Питай дизайнер #9: Разговор с уеб дизайнер – как контекстът се отразява на визията

питай дизайнер, любомира попова, онлайн консултация с дизайнер, уеб дизайнВече ви споделих конкретни практически съвети за изготвяне на бриф за уеб сайт. Този път ще обърна внимание на цялостния контекст, в който се помества сайта и защо той е толкова важен. Защо един дизайнер се интересува от бизнес целите, клиентите и офертите? И как дизайнът помага за осъществяването на тези цели?

Ще разгледам принципните въпроси, а ако ми споделите сайта си в коментар под статията, ще мога да го поставя в контекста на сферата му и да ви дам конкретни насоки. 

питай дизайнер, онлайн консултация, уеб дизайнАко сте решили да поверите сайта си на дизайнер, с негова помощ ще трябва да уточните не просто как ще изглежда (и работи) сайтът, но и какво е мястото му в цялостния контекст на вашия бранд. Всеки елемент на дейността ви е свързан с някаква функционалност и/или секция на сайта. А всеки елемент от сайта трябва да бъде „облечен“ в подходяща визия, за да подсили внушенията и призивите за действие, които искате да се заложат. Функция на дизайна е също да отдели приоритетното от второстепенното, да изгради цялост от всички елементи. Цветове, форми, изображения плюс „дребните“ елементи, които често се пропускат, но имат значение за взаимодействието със сайта – шрифт, размер на текста, иконки, линкове, банери, реклами, оферти, заглавия, подзаглавия, списъци, цитати, разстояние между елементите и т.н.

Ако работите сами, можете да проведете този разговор със себе си, за да систематизирате всички изисквания и условия, а и за да погледнете на сайта си като на платформа, на която се осъществява част от комуникацията ви с потребителя. Ако вече имате изграден уеб сайт, то прочетете статията до края и помислете как да му помогнете да изпълнява по-ефективно своите функции.

 

Защо и как цялостния контекст се отнася към дизайна на сайта

 – Визията предава послания чрез цветове, форми, изображения и чрез цялостната композиция на всички елементи.

– Дизайнът може да подтикне към действие, като подсили визуално ключовите послания.

– Начинът на работа на сайта предизвиква истински емоции на човека пред екрана.

– Дизайнът е „облеклото“ на функционалностите и първото, което потребителят вижда. Той е и основното, с което потенциалният ви клиент има усещането, че взаимодейства, докато е на сайта.

– От това какви функции изпълнява сайтът зависи и какви елементи ще има в него (страници, секции, оферти и т.н.). Всички те трябва да са с подходящ дизайн както сами по себе си, така и като част от цялото.

– Не на последно място, важно е да се изготви точен бриф. Подвеждането на работата от самото начало е много важно за крайния резултат. А самият той се оценява спрямо това дали е изпълнен брифа.

 

питай дизайнер, онлайн консултация, уеб дизайн

Ето кои са основните въпроси и как те се отнасят към дизайна

Какво е заданието ви?

– Опишете го преди да започнете и след това прецизирайте по-детайлно. Доверете се на интуицията си – много често първите хрумвания са носители на най-точните характеристики.

– Опишете възможно най-подробно как си представяте дизайна – цветове, форми, послания, образи, стил на изображенията, както и цялостната композиция.

– Опишете възможно най-подробно как искате да работи сайтът, какви функционалности да има (галерии, форми, слайдери, блог). какви страници/секции предвиждате (екип, портфолио, блог, контакти).

– Намерете примери (сайтове или теми) както за това, което искате да постигнете като краен резултат, така и за това, което не харесвате. Имайте предвид, че потребителят ще направи сравнение между вас и конкуренцията. А също и че начинът, по който се възприема вашият сайт (и всяка ваша реклама) зависи и от навиците на потребителите в онлайн среда. Това не означава да правите дизайна като останалите в сферата, но е необходимо да се съобразите с удобствата, с които клиентът е свикнал и да не го затруднявате допълнително. Даже напротив – предложете му повече поводи за задоволство и положително отношение.

 

Какви са вашите цели (дългосрочни и краткосрочни)?

– Важно е, за да се прецени как визията ще разкрие кои сте и как да подскаже за предстоящото развитие на дейността ви. Забелязали ли сте , че хендмейдърите наричат страниците/сайтовете си „странички“, фирмите –„бизнес страници“, „бранд страници“? Това е също част от комуникацията, а и самите потребители са свикнали с тези внушения. Отношението може да се подсили чрез визията.

– Например, ако целите ви са да изградите голям бранд или верига магазини, то е хубаво още в началото да се заложи по-делова визия, по-стилен дизайн, повече опции и оферти. Това се постига с по-изчистен стил, по-строги форми, по-малко цветове, по-категорични в посланието си визии.

– Обратно, ако целта ви е да наблегнете на хенд-мейда и на продуктите-уникати, то е хубаво да се изгради нещо по-уютно, което навява внушение за „моето си местенце“ у посетителя. Това може да стане с повече макро фотографии, с повече детайли и симпатични иконки/изображения. Личните снимки (от ателието, от работния процес) придават по-голяма тежест на цялото именно в този контекст.

– Ако целта ви е по-скоро комерсиална, можете да заложите на достъпна и модерна визия, в която акцент са самите продукти и начинът, по който купувачът ги използва.

– Ако искате бутиков бизнес, можете да „изобразите“ по-уникално местенце, да заложите на малко продукти с повече снимки, които показват неповторимото в продуктите ви или в изпълнението на поръчките.

– Понякога се случва брандът да работи с частни клиенти, но да има за цел да започне работа основно с корпоративни (или фрийлансър да има за цел да стане фирма с по-голям екип). Тогава, чрез дизайна, се дава предимство на целта и сайтът придобива по-делова визия. Това не би отблъснало частните клиенти, но би привлякло фирмите.

Кои услуги/продукти искате да развиете приоритетно и съвпадат ли те с най-продаваните артикули?

– Тези продукти трябва да заемат централно място като визия, да са по-забележими като дизайн, да се появяват по-често на различните страници (като предложения, оферти, подсказки, линкове). Това се постига чрез цвят/визия/изображение – различни спрямо дизайна, за да изпъкват като елемент, но едни и същи винаги, когато се появяват – за да са отличими като предложение.

– Ако най-продаваният продукт е различен от този, който бихте искали да развиете, запазете му приоритетно място. Все пак той ви осигурява доходи. Продуктът, който искате да налагате, оформете в стила на неустоимото предложение, на нещото, което е желано. Това се постига чрез контрастни цветове; чрез обособен фон около цената, който да изтъква, че самата тя е неустоима, дори да няма намаление; чрез изброяване на ползите по открояващ се начин – тематични иконки, зелени check-иконки, очертания, фонове и т.н. Можете да направите и сравнение между основните си продукти в табличен вид. В таблицата визуализирайте не само предимствата (в зелен цвят или с зелена check-иконка), но и слабостите (в червено или сиво).

Какви са вашите клиенти – демография, социален статус, интереси?

Вашият пряк опит, с реалните ви клиенти до момента, е незаменим ориентир. Много често собственици на фирми имат непогрешим усет на кого продават. Дори не защото  разбират от маркетинг, а само защото обожават работата си, вършат я със страст и проявяват истински интерес към обратната връзка и личното мнение на клиентите си.

Демографията има значение за дизайна по отношение на избора на цветове, иконки, емотиконки, размер на шрифта, предпочитано съдържание (текст, изображения, видео).

По-младите предпочитат по-свободна комуникация, повече видео, повече „закачки“ и забави изображения. Те имат и повече енергия, обичат да „сърфират“, да проучват, да споделят.

По-възрастните хора предпочитат повече текст, по-голям размер на шрифта, по-ясни послания, по-малко загубено време, по-информативни изображения.

Има една категория хора, които обичат промоциите, търсят ги, събират ваучери. Помислете дали това е вашата аудитория и заслужава ли си да ѝ предлагате повече неустоими оферти. Може би предпочитате да съберете повече заинтересовани от бранда клиенти и да давате отстъпки на принципа на лоялния клиент. В случая под „оферта“ нямам предвид само намаления, но и всякакви предложения от типа „най-нов продукт“, „най-търсена услуга“ и т.н. Това засяга дизайна, заради оформлението на предложенията – многото цветове (особено съчетанието на жълто, червено и златно) и дребните форми говорят за повече отстъпки и по-ниски цени, докато изчистените стилни визии (особено в черно и сиво, черно и червено, сиво и синьо) говорят за по-висока класа.

По аналогичен начин можете да помислите за останалите категории и интереси, в които попада аудиторията ви.

Например хората, които се интересуват от спорт, туризъм, био стоки, биха асоциирали бранда със своите интереси, ако на сайта има повече природни снимки, зелени цветове (секции) и т.н. Родителите биха се почувствали по-комфортно, ако на сайта има усмихнати детски личица (колкото и банално да звучи), ярки чисти цветове и т.н.

Ако имате няколко групи потребители, можете да направите различни секции за тях или различни лендинг страници, в случай че правите рекламни кампании.

 

Какво търсят вашите клиенти, какви проблеми имат и какво би ги спряло да купят от вас?

Тук пак ще напомня, че колкото и да не се сравнявате с конкуренцията, вашият клиент ще го направи. Вижте какви удобства предлагат сайтовете във вашата ниша и ги вложете във вашия като минимум, а при възможност – предложете повече. Става въпрос за цени, предложения, оферти, доставки, обслужване. Например:

  • Изтъкнете предимствата и недостатъците на своя продукт чрез цветове и снимки. Смело използвайте изображения от ателието си; снимки на клиенти, използващи продукта/услугата. Макро снимките на различни детайли винаги заковават вниманието.
  • Използвайте блога си, за да подчертаете своите предимства и да превърнете слабостите в плюсове.
  • Сложете сравнителни таблици за продуктите и услугите си. Придайте по-контрастен вид на най-предпочитаната. Не махайте от описанията характеристиките, които липсват, а ги оставете, отбелязани с „х“.
  • Опростете максимално формите за запитване/поръчка и заложете в тях най-малко стъпки.  Подреждайте списъците с избор (градове, години) по азбучен ред, но оставете най-отгоре най-често използваните опции.
  • Използвайте различни цветове в описанията на продуктите/услугите си, за да позволите на предимствата да изпъкнат и да привлечете вниманието върху отговорите на въпросите, които си задават хората, преди поръчка.
  • Съобразявайте се с профила на своите клиенти – по-възрастните хора се затрудняват по-лесно в онлайн среда. Младите обичат да „разцъкват“, докато възрастните предпочитат да пестят енергия и време.

 

Какъв е вашият бранд (какъв искате да бъде)?

Ако имате бранд идентичност, е наложително да я заложите в дизайна. Използвайте своите бранд цветове, за да отличите онези елементи, които са приоритетни за дейността и развитието ви. Използвайте форми и елементи в същата стилистика. Използвайте изображения, които я подсилват – изчистени за по-деловите брандове и експресивни по-артистичните.

Ако нямате бранд идентичност и за момента не планирате да я разработите професионално, то започнете да я залагате още от първия дизайн, който създавате, например този на сайта.

Помислете за баланса между това, което искате да внушите и това, което хората търсят. Например какви емоции предизвикват различните цветове, как тези цветове се отнасят към дейността ви. Ако предлагате морски стоки/услуги, най-подходяща би била комбинацията от жълто и синьо. Ако имате изграден бранд с друга комбинация от цветове, то е необходимо да се прецени доколко тя се вписва в подходящата цветова гама, кои секции от сайта в какви нюанси да бъдат и дали изобщо е необходимо да избирате „подходяща“ цветова гама.

Ако развивате личен бранд, съвсем спокойно можете да заложите и на лицето си – чрез снимки и видео.

Тук също е важен профила на вашия клиент. Ако сте насочени към младежката аудитория, имате свободата да ползвате по-свободен тон на комуникация, по-пъстри цветове, по-младежки снимки. Ако сте насочени към по-възрастни клиенти, по-добре е да заложите на стила, на деловия тон, на информативността.

 

Какво, според вас, е добър дизайн?

Какво е добър дизайн за самите вас и как хубавата визия би могла да се превърне в работещ дизайн. Като „работещ“ не означава само „продаващ“, значи и комуникиращ, внушаващ, улесняващ предизвикващ наслада и т.н.

Помислете също кои сайтове, реклами, брандове, слогани (не) харесвате. Гледайте не само във вашата сфера. Това ще ви даде ориентири, идеи, а и ще ви подсети как вашия сайт стои в цялото. Какви навици има вашият потребител, ще го затрудни ли това, което искате да изградите, или напротив – ще му донесе повече ползи и удовлетворение.

След като отговорите на тези въпроси идва ред на изготвянето на бриф. Прочетете основните съвети и насоки, които ще ви помогнат да го съставите, ако правите сайта си сами.

Ако не сте сигурни как отговорите на всички тези въпроси се преобразуват в информация за самия дизайн, възползвайте се от безплатната консултация с мен в коментарите – ще ви дам насоки конкретно по вашия проект.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *