Питай счетоводител #34

Неизяснени счетоводни въпроси винаги има. Само дето колкото по-малко са, толкова по-лесно и спокойно работиш.

→ Включи се в безплатната онлайн счетоводна консултация. Напиши въпроса си в коментарите под този пост. Счетоводителят Стефка Василева ще отговори на първите 10 до края на следващата седмица (22. 10. 2021).

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

7 comments to “Питай счетоводител #34”
 1. Здравейте,
  Интересува ме когато самоосигуряващо се лице има болнични в даден месец, осигуровките за този месец пропорционално ли се изчисляват без дните в осигуровки или пълния размер се плаща? Интересува ме при плащане на минимума – 650 лв и при максимума 3000 лв.

 2. Здравейте в момента съм 1 ва година майчинство, но написах книга и искам да я разпространявам -пусна за продажба хартиения носител и електронен pdf вариант . Ако си регистрирам като свободна професия ще ми спрат ли майчинството? Защото ми е високо и варианта с книгата ми е по скоро за доп. Приход. Въпроса ми е какви са вариантите да съм коректна към държавата и да си получавам и майчинството и приходите от продажби. Брагодаря ви.

 3. Здравейте,
  Ако исмам до работя чрез Upwork , как е по -добре да се регистрирам – като фшрма или физически. Лице?

 4. Здравейте, имам фирма и се самоосигурявам, от ноември 2019г съм в майчинство, септември 2021 детето ми тръгна на ясла и прекратихме майчинството, като фирмата си остава без дейност, тей като не съм се върнала на работа. Детето ми не спира да боледува и сега го спряхме и ще продължа да са го гледам. Въпроса ми е мога ли отново да се върна в майчинство и 3та година, знам, че не е платена, но се води като стаж, като самоосигуряващо лице имам ли право на тази 3та година?
  Благодаря 🙂

 5. Здравейте!

  Когато занаятчия има регистрация по ДДС при онлайн продажби, означава ли, че може да се възползва от приспадане на ДДС от фактури по направени разходи по артикули от които изработва своя краен продукт или има право само на онези 40% признат разход?

  Благодаря ви!

 6. Здравейте,
  Възнамерявам да отворя магазин в Етси с услугата принт он деманд, като сама си правя дизайните. На трудов договор съм и ме осигурява работодателя.
  Въпросите ми са може ли да започна като физическо лице (тъй като не съм сигурна дали ще потръгне)и в последствие да отворя фирма? Трябва ли да имам регистрация по ДДС, при условие, че правя само дизайни, а за всичко останало се грижи принт он деманд партньора, който е в САЩ?
  И каква е процедурата в НАП (подаване на годишна данъчна декларация, осигуровки..) при положение, че съм на трудов договор?
  Искам да имам някаква представа, преди да се впускам в каквото и да било.
  Благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *