Питай счетоводител #25

Време за безплатна, онлайн счетоводна консултация за фрийлансъри и собственици на малък бизнес!

Задай въпроса на счетоводна тематика, който те мъчи на счетоводителя Стефка Василева. Напишо го в коментарите. Тя ще отговори на първите 10 до събота вечер (21.11.2020).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

12 comments to “Питай счетоводител #25”
 1. Упражнявам свободна професия. При сключване на договор с нов клиент – фирма с дейност в Обединеното кралство, юристите на клиента изискват договорът да се сключи с ЕООД (limited company). Посочената причина е че смятат че ще имат по-малко данъчни задължения по този начин но не обясниха как. От моя страна, не виждам разлика при фактурите които бих издал като ЕООД спрямо от свободната практика – и при двата случая очаквам да са с обратно начисляване, и при двете форми бих бил регистриран по ДДС и бих декларирал данъци.

  Основателно ли е искането на клиента да регистрирам ЕООД, за да работя с тях? Каква по-точно е разликата за клиента при работа с професионалист на свободна практика.

  • Здравейте,
   Няма основателна причина юристите на Вашите клиенти да изискват задължително да упражнявате дейност като предоставяте услуги към тях през ЕООД.
   Задължително е да имате регистрация по ЗДДС към момента, пове по чл. 97а.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте!
  Имам малко магазинче за храни за домашни любимци. Преди няколко месеца ме регистрираха по ДДС. Доставчиците ми също са регистрирани по ДДС. Винаги вземам фактури и винаги издавам касови бележки. Това, което ми е трудно да разбера, е как да ценообразувам. Има ли формула, по която да ценообразувам протичко и лесно. Например доставят ми стока за 10 лв. с ДДС, искам печалбата ми от нея да е 5 лв., т.е. 50%. Моля ви, помогнете!
  Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Няма универсална формула, по която да ценообрзувате и аз да Ви я предоставя.
   За съжаление не мога да съм Ви полезна.
   Поздрави и успех!

 3. Здравейте,
  Работя като учител на постоянен трудов договор. Регистрирана съм и като преводач, с регистрация по ДДС. В момента съм в отпуск по майчинство. Съпругът ми има фирма, ЕООД, също регистрирана по закона за ДДС. Знам, че мога да извършвам преводи по време на майчинството си като сключвам граждански договори с фирмата на мъжа ми, като възнаграждението ми месечно не трябва да надвишава минималната заплата. Имам следните въпроси: 1. Всички осигуровки ли трябва да ми внася той? Ако да, аз тогава на края на годината какво заплащам пред НАП – данъка само ли? 2. Преводите ще се извършват най-вече с клиенти чуждестранни фирми и лица. Когато чуждестранната фирма не е член на ЕС има ли разлика в осчетоводяването и каква е тя? Неговите счетоводители му казват, че в този случай става много сложно. Вие бихте ли извършили това осчетоводяване и на каква цена?

  • Здравейте,
   Да, когато има греждански договор, трябва да бъдат внасяни осигурителните вноски. Също така когато има граждански договор, възложителя може да удържа осигуровките и данъка на изпълнителя и да го декларира и внася. Накрая на годината Вие трябва да подадете годишна данъчна декларация, в която да декларирате дохода от гражданския договор, но няма да внасяне данъци.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Привет!

  Наскоро регистрирах фирма и при започване на дейност трябва да подам декларация в НАП в качеството ми на управител като самоосигуряващо се лице.
  Моят казус е свързан с осигуровките. В момента съм на постоянен трудов договор и ме осигуряват на над 3000 лв.
  Как да подходя в този случай? Казаха ми, че трябва да подам тази декларация, а в нея няма опция да не се самоосигурявам.
  Благодаря предварително

  • Здравейте,
   Подаване в НАП декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице, като отбелязвате, че искате да се осигурявате за всички осигурителни рискове от избраната от Вас дата. След това, при подаване на декларация образец 1, се вписва, че дохода от трудово правоотношение е в размер над 3000 лв. По този начин няма да дължите осигурителни вноски. Но декларация образец 1 се подава всеки месец.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте! От близо година работя в Upwork, като към момента това е и единствения ми източник на средства. Тъй като сумите започнаха да стават малко по-значителни, реших, че е време да започна да плащам данъци на изкараните пари.
  Откакто работя през сайта се водя безработен, не съм на борсата и не съм декларирал изкараните пари. Във връзка с това, имам следните въпроси:

  1. Кой според вас би бил най-адекватният начин да премина на чисто и да започна да си плащам данъците?

  2. Трябва да си направя фирма или по-скоро да се регистрирам като самоосигуряващо се лице?

  3. Смятате ли, че е препоръчително да декларирам парите, които съм получил досега или няма да е фатално ако пропусна да го направя? (говорим за около 20к лв)

  Благодаря ви предварително!

 6. Здравейте,
  За да отчитате приходите и да плащате данъците си, първо трябва да направите регистрация в Регистър Булстат като специалист на свободна практика или да упражнявате дейността си като управител на фирма. За да разберете кой от двата начина е по-удачен е редно да знаете какви са разходите, които ще правите, за да упражнявате дейността си. Също така голямо значение има и осигурителния доход, на който желаете да внасяте авансовите осигурителни вноски.
  Редно е да декларирате доходите си и да внесете дължимите данъци във всеки един случай, независимо от размера на дохода.
  Когато получавате доходи от Upwork, трябва да имате и регистрация по ЗДДС, заради фактурите за комисионните, които издават.
  Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
  Поздрави!

 7. Здравейте! За получаване на възрастова пенсия 66 г и 6 м., не ми достигат 3 месеца стаж. Какво може да се направи? Възможно ли е да закупя тези месеци?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *