Питай копирайтър #12

Копирайтинг одит на сайта ти, помощ с идеи как да си развиеш блога, съвети и препоръки за писане на статии за уеб, насоки за писане на бриф – каквито и въпроси да имаш, свързани с копирайтинг за уеб и за традиционни рекламни канали, можеш да ми го зададеш в коментарите.

Това е безплатната копирайтинг консултация за август и ще отговоря на първите 5 въпроса до събота вечер.

Сподели възможността с някой, който има нужда от помощ за текстовете на своя сайт, лендинг страница или банер. Мога да съм му полезна.

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

4 comments to “Питай копирайтър #12”
 1. Здравейте, Иванка!
  Предстои да стартирам собствен бизнес, коуъркинг спейс в София, Младост 1А.
  Ще се радвам, в случай на възможност от Ваша страна, да хвърлите едно око на сайта ни, чиито текст сам съм писал, но не смятам за мега вдъхновяващ. Може би, защото не съм копирайтър. 😉
  Иска ми се да е friendly, лесно разбираем, но с ясната идея какво повече даваме от останалите. Още не сме въвели плюсовете ни и спопред Covid ситуацията, но не знам къде е удачно това.

  Благодаря предварително!

  Пламен

  • Здравейте, Пламен, прегледах текстовете на сайта и според мен имат един основен проблем – не е ясно за кого са. Затова и предимствата ви пред останалите споделени работни пространства не излизат достатъчно ясно на преден план. Няма предимства по принцип, има предимства на продукт/услуга за конкретна група хора.

   Аз, като фрийлансър, не съм сигурна, че се припознавам като желан от вас клиент. Но и не разбирам кои са желаните от вас клиенти. Стратъпи, големи фирми, които търсят зали и организатори на бизнес събития, дигитални номади, мениджъри от международни компании, които идват от време на време и имат нужда от място за отсядане и зали за срещи с екипите си? Кои са вашите хора? Съветите ми са няколко:

   1. Определете аудиториите си.

   2. Определете какво е това, което търсят в споделените работни пространства и което не намират при конкурентите ви.

   3. Опишете тези ползи за вашите целеви групи и дайте фактите (600 квадрата тераса, жилищно пространство, частни офиси) като доказателство за твърденията си.

   4. Променете откриващото изречение на начална страница. Every business is welcome here!

   Или променете всички останали текстове, така че да е ясно, че всякакви фирми от всякакви сфери са добре дошли при вас. Обяснете защо мястото е подходящо за големи, малки и средни фирми, както и за фрийлансъри – ако това е вярно.

   Ако не, върнете се на откриващото изречение и конкретизирайте защо сте полезни за дигитални номади и мениджъри от международни компании (примерно) и какво ще получат те, ако ползват услугата ви. После продължете да променяте и останалите текстове.

   5. Като обикновен потребител, който е преглеждал сайтовете на куп споделени работни пространство у нас и в чужбина, се чудя защо ме каните да си говорим и най-вече защо никъде не мога да намеря цени.

   Ако искате да правите индивидаулна оферта на всеки, напишете ми го някъде и се обосновете. Аз например, като копирайтър, давам цена за всеки проект, защото всеки проект си има специфики. И съм обяснила това на сайта си. На вашия сайт няма нито дума за цени. Има неясна подкана да попълня форма за запитване.

   Сложете някъде кратко обяснение защо нямате цени на сайта и напишете призив за действие, който кара посетителите да попълнят формата за запитване, за да получат оферта.

   Хората по принцип са недоверчиви към формите за запитване. За да ги накарате да попълнят вашата, кажете им какво ще получат в замяна и до колко време ще им отговорите – 2 часа, 24 часа, 2 работни дни – и наистина им върнете мейл в този период.

   Като стил са добре текстовете – friendly са, просто не става ясно на кого говорите, затова вероятността някой да ви чуе и да се включи в разговора намалява.

   Определете целевата група, говорете на нея, опишете ѝ ползите, които ще има от вас и ще имате успех.

 2. Здравейте, Иванка!
  Работя от както се помня на 8 часов работен ден, майка съм на дете, което ходи на училище ( и има нужда от мен особено в сегашното положение на пандемия и оттам предстоящото онлайн обучение за всички ученици). На последната ми месторабота се наложи да уча и да се хващам с много отговорности и нови задачи. За целия ми трудов стаж получих много знания в различни области. Превърнах се в “специалист по всичко и нищо”. В крайна сметка реших да се разделя с екипа и работодателя си. Желанието ми е да работя от вкъщи и да практикувам онова, което ми е на сърце. А именно да споделям от опита си на хората и да ги накарам да мислят и ако е дошъл моментът за промяна в живота им, това би ме радвало изцяло. Създадох собствен блок https://www.facebook.com/dennitsa7/ , който бе моето хоби и нещото, което ме откъсваше и ми носеше радост в трудните моменти. Молбата ми към вас е ( въпросът, който искам да задам за да се възползвам от безплатната услуга, която предлагате) : Има ли бъдеше блогът ми, разбира се ако се отдам изцяло на него? Кое трябва да се промени за да достигна до повече хора и дай Боже един ден да успея да покривам част от ежедневните се разходи? Обмислям за промяна на името. Обмислям също така да изкарам курс, който ще ми е полезен за писането. Платената реклама също ще доведе до по-голям успех, но бих инвестирала в нея само, ако имам надеждата, че си заслужава.
  Благодаря, че прочетохте докрай.

  Очаквам с нетърпение вашето внимание и помощ.
  Благодаря предварително!

  Поздрави,
  Дени Костадинова

  • Здравейте, Дени,

   разгледай вашата фейсбук страница, прочетох постовете ви. Ето какво мисля и мога да ви дам като насоки:

   1. Това, което имате в момента не е блог, а фейсбук страница. Блоговете не се правят във Фейсбук, за тях има отделни платформи. WordPress, Blogger, Wix и куп други. Може да си направите блог, в която си изберете, да определите дизайна му, какви функционалности да има и т.н. Може да го направите на безплатен домейн, който ще включва и името на платформата, например: denny.wordpress.com или на платен, който няма да включва името на платформата, например: denny.com. Всеки от двата варианта има своите предимства и недостатъци.

   2. Не ви препоръчвам да хвърляте усилията си само във фейсбук по куп причини:

   – не разполагате със съдържанието си и зависите от прищевките на някой друг;
   – съдържанието има много кратък живот, минали постове се търсят трудно, etc;
   – аз лично не знам как може да изкарвате пари само от една фейсбук страница с много фенове, освен ако не ѝ продавате продукт или услуга.

   3. Ако решите да си правите блог, подгответе се, че това е нещо бавно. Бавно трупате видимост и аудиторията. Изискват се упоритост, постоянство и доста усилия. Е, ако вложите и пари може да стане малко по-бързо, но основното е упоритост, постоянство и полезно съдържание, поднесено по интересен начин.

   4. Блог на български език, на обща тематика, тип “личен дневник” не знам дали може да ви донесе пари, с които да се издържате. Аз лично съм скептична. За да си струва да сложите банери на AdSense, е добре да имате поне 100 000 посещения месечно. Може да продавате директно рекламно място на клиенти и вие да си определяте цените, но и на тях ще трябва да им покажете брой посетители дневно/седмично/месечно, да сте натрупала авторитет и верни фенове.

   Ако предлагате продукт или услуга през блога си, може би след време ще успеете да се издържате от продажбата им. За целта обаче отново трябва да имате колкото се може повече посещения, авторитет и верни фенове. За да ги направите, са нужни години работа.

   5. Ако искате непременно да е блог:

   – преместете го на платформа;
   – помислете какво полезно може да предложите на читателите, а също и кои ще са читателите ви;
   – започнете да пишете и публикувате статии редовно;
   – разпространявайте ги в социалните мрежи (и през фейсбук страницата, която имате в момента);
   – планирайте съдържанието спрямо интересите и проблемите на аудиторията;
   – приканвайте хората да общуват с вас през блога и страницата ви;
   – четете и експериментирайте с различни начини за увеличаване на трафика;
   – научете се да пишете и оформяте текстовете си според правилата за писане в уеб (изгледайте онлайн лекцията, която водих по темата, ще ви даде полезна информация и ще ви помогне да се ориентирате какво да търсите и четете като допълнителни материали; в блога също съм писала доста за блог, развитието му и писането на статии, прегледайте секцията “копирайтърси съвети” и ползвайте търсачката на сайта).
   – четете и мислете как да монетизирате вашия блог. Това няма как да стане веднага, но е добре да го имате в ума си, докато развивате блога.

   Това е, което мога да ви кажа като начало. Така, както сте започнала не виждам как може да имате доход от страницата си. Ако направите блог, може и да успеете, но ще трябва да поработите доста.

   Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *