Коя е първата предпоставка за успех, когато искаш да си фрийлансър

Имах други планове за днешния пост, но поредица от събития ме накара да размисля. Темата не е нова, все се надявам, че минава като тънка червена линия през всяка статия, която публикувам в блога, но за да е ясно, ще й отделя специално внимание.

Когато искаш да излезеш на свободна практика, независимо каква ти е професията (виж статията „Какво да уча, за да стана фрийлансър“), първото, което трябва да възпиташ в себе си е отношение към собствената ти работа и към клиентите. (Разбира се, след като имаш поне базисни умения в професията, която си избрал и си готов да ги развиваш.)

Уменията за привличане на клиенти, за водене на преговори, за говорене пред публика, за оправяне на счетоводни бакии (плащай на счетоводител, честно, по-евтино излиза) ще дойдат после. Толкова по-бързо и лесно ще ги придобиеш, колкото по-отговорно отношение имаш към работата си.

Какво да разбираш под „отношение“? Обяснявам.

1. Начинът, по който се представяш

Първото впечатление от теб клиентите и колегите фрийлансъри, с които искаш да си партнираш, формират още преди да са прочели/разгледали твоето CV/портфолио. Затова всичко е важно – какво си написал в полето „относно“, на кирлица ли си писал или на шльокавица, направил ли си си труда да поздравиш и да се представиш или си минал директно на въпроса, с грешки ли си писал, как си се подписал. И не на последно място – как изглежда CV-то ти; как си кръстил файла, удобно ли е за четене или си изпратил снимка на два хвърчащи листа, зад които се вижда половината ти хол, но за сметка на това едва се разчита какъв е професионалният ти опит.

Същото важи и за телефонните разговори. Преди да осмисли думите ти човекът отсреща ще отчете как говориш, нервен ли си или спокоен, трудно ли се изразяваш или мисълта ти тече гладко, внимаваш ли в разговора или си разсеян.

Не си пращай нещата с мисълта, че е важно съдържанието, другото са подробности. Именно подробностите се забелязват първи и заради тях клиентът или потенциалният партньор, към когото се обръщаш, може въобще да не стигне до съдържанието.

Немарливото отношение към собственото ти представяне вдъхва недоверие в способностите ти.

Прегледай статиите:

Коя е първата предпоставка за успех, когато искаш да си фрийлансър

2. Искаш ли да ти се получи или не

Ти си начинаещ и още се учиш? Добре, чудесно. Нямаш технически познания да направиш нещо? Спокойно, не може всеки да знае всичко. Помоли някой да ти помогне. Не разполагаш със средства или техника, за да направиш точно това, което искаш? Измисли друг вариант да представиш нещата си, който отговаря на възможностите ти към момента. Поискай помощ от специалист срещу бартер или потърси помощ от приятел.

Искай да ти се получи добре и ще намериш вариант. Въпросът не е всичко да е перфектно. Понякога, особено когато си начинаещ фрийлансър, е достатъчно отсрещната страна да види, че си се постарал. Повярвай, това си личи и увеличава шансовете ти за успех неимоверно. Ще се намери кой да ти подаде ръка – да ти възложи поръчка, да помогне да се научиш, да подобриш уменията си.

Прочети статиите:

3. Искаш ли да си полезен

Това също е нещо, за което пиша в почти всяка статия. Хората не се интересуват колко си велик, а с какво можеш да си им полезен. Покажи, че те е грижа за техните дела, за бизнеса им. За това не са ти нужни технически умения или пари. Нужно е да успяваш да видиш проблемите на клиента/партньора и да му предлагаш решения. Само че не, за да изкараш повече пари от него, а защото искаш нещата да му се получат, точно както искаш да се получават твоите. Защото си професионалист и за теб е предизвикателство да накараш това, което са ти поверили, да работи и то добре.

Освен това, не знам дали има значение за теб и дали ще се съгласиш с мен, но да си полезен е едно от желанията, които наистина осмислят живота.

4. Помни, че всяко нещо е от значение

Не си позволявай да си нехаен сега, защото нямаш време, имаш нужда от пари, в безизходица си, и да си обещаваш, че като се оправят нещата ще правиш всичко както трябва. Може и да не ми вярваш, но ако мислиш така, положението ти никога няма да се промени. Какво ще е бъдещето зависи от действията ти в настоящето. Това, което наричаш късмет всъщност е логичен резултат от действията или бездействията ти през годините.

Погледни статията „Четирите стълба на късмета в работата“.

Подхождай към всяка поръчка така, сякаш е за марката, за която винаги си мечтал да работиш. Никога не знаеш кой вижда резултата от труда ти, на кого ще се похвалят или оплачат клиентите. Уважавай времето и усилията – твоите и на хората, с които работиш. Показвай отношение, това ще ти донесе подкрепа, разбиране и професионални възможности, от които ще ти е кеф да се възползваш.

Успешна седмица.

п. с. Напоследък не съм публикувала нищо в рубриката с копирайтърски съвети и смятам следващите публикации да са на копирайтърска тематика. Сега е моментът да ми пишеш, ако искаш да обърна специално внимание на конкретен проблем, който те интересува.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *