Питай адвокат #7

Потърси съвет от адвокат, ако не си уредил с клиент авторски права, бавят ти плащания, имаш нужда някой да погледне един-два договора преди да ги подпишеш.

Задай въпроса си в коментарите. Адвокат Моравски ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (16. 11. 2020).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

3 comments to “Питай адвокат #7”
 1. Здравейте, бих искала да попитам адвокат mо авторско право за следното:
  Искам да запиша едни клипчета (видео или аудио) с текст, а отдолу за фон да пусна музика. Въпросът е имам ли право да пусна музика от интернет, на която авторът е починал, и се намира във вариант на различни изпълнители. Ако трябва да поискам разрешение – към кого трябва да се обърна? Достатъчно ли е само да посоча източника, който съм ползвала – примерно като линк? Благодаря предварително!

 2. Здравейте, Ани,

  Благодаря за въпроса в авторскоправната сфера.

  Във връзка с използването на музика от интернет мога да кажа следното:

  Авторските права над едно музикално произведение са запазени за неговия създател и съответно наследниците му за период от 70 години след смъртта на същия.

  Ако говорите за произведение, което попада в този период, т.е. има запазени авторски права, то следва да контактувате с автора или негов представител и да опишете целта, за която ви трябва музикалното произведение. Препоръчвам такива действия, защото много автори биха се радвали да си сътрудничат с други творци.

  Ако имате предвид, както подозирам, произведение, чиито автор е починал и авторските права (конкретно имуществените) не са под защита поради изтичане на горепосоченият период, или пък то е културно наследство (например фолклорна песен), то в такъв случай следва да се обърнете към конкретният артист-изпълнител на произведението, чието изпълнение желаете да използвате.

  По повод последният ви въпрос, относно посочването на източник, линк и т.н. споменаване на автора, то най-добре е да изясните това или при контакта с автор/изпълнител, или да следвате инструкциите дадени на официалната им страница, ако има такива. Всеки автор и изпълнител сам определя начина за ползване на произведенията си.

  Това е накратко.
  Надявам се да съм ви бил полезен. Ако имате още въпроси, ми пишете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *