Питай счетоводител #24

Подготви се и задай своите въпроси на счетоводна тематика на счетоводителя Стефка Василева. Напиши ги в коментарите. Тя ще отговори на първите 10 до петък вечер (23.10.2020).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

31 comments to “Питай счетоводител #24”
 1. Здравейте!
  Бих желала да отворя шивашко ателие в областен център.
  Възможно ли е да се регистрирам като свободна професия и да плащам патентен данък?
  Възможно ли е да извършвам тази дейност като физическо лице без фирма и касов апарат?
  Сърдечно благодаря!

  • Здравейте,
   Да, можете да упражнявате дейността си като свободна професия и да заплащате патентен данък.
   Можете да работите без да имате регистрирано дружество, както и касов апарат.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте, собственик съм на фирма и имам следният казус:
  Имам договорка с мой клиент( физическо лице) на когото се налага да изплатя сума около 60 000лв по възможност на ръка. за това разбира се нямаме договор или друг документ. Въпросната сума е комисионна по една сделка между моята и друга фирма.Въпросът ми е какъв е правилният начин да го направя счетоводно и съответно да не минава като разпределение на дивиденти по възможност.

  Благодаря за съвета

  • Здравейте,
   Българското законодателство налага ограничение суми над 10 000 лв. да бъдат плащани в брой.
   Няма начин да платите тази сума, без да отразите разпределяне на дивидент.
   Но пък въпросът е многообхватен и трябва да има повече информация относно дейността и всички счетоводни записвания и операции, за да мога да дам вазможно най-правилен съвет.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Моля за насоки какво трябва да направи, за да е изряден, държавен служител, който в неработно време има фотографски ангажименти на свободна практика в БГ, непостоянни от 3-4 пъти месечно до без ангажименти с месеци + нередовни приходи през сток и др. чуждестранни фотографски сайтове в ЕС и извън ЕС.
  Доколкото разбираме има два варианта: или да се регистрира на свободна практика или да съдейства към някое ООД на граждански договор.
  Ако е първият вариант виждаме, че трябва да се подаде декларация в БУЛСТАТ. Но как стоят нещата, при условие че е напълно осигурен като държавен служител. И се подава данъчна декларация до април всяка г. В този случай разбирам, че ще се удържат 25% на реалните приходи, нали така?
  Във втория вариант човекът сключва с напр. ООД договор за услуга при всеки един отделен ангажимент и декларира доходи с данъчна декларация всяка г. до април. Така ли е? В този случай колко от получените средства ще се удържат и ще се удържат ли и на ООД-то? И в този вариант как се процедира с доходите през сайтове в чужбина?

  • Здравейте,
   Първо трябва да видите дали по договора за трудово правоотношение имате право да упражнявате свободна професия. Ако имате право да упражнявате свободна професия, трябва да направите регистрация в Регистър Булстат. Ако осигурителния доход по трудовото правоотношение е над максималния осигурителен доход в страната, през самоосигуряването няма да се дължат осигурителни вноски, но всеки месец се подава декларация образец 1.
   Във всички случаи трябва да се подаде годишна данъчна декларация, в която да се посочи дохода, получен от свободната професия, както и дохода от трудовото правоотношение.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

  • Здравейте!
   Моят случай е подобен, но с разликата, че не съм държавен служител, а собственик на ЕООД. В тази ситуация какво би следвало да направя, за да бъде всичко изрядно?
   Благодаря!

   • Здравейте, блогът е в почивка до септември. Безплатни счетоводни консултации ще има отново от средата на септември. Ако въпросът ви все още е актуален, включете се тогава. Благодаря за разбирането. Хубаво лято!

 4. Здравейте! Благодарности за полезните съвети!
  Въпросът ми към Вас е малко сложен. Бих искала да се регистрирам на свободна практика. Става въпрос за графичен и арт дизайн. Крайният продукт на дизайните се изработва в Китай, след което се изпраща в България. От тук вече аз го продавам в ЕС и извън ЕС. Питането ми е, дали в този случай е необходимо регистрацията ми да бъде друга, а не на свободна практика. Трябва ли да се регистрирам по ДДС, тъй като изнасям продукт в чужбина и нужно ли е да издавам фактури (които, предвид обстоятелствата, ще трябва да бъдат на английски език)? Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте,
   Подобен род дейност може да упражнявате през регистрирано дружество.
   Всяка доставка трябва да бъде осчетоводявана, както и за всяка продажба да бъде издаван съответен документ.
   Относно регистрацията по ЗДДС – за да Ви дам правилен съвет и насока на действие, трябва да знам повече подробности. за самата дейност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте,
  ще се радвам да получа коментар във връзка с един леко нестандартен случай.

  Кога според вас се дължи декларирането и кога се дължи заплащането на данъци и осигуровки при следния по-особен случай:

  Договарям извършване на услуга, за която клиента ще дължи заплащане само ако хареса резултата – 100% негово решение, без никакви допълнителни условия и уловки от моя страна.

  Отделно, характера на услугата е такъв, че решението дали харесва резултата, клиент може да вземе най-рано след 3 до 6 месеца от първоначалното договаряне. (извършването на услугата би ми отнело относително малко време и усилия в рамките на тези 3-6 месеца и затова съм склонен да поема риска, клиент накрая да не е доволен и съответно да не плати. Поне за първите 10 клиенти.)

  Ще конкретизирам с примерни параметри: договорена е услуга, за която клиентът се ангажира след 3 месеца да реши дали харесва резултата (с протокол) и желае да заплати 500 лева (по банков път). Клиентите са или от САЩ или от България. Малко ми е мътно кога точно и какво да направя по отношение на данъците/осигуровките, при условие че доходът може да бъде и нулев.

  Ще съм благодарен за компетентни насоки.

  Поздрави,
  Ицо

  • Здравейте,
   От написаното не ми става ясно как упражнявате Вашата дейност – като свободна професия или като управител на дружество.
   Наистина въпросът е специфичен и трябва да бъде подплатен много добре с договор, за да може да сте спокоен и сигурен за получаване на възнаграждението си.
   В договорът, който ще сключите с Вашият клиент, е добре да бъде описано и начина на заплащане – сума и срок. На базата на упоменатия срок, можете да отчетете получения доход.
   Относно осигурителните вноски, които дължите – от датата, на която сте обявили в НАП, че упражнявате дейност, Вие ги дължите.
   Ако имате месеци, в които няма да имате доходи, трябва да подадете декларация в НАП за прекъсване на дейност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

   • Благодаря за разяснението.
    Въпросът принципно е за свободна професия.
    То реално месеци без дейност няма да има, просто дейността няма да е платена в междинните месеци, а едва в края на периода и то условно, само ако клиента одобри резултата. Доста нестандартно. Но вярвам, че това на което обърнахте внимание разяснява основните положения поне дотолкова, доколкото е необходимо за формулирането на по ефикасни запитвания при бъдеща консултация със счетоводител. Определено полезно.

    Поздрави,
    Ицо

 6. Здравейте!
  В момента организирам проект по отваряне на онлайн магазин който ще продава артикули почти в цял свят. Понеже за първи път поемам по такова приключение, бих искала да Ви помоля за ориентир за какви стъпки да следвам тук в България за да регистрирам бизнеса успешно.
  Артикулите се произвеждат и изпращат от друга компания, така че предполагам че ще е нужно да изпращам електронно фактурите на всеки клиент? Как да съм сигурна че фактурите спазват регулацийте за всички държави към който ще е възможна доставката?
  Благодаря предварително! 🙂

  • Здравейте,
   Важно уточнение, което трябва да направите още в самото начало на стартитане на дейността е дали трябва да се прави регистрация по ЗДДС (частична или пълна), как ще се извършват плащанията – в брой, с карта, по банкова сметка, с наложен платеж.
   Трябва да знаете дали ще рекламирате артикулите – това с оглед отново на регистрацията по ЗДДС.
   Всички продажби, които правите трябва да бъдат придружение със съответните документи.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте! Планирам да открия фирма, еоод, регистрирано по ддс само за чужбина. След което искам да работя с платформата Patreon, където месечно постъпват плащания от хора, които имат достъп до ексклузивно съдържание. Какво е необходимо, ако е нещо по-специално, за осчетоводяване на приходите от там?

  • Здравейте,
   Няма по-специфични неща, които са нужни за стартирне на дейността.
   За приходите трябва да бъдат издавани фактури, които всеки месец трябва да бъдат отчитани.
   Всеки месец сте длъжна да подавате и справка декларация по ЗДДС, щом фирмата ще бъде регистрирана по ЗДДС.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 8. Здравейте, Стефка.

  Осигурявам се чрез граждански договори, регистрирана съм и като самоосигуряващо се лице. За първи път ще таксувам клиент за консултантска услуга без договор.
  Имам два въпроса – как е най-добре да получа плащането и необходимо ли е да издам фактура, за да документирам плащането?
  Благодаря!

  • Здравейте, Галя,
   Като самоосигуряващо се лице Вие имате право да получавате плащания в брой, баз да имате задължения да издавате касов бон.
   Сумата за извършената от Вас услуга можете да получите срещу издадена от Вас фактури – с начин на плащане в брой или по банкова сметка.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 9. здравейте,
  искам да работя на свободна практика като рекламен специалист, но все още не искам да си откривам фирма. Как би било добре да постъпя. възможно ли е да работя на граждански договори с клиентите си?
  поздрави,
  Христина

  • Здравейте,
   За да имате право да упражнявате дейността си, трябва да направите регистрация в Регистър Булстат към Агенцията по вписванията. След това да подадете в НАП декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице. За месеците, в които имате доход, до 25-то число на месеца, последващ месеца, за който се отнася, се подава декларация образец 1 за дължимите осигурителни вноски, както и се плащат осигуровителните вноски. Ако има месеци, в които нямате доходи, подавате същата декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице, но отбелязвате, че прекасвате временно дейността. По този начин няма да дължите осигурителни вноски, ако нямате дейност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 10. Здравейте,

  Благодарим за възможността да се допитаме до професионалист като вас!
  Моята ситуация е следната: бях в отпуск по майчинство до навършване на 2 год. на детето, т.е. до 04.09.2020. С работодателя се разделихме по взаимно съгласие, считано от тази дата, като раздялата беше иницирана от моя страна.
  Към момента не работя по трудов договор и не съм регистрирана в Бюрото по труда.
  Имам следните питания:
  1) Имам ли право на обезщетение от Бюрото по труда?
  2) от м. октомври започнах да помагам на една дама с продажби по имейл. Договорихме се с Граждански договор, и възнаграждение в размер на определен % от направените разходи. Дамата каза, че в месеците, когато имам продажби, ще може тя да ми плаща осигуровките.
  За м. септември нямам никакви доходи и през онлайн платформата на НАП сама си внесох здравните осигуровки. (Странното беше, че дори не ми поискаха ПИК за целта.
  Декларация 7 не съм попълвала никъде.
  Грешно ли е, че си платих ЗО онлайн?
  3) Имам интереси в областта на копирайтинга и маркетинга. След време, катозапочна да имам клиенти, трябва ли да се регистрирам като свободна професия?

  Благодаря предварително за отделеното време и внимание!

  Поздрави,
  Дарина

  • Здравейте,
   При прекратяване на трудово праоотношение имате срок от 7 дни, за да се регистрирате в Бюрото по труда. Имате право да получавате обезщетение за безработица, но сте изпуснала срокът за регистрация.
   При плащане на здравни осигуровки като безработно лице, задължително трябва да подадете декларация обр. 7. За нея няма срок, може да я подадете и сега.
   Когато започнете да упражнявате дейност, трябва да направите регистрация в регистър Булстат или да регистрирате фирма.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 11. Здравейте,
  Производител съм на декоративна растителност като частно лице /резници кактуси и разсад кактуси-млади растения отгледани от семена /,която дейност до този момент възприемах като печелившо хоби.
  През настоящата година приходите от продажби в чужбина които са преминали от моя paypal акаунт към банковата ми сметка са 12 600 лв.
  Бих се радвал да получа съвет за видът данъчно облагане към който е най-подходящо да се ориентирам.
  Нямам други стопански дейности и трудови ангажименти.Не съм осигурен.

  • Здравейте,
   По информацията, която предоставяте, мога да дам съвет, че трябва да регистрирате дружество, през което да упражнявате дейността си. Но също така и трябва да се уточни въпросът дали трябва да направите регистрация по ЗДДС, защото споменавате, че продажбите са в чужбина.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 12. Здравейте, имам сертификат за нумеролог на руски, дали е възможно с него да бъда регистрирана като фрийлансър?
  От статиите на сайта мисля,че се ориентирах,че това е по-добрия вариант за мен, но бих се радвала и на консултация с вас. Ще се обадя възможно най-скоро 🙂 Много благодаря за съветите!

 13. Здравейте, Вера. Въпросите от безплатната консултация със Стефка Василева, за този месец, се изчерпаха. Може да я потърсите за платена консултация или да изчакате безплатната консултация за ноември. (Тя ще се проведе третата седмица от месеца. Мога да преместя въпроса ви, ако желаете и да получите отговор на мейла си.)
  Хубав ден 🙂

 14. Упражнявам свободна професия. При сключване на договор с нов клиент – фирма с дейност в Обединеното кралство, юристите на клиента изискват договорът да се сключи с ЕООД (limited company). Посочената причина е че смятат че ще имат по-малко данъчни задължения по този начин но не обясниха как. От моя страна, не виждам разлика при фактурите които бих издал като ЕООД спрямо от свободната практика – и при двата случая очаквам да са с обратно начисляване, и при двете форми бих бил регистриран по ДДС и бих декларирал данъци.

  Основателно ли е искането на клиента да регистрирам ЕООД, за да работя с тях? Каква по-точно е разликата за клиента при работа с професионалист на свободна практика.

 15. Здравейте!
  Имам малко магазинче за храни за домашни любимци. Преди няколко месеца ме регистрираха по ДДС. Доставчиците ми също са регистрирани по ДДС. Винаги вземам фактури и винаги издавам касови бележки. Това, което ми е трудно да разбера, е как да ценообразувам. Има ли формула, по която да ценообразувам протичко и лесно. Например доставят ми стока за 10 лв. с ДДС, искам печалбата ми от нея да е 5 лв., т.е. 50%. Моля ви, помогнете!
  Благодаря предварително!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *