Как да работя успешно с фрийлансър копирайтър и дизайнер

Кратък наръчник за фирми, които ползват фрийлансъри като подизпълнители 

Често се случва по-малки, че и по-големи фирми за правене на сайтове, дизайн, SEO да ползват услугите на фрийлансъри – копирайтъри и/или дизайнери – за да предложат на клиентите си по-пълно обслужване. Това е един от случаите, в които е възможно всички да са доволни. Но! Съвместната работа би могла бързо да се превърне в ад и да завърши безславно.

Проблеми

1. Липса на достатъчно информация – както обикновено, тя е в основата на всички беди. Между фрийлансъра и клиента има посредник – фирмата. Екипът й често няма представа каква информация трябва да изиска от клиента си, за да може фрийлансърът да свърши работата както трябва. Още по-често забравя да спомене този факт в началото на работния процес и като резултат фрийлансърът получава неясно към никакво задание. „Много важно – ще си каже някой колега. – Достатъчно е да се обясните веднъж какво е необходимо да се изисква като изходна информация и всичко ще си дойде на мястото!“ И ще е прав, стига да не се появи проблем номер 2.

2. Разминаване в подхода към клиента – неведнъж съм писала, че получаваме клиентите, които заслужаваме. Как ще протича работният процес зависи до голяма степен от нас, фрийлансърите. Да, но в случая фрийлансърът работи за клиент на клиент. Понякога фирмите не искат да губят време, за да измъкват от клиента си допълнително информация. Извиняват се дори, че не желаят да го дразнят, като го карат да се ангажира и да полага усилия да обяснява каквото и да било. Нещо, което винаги ме е учудвало. Клиентите все още трудно разбират, че когато ги питаш за подробности относно техния бизнес, ти не си доставяш удоволствието да ги измъчваш и да им пречиш, а искаш да свършиш по-добре работата, която са ти възложили и ти плащат. Нали се очаква тя да им върне запитвания, продажби, добър имидж.

Фирмите често треперят над клиентите си като над писани яйца и не смеят да искат нищо от тях. Така работят в техен ущърб и вгорчават живота на фрийлансъра, който в крайна сметка ще излезе виновен за всичко.

Прегледай статиите:

3. Неочаквана засечка или нула разбиране към работния процес на специалиста копирайтър или дизайнер. Някои фрийланс копирайтъри и дизайнери успяват да се справят с неясното задание, да си намерят информацията по други начини и да свършат работата както трябва. Само че чудеса не случват безкрайно – успяват веднъж, успяват втори път и при трети клиент методът „Кристална топка, гледане на кафе, чай и боб“ не сработва. Клиентът се оплаква, праща възмутени мейли срещу некадърния дизайнер или копирайтър. Съответно, фирмата пише обвинителни мейли на своя подизпълнител и иска корекции. В повечето случаи съвместната работа приключва някъде на този етап или веднага след като корекциите бъдат нанесени.

Същото важи и за клиенти, за които се изпълняват поръчки регулярно, те дълго време на казват нищо, ползват материалите си и изведнъж избухват, че ето този път подизпълнителят съвсем е омазал нещата.

Как да работя успешно с фрийлансър копирайтър и дизайнер

Как да избегна тези проблеми и да работя успешно с фрийлансър копирайтър или дизайнер

1. Помоли фрийлансъра да ти даде шаблон – таблица, въпросник – който клиентите да попълват, за да получава той необходимата му информация. Уточнете какво трябва да включва всяко задание, отправено към него. Обсъдете тези неща спокойно, разумно, така че и на двете страни да е удобно да работят.

2. Изпълнявайки точка 1, тази почти си я елиминирал. За да се справиш с проблема изцяло, свикни да обясняваш на клиентите си още в самото начало на работния процес защо вероятно ще се налага да им задаваш повечко въпроси. Наблягай на факта, че информацията ти е необходима, за да си свършите всички работата както трябва и те да извлекат максимален ефект от това, за което плащат. И не забравяй да уговориш предварително с копирайтъра/дизайнера условията, при които се правят корекции.

Прегледай следните статии, ще са ти от полза:

3. Искай непрекъснато обратна връзка от клиента си и помни, че работата с копирайтър и дизайнер е колкото занаятчийска, толкова и творческа. Не се задоволявай с мълчаливо приемане на готовата поръчка. Питай клиента си доволен ли е, има ли насоки, уточнения, желание да направи някакви корекции. Най-добре е да получаваш отговорите в писмен вид. Така няма да се налага да ги преразказваш (често неправилно) на копирайтъра/дизайнера, а и ще имаш черно на бяло мнението на клиента си за всичко, което вече е направено.

Ако подизпълнителят, с който работиш, досега се е представил добре, спазва си сроковете и всъщност ти харесва, не се отказвай от работа с него, само защото веднъж не е успял да отгатне желанието на някой твой клиент. Спомни си, че все пак не си наел врачка. За да получи клиентът ти това, което иска, трябва най-малкото да каже какво е то.

Хвърли едно око на статията „Клиент ми бави коментари и корекции! Какво да правя?“.

Не се притеснявай, ако някой текст или визия имат нужда от корекции. Това е нормална част от работния процес (разбира се, безкрайното задаване на корекции в стил „чакай да видя какво ще стане, ако…“ не се брои). Обясни го и на клиентите си. Поддържай добрия тон и с двете страни, задавай въпроси, когато не си наясно с нещо, бори се за нормални срокове за работа не само за твоята фирма, но и за подизпълнителя. И не забравяй, всички се стремите към един и същ резултат – твоите клиенти да са доволни.

Успех!

п. с. Колеги, ако нещо съм пропуснала, ще е полезно за всички да го добавите в коментарите. Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *