Защо аз спрях да получавам запитвания от клиенти

И как ти можеш да избегнеш този проблем

 

Искам да ти разкажа куриозна случка, свързана с прилива и отлива на клиенти.

През пролетта на 2014 година с мъжа ми решихме да направим обиколка на Европа с кола. И двамата работехме на свободна практика, нямахме ангажименти към друг освен към себе си, предишното лято бяхме обиколили няколко пъти всяко кътче от нашето море – какво повече имаше да му мислим? Разбира се, нямаше как да почиваме през цялото време, трябваше да съчетаем пътешествието с работа. Речено-сторено.

В началото всичко беше страхотно. Той кара, аз си работя от предната седалка на колата, докато пристигнем до желаното място. После почивка, разходка, малко следобедна или вечерна работа и пак почивка.

Случваше се клиент да поиска по-дълъг разговор или направо онлайн среща, докато сме на път. Намирахме паркинг или търчах по чукаците, за да видя къде имам обхват и как мога да си осигуря максимална тишина и възможно най-прилична връзка. Работата си вървеше, предавах поръчките си в срок, получавах си парите – всички бяхме доволни.

Но! Колкото повече пътувахме, толкова по-малко запитвания имах. Работата намаля, парите също. В началото си казах „Нормално. Всяко лято има отлив на поръчки, до седмица ще се появи нова задача.“ Добре, но не се появи.

Иванка Могилска, фрийланс, фрийлансър, свободна практика, клиенти

Минаха две седмици. После три. Първоначалната ми слаба тревога започна да се превръща в силен страх и да върви към лека паника. Портфолиото ми си беше наред, пусках редовно материали в блога. Да, вярно, не отделях време да промотирам услугите си, но бях копирайтър фрийлансър вече 4-5 години, знаех, че имам много доволни клиенти, които си поръчват текстове периодично. Никой не се беше оплакал, никой не беше недоволен… Не можех да разбера какво става.

Междувременно обикаляхме плажовете на Италия, Испания, Франция, Португалия и се радвахме на всякакви чудеса, които споделяхме във Фейсбук профилите си. Аз понякога пишех за тях и в рубриката „Откъде работя днес“

Някъде в началото на есента колата ни издъхна във Франция. Оставихме я в сервиза, да я предадат за старо желязо, купихме си билети за влак и после за самолет и се прибрахме в България. Разбира се, тази сага също я споделих във Фейсбук.

Няколко дни след като се върнах започнах да получавам запитвания. Толкова много, че малко след това за първи път пробвах да работя със сътрудник.  Не бях направила нищо необичайно. Не бях започнала пак да промотирам услугите си, все така си пусках статии в блога, все още не бях успяла да си обновя портфолиото. 

Точно да повярвам в магиите, вселенските планове за ощастливяване на фрийлансъри и невероятния си късмет и се обади един стар клиент. Той ми разказа как през цялото време е следил пътешествието ни и ни се е радвал, но е супер, че съм се върнала, защото имал адски много работа за мене.

– А защо не ми писа или не ми се обади? Аз работех през цялото време – учудих се.

– Никъде не пишеше, че работиш и аз гледам снимки от тия хубави места, чета те и си викам „Ама какво ще те притеснявам сега, по-добре като си дойдеш.“

За да съм сигурна, че не е въпрос на вселенски наредби, а на елементарна недосетливост от моя страна, внимателно започнах да си разпитвам клиентите. Почти всички казаха същото – не били сигурни дали работя и не искали да ме притесняват. 

Оттогава винаги, когато тръгнем на дълго пътешествие, уведомявам клиентите си предварително от кога до кога пътувам, поемам ли поръчки или не, с каква натовареност съм. Не пропускам да добавя информация по темата и в постовете си в социалните мрежи, както и към статиите си в блога. Никога повече не съм страдала от мистериозен отлив на клиенти.

 

Защо ти разказвам тази история

Причините са 3:

  1. За да знаеш, че ако не можеш да намериш клиенти, то не е просто защото така се е случило, а защото нещо не правиш както трябва. Не си достатъчно проактивен, не търсиш на правилното място, не си определил точно кои са твоите клиенти, какви са нуждите им и какво и как трябва да им кажеш, за да ги привлечеш.
  2. За да те убедя, че всяко нещо, което правиш, казваш, пишеш има значение. Не само за това да имаш работа изобщо, а за това да привлечеш точните клиенти. Всъщност, помисли си какво можеш да постигнеш, ако знаеш на кого говориш и какво иска да чуе той от теб. Прегледай статията „Как да привлека точните клиенти“ и се хващай за работа.
  3. За да ти кажа, че можеш да имаш толкова готини клиенти, колкото са моите. Да те изчакат да се налудуваш и след това да ти възложат нова работа. А след това, като ги информираш, че можеш да балансираш между лудуването и работата, да ти се доверят и да продължат да ти възлагат поръчки, независимо от кой край на света ги изпълняваш.

След толкова години работа на свободна практика съм уверена в едно – почти всички проблеми с клиенти идват от лоша комуникация. А понеже ти си специалистът, когото търсят за помощ, ти трябва да я водиш, ти трябва да обясняваш, разясняваш, да създаваш среда, в която клиентът не се притеснява да пита. Виж как да го направиш като следваш стъпките от гайда за работа с клиенти – от получаване на запитване до предаване на поръчката.

 

С какво още мога да ти помогна днес

С две безплатни консултации за фрийлансъри:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *