Как да даваш корекции по работен проект, така че да получиш желания резултат

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 9

Всеки е клиент на някого и на всеки се случва да иска корекции по поръчка. Обаче! Едно е да искаш нещо, друго е да го получиш. Проблемът много често не е, че изпълнителят на задачата не знае какво прави, а че клиентът не може да обясни какво точно иска да се коригира.

Повярвай ми, имам опит и от двете страни на барикадата. Изпадала съм в ситуация да знам, че нещо не е наред с получената поръчка, но да не мога да обясня какво. Случвало ми се е и да се опитвам отчаяно да разбера какво всъщност не му харесва на някой клиент, за да го коригирам.

Затова горещо ти препоръчвам да се възползваш от съветите в този наръчник и да пращаш линк към тях на твоите клиенти, когато не можете да се разберете какво и как трябва да се коригира.

фрийланс, как да поискаш корекции, свободна практика

1. Приеми, че корекциите са нормална част от работния процес

Разбира се, най-хубаво е да получиш визиите, статията или маркетинговия план, които си поръчал, да останеш възхитен, да си платиш и да започнеш да ги ползваш. Понякога става точно така. Понякога е необходимо да се нанесат корекции, за да се получи това, което искаш и ще ти върши работа. Съвсем нормално е. Отсрещната страна не е в главата ти, не чете мисли, колкото и да проучва не познава бизнеса ти така, както го познаваш ти (освен ако не работите от много време заедно).

Не се дразни, че трябва да отделиш половин час, за да прегледаш материала и да опишеш какво според теб не е наред и защо. Не се навивай, че фрийлансърът/фирмата подизпълнител за нищо не става и е най-добре да възложиш същата поръчка на някой друг. Ще загубиш основно време и пари.

Първо се успокой. Прегледай каквото ти е изпратено и отбележи какво не ти харесва. После продължи да действаш по точките от този списък.

 

2. Избягвай абстрактните и емоционални коментари и обяснения

Не е достатъчно забавно.

Не го усещам. 

Не си го представях така. 

Бих искал да е по-красиво.

Това не са достатъчни коментари, за да се нанесат корекции по проекта ти. От тях не става ясно в каква посока искаш да се променят нещата, към кои части от работата имаш съмнения и забележки.

Използвай факти, аргументирани мнения, доказателства, примери, описания, за да разбере специалистът, с когото работиш какъв всъщност е проблемът и да му търси адекватно решение.

 

3. Опитай се да формулираш и напишеш защо не ти харесват някои неща в материала, който си получил

Не е достатъчно да кажеш само „Това не ми харесва.“ или „Това не е добре.“ Човекът срещу теб няма как да отгатне какво се крие зад подобно кодирано послание. Ако е професионалист, който знае какво прави, вместо корекции, ще ти върне само един въпрос: „Защо?“. Спести време и на двама ви. Опитай се да обясниш предварително какво те притеснява в някоя дума/фраза, използван цвят или изображение.

Не се стягай, че няма да използваш професионалните термини на копирайтъра, на дизайнера, маркетолога или програмиста. Изобщо не са ти необходими. В момента, в който поведеш разговор „Не ми харесва, защото…“ или „Струва ми се, че не е добре, защото… “ ти даваш посока на мислите на специалиста, с когото работиш и ако нещо не му е ясно той може да ти задава въпроси, докато изясните какво всъщност гоните като резултат.

Това пък ще спести и на двама ви безкрайни корекции. Минавала съм през подобни – и като фрийлансър, и като клиент. И в двата случая имах усещането, че затъваме в лепкаво, дълбоко блато, от което няма излизане. Оказах се права, тези проекти с безкрайни корекции бяха завършение, но така и не бяха реализирани.

 

4. Ако ще коригираш лично, направи корекциите видими

Има клиенти, които вместо да обяснят, решават директно да покажат как те биха направили нещата. Това, от една страна, е дразнещ подход. От друга, ако корекциите са повече от една-два, фрийлансърът, пак може да се ориентира каква е посоката, да разгадае какво се очаква от него и да се сети какви допълнителни въпроси да зададе, за да си изясни картината.

Но!

Ако ще коригираш лично, постарай се корекциите ти да се набиват на очи. Не знам как е при колеги от друг сфери, но съм виждала огромни текстови файлове, в които корекциите не са обозначени с никакъв цвят, клиентът не е използвал Track Changes или друг начин да ги маркира. Това означава, че копирайтърът или преводачът трябва да отдели доста време да сравнявя текстовете в стария и новия файл дума по дума.

Първо, доста е обидно, защото показва колко не ти пука за времето и усилията на другия. Второ, по този начин забавяш преглеждането и нанасянето на корекциите. Човешкото и професионално любопитство кара фрийлансърът да хвърли поглед на файла, който му връщаш, щом го получи. Ако забележките са видими, преценява бързо колко време трябва да им отдели и дали може да ги нанесе веднага. Ако не са, той решава, че ще ги види после. Обикновено това „после“ е максимално отложено във времето.

 

5. Връщай корекции във възможно най-кратки срокове

Ако искаш фрийлансърът да ги изпълни бързо и добре, върни му ги възможно най-бързо. Случи ли се да ги върнеш след седмица или две, той вече е работил по куп други задачи и голяма част от подробностите по твоя проект за избледнели от паметта му. Когато корекциите са по-сериозни, той трябва да си припомни всичко в детайли преди да ги нанесе. Това значи, че ще му отнемат повече време, т.е. ти ще си получиш готовия проект по-бабвно. А и, ако си се забавил толкова, той вече знае, че не ти е спешно, съответно, също не бърза.

Най-добре е да се договориш предварително с фрийлансъра в какъв срок трябва да му връщаш коментари и корекции, и в какъв срок той трябва да ги изпълнява.

Последният ми съвет е да си припомниш първия преди да ги изпратиш – „Корекциите са нормална част от работния процес“. Това ще ти помогне да коментираш и обсъждаш всички необходими поправки със спокоен тон и да си спестиш излишни коментари. Което пък ще ти спечели пълното съдействие на човека, с когото работиш.

В случай, че си не само клиент, но и фрийлансър, прегледай и тези две статии, ще ти помогнат:

За да подобриш сайта и представянето на продуктите си и да привлечеш нови клиенти

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *