Как да задържиш посетителите на сайта си и да ги подтикнеш към конкретно действие

Подготвяш старателно съдържанието за сайта си. То е полезно, уникално – няма как потенциалните и настоящите ти клиенти да не го оценят. Но като си погледнеш посещенията и най-вече колко време се задържат посетителите на страницата ти, виждаш, че явно не го оценяват.

Качественото съдържание е базисно, но недостатъчно, за да привлече и задържи посетителите на сайта ти и да ги подтикне към действие. Трябват ти още 3 три съставки, за да сработи магията.

1. Лесни за следване пътеки към търсената информация

Някои посетители влизат на сайта от началната страница, други попадат първо на някоя от продуктовите, трети минават през „За нас“ или през страница с кейс стадита и отзиви на клиенти.

Това не значи, че непременно са на тази страница, на която се намира необходимата им информация! За тяхното лесно пътуване до нея трябва да се погрижиш ти. Забележи, наблягам на лесно, а не на бързо.

Може посетителят да мине през няколко страници, докато стигне до тази, която му е необходима и ще го направи, стига да знае, че е на прав път.

Какво имам предвид? Първо, че трябва винаги, от която и страница да влезе посетителят, да разбира от пръв поглед къде е попаднал – в сайт за обувки, захарни изделия, книги, копирайтинг услуги, производител ли си, търговец ли си. Второ, че между страниците на сайта ти трябва да има ясно структурирани, добре направени връзки.

Как да задържиш посетителите на сайта си и да ги подтикнеш към конкретно действие

Ето ти пример за ясна пътечка:

Посетителят попада на страница „За нас“. Чете каквото чете и на подходящо място в текста, обикновено в края му, има изречение, което го подтиква да посетите страницата с продукти/услуги.

Нещо простичко като „Запознайте с/разгледайте нашите продукти/услуги“ (като фразата „нашите продукти/услуги“ е направена на активен линк) върши чудесна работа.

Добре, но ти имаш много продукти/услуги. Погрижи се линкът да води към страница, на която са подредени всичките, така че посетителят бързо да намери тази, която го интересува, да кликне върху нея (значи името й трябва да е активен линк или под краткото й описание да стои текст „Прочетете още“) и най-накрая да стигне до пълната информация за това, което го интересува.

Пътечката е в 3 стъпки: „За нас“ – обща страница на продукти/ услуги – страницата на продукта/услугата, от който се интересува потребителят.

Четвъртата стъпка е подходящият призив към действие и съответният бутон.

2. Ясни знаци по пътя към търсената информация

Може пътечката ти да е само от 2 стъпки и потребителите пак да не успеят да минат по нея. Причината за това са неясните знаци по пътя. Често клиенти са искали да им измисля по-нестандартни имена на бутоните на сайта. Всеки път обяснявам, че това е грешка. Най-добре е секцията с инфо за фирмата или за фрийлансъра да се казва: „За нас“/„Кой съм аз“/„Кои сме ние“, а не „Най-яките“ примерно. Посетителят отдавна е свикнал, че информацията, която търси, се намира под едно от изброените по-горе имена и изобщо няма да се сети да кликне на твоя много супер нестандартен бутон. Не, дори от любопитство няма да го направи, защото в момента е зает да търси нещо друго. Просто ще реши, че нямаш такава страница, съответно става с една идея по-недоверчив.

Старай се да поставяш конкретни, описателни имена на бутоните си. Ако продаваш колела, напиши това на бутона, а не общото и отнасящо се до какво ли не „продукти“.

Същото важи и за фразите в текста, които са активни линкове, водещи към други страници.

Пример:

Изречението:

„Прегледай статията „Какво трябва да съдържа текстът за начална страница на сайта“.“

носи повече кликове и посещения на съответната статия от изречението:

„Писала съм полезна статия по подобна тема и преди.“

Просто защото от второто изречение не е ясно за каква статия става въпрос. Активните линкове трябва да се правят на фрази, които дават максимално ясно да се разбере къде ще попадне потребителят, ако кликне на тях.

3. Недобре формулиран призив за действие и/или липса на линк/бутон за осъществяването му лесно и веднага

Много хора се страхуват от глаголите и от категоричността на „запиши се“/„абонирай се“/„запази си час“/„прочети“/„разгледай“, etc. Струва им се грубо това подканяне и предпочитат уклончив, твърде натруфен изказ: „бихте ли бил така добър“/„можете да направите еди-какво си, ако желаете“.

Само че това, което мислиш за учтивост, за посетителя е: „тука неща много ми увъртат и от бла-бла не намирам това, което ми трябва, по-добре да отида на друга страница“. Разбира се, че е важно да си учтив и в полза на посетителите си. Но витиеватите изречения не са единственият начин. Те по-скоро ти пречат.

Просто кажи на посетителя какво да направи и се аргументирай защо да го направи.

Пример:  Моят призив да се абонираш за статиите от блога.

„Абонирай се. Ще ти е по-удобно.“

След като напишеш работещ призив към действие, трябва да осигуриш възможност на посетителя да го извърши бързо и лесно, най-добре веднага.

Това е за днес от мен. Представи си твоя уеб сайт като лабиринт с много входове/изходи, в чийто коридори трябва да сложиш знаци, за да намерят попадналите в него пътя до това, което искаш да им покажеш. Прегледай и секцията с копирайтърски съвети  преди да започнеш да пишеш.

Успешна работа.

One comment to “Как да задържиш посетителите на сайта си и да ги подтикнеш към конкретно действие”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *