Общото между фрийлансърството и родителството е усещането за свобода и ученето заедно

 

Въпросът „Как се справят майките, които работят на свободна практика“ не спира да ме гложди. От доста време издирвам поне едно от тези митични същества, което да бъде гост в блога и да сподели опита си. И най-сетне успях да намеря, дори не една майка фрийлансър, а цели две!

Представям ти Мая Цанева − майка, фрийланс журналист и PR специалист, която интервюира Мая Донева − международен обучител по младежки програми.

Четивото е интересно, полезно, забавно и се надявам да е само първото от цяла поредица по темата.

========

 

 

Мая Донева: Общото между фрийлансърството и родителството е усещането за свобода и ученето заедно

интервю на Мая Цанева


Мая Донева е международен обучител по младежки програми, част от екипа на Варна – Европейска младежка столица – 2017. Съосновател на социалната Чайна във Варна. Работи основно в сферата на доброволчеството, активното гражданство, креативността и личностното развитие. Има син – Симеон на 5 г. и дъщеря Аделина на 3.5 г.

От колко години работиш на свободна практика и как започна?

Работя като фрийланс обучител от 2009-а година. Започнах след като се прибрах в България − още бях студентка и имах нужда от гъвкав график, който да ми позволява да пътувам, да уча и да работя това, което обичам − да правя тренинги. Започнах първоначално за една организация в Полша, където правих обучения за полски тийнейджъри на теми като „Как да пиша CV”, комуникационни и презентационни умения и т. н. Вече на собствена територия ги адаптирах за българския контекст и ги развих с акцент на личностно развитие и гражданско участие. В началото работех само за 1-2 организации, но в последствие започнах да работя за институции и фирми.

Мая Донева - Свободна практика

Снимка: Яна Пенева

Как взе решението за семейство и деца? Изпитваше ли страх или безпокойство как ще съчетаваш майчинство и работа на свободна практика?

Решението за семейство взех, когато се срещнах с мъжа ми. Никога не съм вярвала, че на 25-годишна възраст ще имам деца и семейство, но когато срещнеш верния човек няма смисъл да отлагаш. Не съм се притеснявала как ще комбинирам семейството и работата, тъй като моята работа е доста динамична, но можеш да планираш месеци напред ангажиментите си и това те прави както много свободен, така и много ангажиран и организиран.

Какво е общото между родителството и работата на свободна практика? Какво ти дават и отнемат?

Общото между фрийлансърството и родителството е усещането за свобода и ученето заедно. Да пораснеш като професионалист определено помага да пораснеш и като родител. Работата на свободна практика изисква огромно количество самоорганизация и отдаденост, защото отговаряш сам пред себе си. Точно както и родителството – там ти определяш рамката, правилата, позволеното и забраненото. И в двете страшно много харесвам свободата, това че мога да бъда креативна.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш като родител фрийлансър?

Нямам събота и неделя за децата си. Често имам по цяла седмица, в която нямам тренинги и съм си изцяло у дома. Но е факт, че уикендите не са почивни дни, а това са почивните дни на децата от градина. За момента не мисля, че съм изтървала някакви важни моменти от живота на децата заради работа и се надявам това да продължи и занапред така.

Как преминава един твой ден? Как се справяш в екстремни ситуации?

Обученията, които правя, са по методите на неформалното учене и често имаме приключенски пътувания, тийм билдинги с доста абстрактни теми. Почти всеки месец пътувам извън България и това изисква добра организация и планиране – кой взема децата от градина, когато имам полет в 16.00 часа, какво има за ядене и т. н. Слава Богу, мъжът ми е изключително голяма подкрепа и поделяме всички отговорности в семейството, така че рядко съм в екстремни ситуации.

От гледната точка на родител, който работи на свободна практика, какво ти липсва в българската социална и икономическа среда?

Откъде да започна… Липсва ми адекватна система – правна, данъчна и социална. Гражданските договори са противопоставени на трудовите например. Като експерт на граждански договор, дори и продължителен, не мога да очаквам този договор да бъде признат при майчинство. Чисто в човешките план имам усещането, че фрийлансърството се възприема като нещо несериозно. Според мен голяма част от хората между 35 и 50 мислят, че винаги е по-добре да си на работа от 9 до 5 за малка заплата на трудов договор, но не и да имаш такъв „лекомислен“ работен живот.

Назови три професии на свободна практика, които се съчетават отлично с майчинството. Защо?

Графичен дизайнер, обучител, блогър/автор на статии. И трите професии са kids-friendly, защото сам менажираш времето си вкъщи и извън вкъщи, както и заетостта си. Поне при мен това е решаващо. И трите професии са креативни и са свързани със създаване на ново съдържание – обучително, графично или текстово, което определено разтоварва от „майчинските“ задължения и дава свобода на ума.

Накрая нещо практично: Какъв съвет би дала на младите жени фрийлансъри, които отлагат майчинството?

Никога няма подходящ момент за майчинство – винаги ще има още 1 проект, още 1 тренинг или нещо по-важно. За това природата ни е дала 9 месеца да се подготвим – just do it 🙂

=============

За автора

Maya-Tsaneva_Svobodna_praktikaМая Цанева е журналист, специалист „Връзки с обществеността“ на свободна практика и експерт по европейски проекти. Щастлив родител на малкия Митко. Магистър по европейски науки от НБУ и докторант към Софийски университет. Има над 10-годишен журналистически опит в пресата и електронните медии. Специализира в областта на предприемачеството. Пише за в.“Труд“, „Жената днес“, „Дневникът на мама“ и др. издания. Свържете се с Мая и/или научете повече за професионалния й опит.

Ако искате да споделите своята история на родител фрийлансър и какви предизвикателства срещате, пишете ми. Очаквайте и практична информация за вашите социални задължения и права като родители, които работят на свободна практика.

5 comments to “Общото между фрийлансърството и родителството е усещането за свобода и ученето заедно”
 1. Браво, страхотни, вдъхновяващи млади дами! Успехи и само напред. Чета с интерес 🙂

 2. Родителството винаги и сложно откъм самоорганизация и логистка, но детската градина драстично намалява тази трудност, защото е полезна за всеки работещ родител, вкл и на свободна практика ( друг е въпросът дали е полезна за детето). И тъй като аз вярвам, че не е полезна за детето, може да заповядате в нашето семейство – двама родители на свободна практика и детено ни НЕ ходи на градина, а си го гледаме сами ( без баби). Ето това е вече предизвикателство, защото с градина и баби и баба знае;)

 3. @Здравейте, Десислава. Геройски звучи отглеждането на дете от двама работещи родители без детска градина и баби. Ще предам на Мая Цанева, която подготвя материалите.

  Хубав ден и успех!

  @ Много благодаря, Бети. 🙂

 4. Здравейте Десислава! Ще Ви пиша в най-скоро време. Ако има бащи, които искат да споделят специфична гледна точка, ще се радват да се свържат с мен. Аз лично се сещам за един баща фрийлансър, който беше превърнал офиса си в склад за играчките на децата от квартала, активно ги забавляваше, както и бе осигурил вода за тях.

  Поздрави,
  Мая

 5. На моят мъж също често се случва да поправя някой компютър с дъщеричка в скута. Тя има двойна полза – научава разни неща за компютрите, и още по- ценно: време с тати, което иначе щеше да загуби, ако той работеше в някой офис на редовна работа или пък ако имаше нагласата да помоли детето да не му пречи, докато работи. Но това, вярвам, касае бащинските нагласи към участието им в отглеждането на детето по принцип, а не толкова фрийлансърството. С готовност ще ви разкажа практиката на нашето семейство. Благодаря ви за интереса, дами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *