Фрийлансърът, работното време и отношенията с близки и приятели

Често се случва да работиш, когато другите почиват. Колкото и добре да си организираш времето, колкото и непоколебим да си в това, че не работиш в събота и неделя, по празници или след 19 ч. вечерта, то просто се случва. Особено в сезони като летния или преди коледа. Не отказваш поръчка, защото знаеш, че скоро ще започне мъртвият период и голямата отпускарска вълна ще срине нивото на доходите ти до минимум.

Освен, че на теб самият никак не ти се работи и искаш да захвърлиш всичко и да се изтегнеш на някоя полянка с бира в ръка, близките и приятелите ти не улесняват положението.
Те искат да те видят. Канят те на кафе, бира, излет, кино, безцелно шляене. Ти отказваш. Обаче някои са особено упорити. Звънят ти пак. Изкушават те. На теб ти е криво. Особено ако си съзнателен фрийлансър, който знае, че крайният срок му диша във врата и иска да си свърши работата добре и навреме.

 

Понякога дори се случва някой да ти се разсърди, защото все работиш и не му обръщаш внимание.

 

Какво да направиш в тази ситуация?

 

Първо, другият път си прецени и разпредели времето по-добре. Поискай по-дълъг краен срок или стани и работи по-рано сутринта, когато всички останали още спят, за да си свободен следобяда и вечерта. Какво като е събота? Кой е казал, че трябва да спиш до 10?

 

Второ, не си го изкарвай на хората около теб. Ако е съвсем наложително да си останеш в къщи и да работиш, не крещи по телефона на всеки, който е казал, че иска да те види. (Като разбереш как точно става, обади се да пием кафе и да ме консултираш.)

 

Трето, вземи си един час почивка (ама наистина един) и излез. После се прибери и си довърши работата. Ще бъдеш много по-бърз и ефективен, отколкото ако през цялото време си мислиш колко е несправедлив светът, защото другите почиват, а ти трябва да работиш.

 

Четвърто, светът не е несправедлив, защото всичко е въпрос на добро планиране и избор. А твоят избор е да си фрийлансър. Направи максималното, за да се чувстваш удобно с него.

 

Наздраве.
И хубава седмица.
🙂
3 comments to “Фрийлансърът, работното време и отношенията с близки и приятели”
 1. Иванка,
  Написаното важи с пълна сила и за работещите на трудов договор. 🙂

  И да, всичко е въпрос на добро планиране и наш избор. 🙂 🙂 🙂

  Хубава седмица и на теб!

 2. Вярно е. Важи. Но по мои спомени се случва доста по-рядко. Всъщност и това не е важно. Важното е да се чувстваме добре с това, което правим и да го правим по най-добрия начин. 🙂

 3. Съгласен съм. Но, тъй като светът е пъстър, има и друг ъгъл към темата и съответно друга гледна точка – предполагам, че просто трябва да разпознаваш в каква ситуация се намираш.

  Ето една по-различна гледна точка:

  Дръжте на своето искрено копирайтинг настроение

  www.avtorsko.com/2014/05/дръжте-на-своето-искрено-копирайтинг/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *