеливи сервитьори.

С това моята възхвала на Нови Сад завършва. Градът е пленителен по малко старомоден начин. Всичко изглежда направено така, че да ти е уютно и удобно, а не да те пресира, стресира и припира. В следващите 2-3 години в него ще пристигат и все повече чужденци. Кой знае, може да се случи точно тук да осъществиш интересни контакти.

В Сърбия все още не е толкова популярно да си фрийлансър, но има няколко новосадски коуъркинг пространства, в които можеш да срещнеш себеподобни.

п.с. Изпрати ми снимка, информация откъде ти работиш днес (настаняване, интернет, места за работа, хапване и забавление), кратко представяне на твоите услуги и линк към сайта/портфолиото ти и ще ги публикувам в блога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *