Малък бизнес – идеи, финансиране, развитие

През годините съм публикувала някои статии как да откриеш най-подходящата идея за малък бизнес за теб, как да намериш финансиране, какво най-често спъва развитието ти. Реших да ги събера на едно място, за да ти е по-лесно да се ориентираш. Ще пробвам да добавя и малко нова информация.

Всички идеи, съвети и препоръки са валидни и за фрийлансъри.

Приятно четене!

Идеи за малък бизнес

С какво ще се захванеш зависи от това какво обичаш и какво можеш да правиш. Прегледай тази статия:

„Какви фрийланс услуги да предлагаш и как да намериш ниша за бизнес“

В нея ще намериш две важни неща:

  • простичък метод, по който можеш да избистриш с какво ти се занимава и коя е най-подходящата бизнес идея за теб;
  • линк към безплатните книги на Борил Богоев, в някои от които са очертани основните инструменти за печелене на пари онлайн.

Чети и използвай метода, за да прецениш с какво да се захванеш. Става лесно, резултатът е добър и не ти струва нищо освен малко време и малко усилия.

Нови идеи и полезна информация: Ако вече имаш малък бизнес, но си преценил, че не е за теб и търсиш друго, с което да се захванеш или си фрийлансър, който иска да се изявява в ново амплоа, можеш да използваш метода от горната статия. Но е хубаво да направиш ще две неща:

  1. припомни си имал ли си запитвания от клиенти за продукти/услуги, които ти не предлагаш, но те са очаквали от теб. Запиши си на един лист какви са били те. Огледай ги. Помисли дали искаш да смениш изцяло сферата, или си склонен да останеш в нея, но да разработиш нови продукти/услуги.
  2. Ако поддържаш блог или сайт (свързани с настоящия ти бизнес или с хобито ти), прегледай коментарите на посетителите; припомни си какви неща са те питали; какво идеи са ти давали през годините – търси в тях подсказки за нови продукти/услуги. Може да се окаже, че блогът за любимото ти хоби е основата на новия ти бизнес. Свали си материала „Маркетинг чрез съдържание: блогът“,  вероятно би могъл да ти даде още насоки и да ти помогне да избистриш идеята си.

идеи за малък бизнес, финансиране, развитие, фрийланс, свободна практика

Развитие на малък бизнес

Финансиране и привличане на клиенти

„Само с идея не става“ – си казват повечето хора и под претекст, че нямат пари си продължават постарому. Но ако наистина искаш да пробваш дали това, което си намислил ще работи, можеш да вложиш минимум пари и максимум време. Вероятно нещата ще стават по-бавно, но пък ще стават. Какви са другите плюсове на този подход и кога да инвестираш време, кога пари – да намериш отговори на тези въпроси ще ти помогне статията на Юлика Новкова „Какво е континуумът време-пари и как влияе върху бизнеса “.

Аз съм публикувала три статии по темата финансиране на малък бизнес и привличане на клиенти, и в трите има доста примери за реално съществуващи и функциониращи бизнеси, прегледай ги:

Винаги има повече от един начин да намериш средства, да започнеш бизнес, да привлечеш клиенти. Някои ще ти хрумнат още докато планираш, други – след като си стартирал. Тествай, анализирай резултата, пак тествай и ще намериш работещите за теб похвати и инструменти.

идеи за малък бизнес, финансиране, развитие, фрийланс, свободна практика

Някои основни проблеми, които спъват развитито на бизнеса ти и как да ги решиш

Направил си първите крачки към малък бизнес и вече си в голямата мелачка – струва ти се, че нищо не върви както трябва, не си доволен. Прочети статията

„Как да напредваш по-бързо в бизнеса си“

В нея очертавам два основни проблема, които те спъват и ти предлагам простичко решение и на двата. Подсещам те какви въпроси трябва да си задаваш всяка вечер (ще ти отнема по коло 15 – 20 минути), за да имаш винаги план как подобриш и развиеш бизнеса си.

 

Кога е време да промениш нещо

Тъкмо си закрепил бизнеса си и ти се струва, че е време да си отдъхнеш и всичко пак тръгва надолу с главата. Причината за това, вероятно е, че гледаш на него като на константа – смяташ, че щом е стигнал до определено ниво, не е нужно да го развиваш или поддържаш. И грешиш. „Развивам“ не значи непременно „разраствам“ бизнеса си. Можеш само да променяш продукти/услуги, да подобряваш обслужването. Но със сигурност, в момента, в който се отпуснеш по течението за повечко време, той започва да потъва.

Колко точно е „повечко време“ и по какво да разбереш, че непременно трябва да промениш нещо? Личното ти неудовлетворение е добър индикатор, но не е достатъчен. Съветвам те да се вслушаш в клиентите си. Прегледай тази статия за повече подробности:

„Кога е време за промени в бизнеса ти“

Засега това е всичко, с което мога да съм ти полезна по темата „идеи за малък бизнес, неговото финансиране, поддръжка и развитие“. Надявам се в близките месеци да мога да ти споделя повече, лично тествана, иформация. А дотогава коментарите са отворени за всеки, който иска да сподели съвети, препоръки, полезни ресурси или своите въпроси и проблеми.

Успешна седмица!

п.с. Намини към секциите с безплатни електронни книги (има 1 нова на български и 3 на английски) и видео (има 1 ново видео).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *