Кои са най-големите грешки по време на криза

И как да ги избегнеш

Независимо дали бизнесът ти пропада, или се оказва, че кризата крие възможности за развитието му, има 3 грешки, които не бива да допускаш, защото със сигурност нещата ще приключат зле.

 

1. Взимане на решения под въздействието на твърде силни емоции

Дали си в паника, защото нямаш поръчки, клиентите се отказват, доходите намаляват и всичко, което си градил с години може да изчезне за седмици, или си в еуфория, защото виждаш как изведнъж нещата тръгват главоломно нагоре, все не мислиш трезво. Което означава, че може да вземеш грешни решения.

Как да се справиш с този проблем?

Ако си паникьосан, представи си най-лошото, което може да се случи с бизнеса ти. Какви ще са последиците? Как ще се измъкнеш? Какво ще правиш? Отговориш ли си на тези въпроси, ще се успокоиш, че можеш да се справиш каквото и да стане и ще ти е по-лесно да вземеш правилните решения, за да не се стигне до най-лошия сценарий.

Ако си еуфоричен, най-добре си вземи един ден почивка. Скачай, тичай, крещи в гората, изпий десет малки текили и танцувай до зори, иди на стрелбище и постреляй, организирай бой с възглавници – прави каквото щеш, само изразходвай голяма част от еуфоричния си запас. Изтощи се добре. След това се наспи, вземи хладен душ и се върни към работата си с по-бистра глава.

фрийланс, свободна практика, криза, фрийлансър

2. Хаотичните движения и решения

Хаотичното щуране от една посока в друга е най-бързият начин да унищожиш всичко, което си постигнал до момента. Когато започваш да правиш едно днес, утре го зарязваш и почваш друго, на следващия ден се връщаш към първото, а след това пробваш нещо трето, нямаш яснота кое работи и кое не, объркваш екипа си, ако имаш такъв и определено даваш неясни сигнали на клиенти и партньори. Ако и те се лутат между различни решения, чудесно се разминавате в хаоса и се лишавате от възможността да се разберете и да направите нещо смислено заедно, за да си помогнете.

Как да се справиш с този проблем?

По време на извънредни обстоятелства повече от всякога ти трябва план за действие. След като се успокоиш, постави си цел.

Не, „да си спася бизнеса“ не е цел, а желание. Пробвай с „да изляза на нула, а не на загуба в следващите три месеца“, „да спечеля петима нови клиенти през следващото тримесечие“ или нещо от сорта.

Същото важи и за теб, чийто бизнес в момента е във възход. За да се възползваш максимално от ситуацията, постави си ясна, конкретна, измерима цел и определен срок за изпълнението ѝ.

Вече имаш цел? Чудесно. Сега измисли какво трябва да направиш, за да я постигнеш, разбий големите действия и задачи на по-малки, определи кое кога трябва да се свърши и действай.

Подреждането е най-ефективното успокоително при крайни и не толкова крайни емоционални състояния. Планирането е начин да задържиш спокойствието и стъпка по стъпка да започнеш да се приближаваш към целта.

 

3. Бързане, бързане и пак бързане

Независимо дали бизнесът ти замира или се развива с твърде висока скорост, на теб ти се струва, че трябва да действаш бързо, защото иначе ще изпуснеш момента. Прав си, само че е важно КАК бързаш. Има правилен и неправилен начин. Неправилният води до объркване, хаос, демотивация на екипа, нестабилни отношения с партньорите, клиенти, които лека-полека се отдръпват.

Как да се справиш с проблема, т.е. как да бързаш правилно?

Важи и за тези, които се опитват да спасят бизнеса си, и за тези, които се възползват от момента, за да го развият.

  1. Успокой се максимално бързо и си постави цел.
  2. Фокусирай се върху съставянето на план за постигането ѝ.
  3. Следвай стриктно плана.
  4. Проучи/прецени в какъв срок би трябвало да дадат ефект предприетите от теб мерки. Ако в рамките на определеното време не сработват и са нужни промени, направи ги и действай нататък.

В случая бързането се изразява в липса на разсейване и спестено време. Когато бързаш неправилно, само се щураш и уж пробваш различни тактики, но не им даваш достатъчно време, за да разбереш ефективни ли са или не. Така само губиш ресурси, възможности, време.

Знам, че в наши дни е трудно да правиш нещата бавно. Само като си погледнеш новинарския поток във Facebook и хвърлиш поглед на заглавията на мейлите в пощата си, и вече имаш чувството, че пропускаш златни възможности за справяне със ситуацията. Отвсякъде ти предлагат полезни съвети, трикове, които те избутват напред в търсачките, препоръки как да си докараш хиляди посетители на сайта и те да ти станат клиенти, как да не грешиш по време на криза.

Човек, особено ако е паникьосан, трудно устоява на изкушението да не пробва още някоя златна техника. Проблемът е, че не всяка е подходяща за твоя случай. Другият проблем е, че няма как да знаеш коя работи и коя не, ако прилагаш всички едновременно и не даваш възможност на нито една да покаже резултат. Затова, още веднъж – не бързай.

Ако успееш да се овладееш, подредиш и да действаш експедитивно, дисциплинирано и по план, вероятността да успееш да изгазиш кризата се увеличава неимоверно. А дори да не я изгазиш, поне ще знаеш, че си направил всичко, което е било по силите ти и спокоен ще започнеш отначало. Понякога това звучи кофти, но след време разбираш, че е било за добро. Не ми вярваш? Разбирам те. Прочети статията „Какво всъщност значи кризата е възможност“, в която разказвам две лични истории за започването отначало. Ще ти даде кураж.

Поискай и помощ от специалисти. Виж какви безплатни консултации има тази седмица в блога

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *