Често срещани грешки при създаване на портфолио

С пот и пъшкане най-сетне си приключил работа по своето портфолио. Честито! Ако си го направил добре, то ще ти помогне по-лесно да си осигуриш свестни клиенти и достатъчно поръчки. Ако не, винаги можеш да го поправиш, стига да осъзнаеш, че има проблем. Днес ще ти подскажа кои са най-често срещаните грешки при създаване на портфолио. Ти не бързай да се хвалиш с твоето – огледай го още веднъж, помисли има ли нужда от корекции, нанеси ги и след това го пускай.

Представяш се като професионалист с много опит, а си публикувал малко проекти, правени за неизвестни клиенти

Това не вдъхва особено доверие. Клиентът вижда само каквото му показваш – 3 – 4 проекта в категория и то за фирми, чиито имена не е чувал.

Не е задължително да си работил за големи марки, за известни и авторитетни фирми, за да си добър професионалист с много опит. Добре е обаче да компенсираш липсата им в портфолиото си с повече и по-разнообразни проекти.

Правил си това-онова за клиенти като ЧЕЗ, Джак Даниелс, Мтел, etc., но не ти е разрешно да показваш проектите? Сложи в портфолиото си секция „Клиенти“ и изреди в нея всички важни имена – това никой не може да ти забрани.

 

Качил си твърде много проекти и не си ги групирал по никакъв начин

Просто си изсипал почти всичко, по което си работил в секция „Проекти“? Това ще накара много потенциални клиенти да се откажат от услугите ти. Малцина ще имат нерви да ровят, за да видят правил ли си нещо като това, което им трябва.

Раздели проектите си на групи: плакати, етикети, брошури, лога; слогани, сценарии за видео, за радио, статии. Избери 5 – 6, до 7 проекта за всяка група.

Искаш клиентите да стигат бързо до теб и то убедени, че ти си човекът, който ще им свърши работа? Улесни ги максимално и бъди убедителен.

Припомни си статията „Какво трябва да има в твоето портфолио“, за да се увериш, че на твоето не му липсва нищо.­

портфолио, свободна практика, фрийланс, фрийлансър, Иванка Могилска

Линковете ти не водят накъдето си казал, че водят

Например:

Написал си, че си правил продуктови описания на обувки и се вижда, че върху фразата „продуктови описания на обувки“ човек може да кликне. И той очаква, като го направи, да попадне директно на текстовете ти. Само че, изненада! вместо това отива на началната страница на сайта или пред очите му се зареждат нови и нови модели обувки.

В подобни случаи потенциалният клиент се чувства подведен и се дразни, че му губиш времето. Заведи го точно там, където си му казал или намери друг начин да представиш написаните от теб текстове. (Препоръката важи за проектите на фрийлансъри от всякакви професии.)

 

Използваш неподходящи/недобре направени снимки

Добре е в портфолиото ти да има поне една твоя снимка. Не е задължително на нея да гледаш строго в камерата, да си с костюм и излъчване „аз съм страшен фрийлансър/бизнесмен/предприемач/иноватор“. (Не е добра идея и да сложиш фотка, на която пийваш на маса с приятели или се излежаваш полугол на плажа.)

Задължително е снимките да пасват на стила на портфолиото, да те представят така, както искаш да те възприемат клиентите (да разказват твоята история) и да са добре направени.

Съветвам те да ползваш услугите на професионален фотограф. Избистрете концепцията на твоите бизнес фотографии заедно. Отдели време да се подготвиш за фотосесията, подбери подходящите дрехи, аксесоари, погрижи се за грим и прическа. Уверявам те, че положените усилия няма да са напразни. Ще се учудиш, ако разбереш колко клиенти решават да ти възложат работа, само защото са харесали излъчването/усмивката ти.

 

Подценяваш силата и значението на страница „За мен“

И не си само ти. В България повечето фрийлансъри и фирми го правят. „Кой изобщо чете тая страница?“, казва си шефът, съответно тя се написва и подрежда така, че верно никой не я чете.

Ако е направена както трябва страница „За мен/За нас“ е чудесен инструмент за привличане на клиенти. Прочети повече по темата в статията „Как да използвам моето портфолио, за да привлека клиенти“.

 

Не обновяваш портфолиото си достатъчно често

Ако смяташ, че щом си го направил веднъж и край, повече няма да има нужда да се занимаваш с него, грешиш. Портфолиото трябва да се поддържа. Нормално е, с натрупването на професионален опит, да го променяш – да сменяш проекти, да пробваш нова структура, да добавяш нова информация.

Възможно е потенциален клиент да види първото ти портфолио и да не те потърси. След това да попадне на негова обновена версия и да се свърже с теб, за да работите заедно.

Не забравяй също, че освен основната ти таргет група, твоето портфолио се гледа още от колеги, партньори, допълнителни групи от потенциални твои клиенти (рекламни агенции, които си търсят подизпълнители например).

И за финал, прегледай портфолиото си за глупави грешки и недомислици. Даже помоли поне един твой приятел да направи същото и да ти каже дали е забелязал нещо нередно. Ако се чудиш какво пък толкова може да се случи, прегледай тази статия – „Фрийлансърът и глупавите грешки“ (в нея си признавам и аз какви ги върша понякога).

След като си се убедил, че всичко е наред, спокойно се похвали с твоето портфолио на приятели, партньори, колеги и бъдещи и настоящи клиенти. Успех!

п.с. Ако сега започваш да работиш като фрийлансър или имаш някакъв опит, но не си доволен от поръчките, клиентите, парите, които изкарваш, онлайн видео курсът „Как да успеем на свободна практика“ ще ти помогне да обърнеш резултата в своя полза. Научи повече за него и го поръчай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *