Копирайтър на свободна практика или в рекламна агенция – кое е по-добре

Покрай индивидуалните копирайтинг обучения, които предлагам, много често получавам следния въпрос: „Как е по-добре да работя – на свободна практика или в рекламна агенция?“. Като професионалист, минал през няколко рекламни и една криейтив агенция преди да стане фрийлансър, имам доста обосновано мнение по въпроса и днес ще го споделя с теб.

В случай, че ти също мечтаеш да станеш копирайтър или вече правиш първите си стъпки в тази професия и се чудиш дали не е грешка, че си се затворил в офиса, вместо да работиш откъдето си искаш, като фрийлансърите, прочети тази статия. Тя ще ти помогне да избереш по-добрия вариант за твоето професионално развитие.

копирайтър, фрийлансър, свободна практика, рекламна агенция, дигитална агенция, копирайтинг консултации

Начинаещ копирайтър, който излиза веднага на свободна практика – минуси и плюсове

Никога досега не си се занимавал със създаване на рекламни текстове и съдържание за уеб. Записваш се на обучение по копирайтинг или дигитален маркетинг, минаваш го успешно и воала, готов си да помогнеш на множество фирми от малкия и среден бизнес да повишат своята бранд ауернес, да излъскат онлайн имиджа си и да продават като бесни през Интернет.  Това е страхотно, наистина. Но…

Минуси

Нямаш коректив. Ако си начинаещ, откъде си сигурен, че се справяш добре? Как да разбереш допускаш ли грешки, по какъв начин да ги поправиш, можеш ли да си още по-полезен на своите клиенти?

Самите клиенти не са коректив. Някои от тях не знаят какво искат и ти трябва да им помогнеш да разберат. Други смятат, че са много наясно как трябва да се рекламират и ти, по тяхно настояване, правиш куп глупости, които не дават желания резултат.

Много вероятно е да поемеш в грешна посока. Нормално е, ти си начинаещ копирайтър. Лошото е, че се учиш на гърба на клиентите си и много от тях ще останат недоволни. Другият проблем е, че се учиш много бавно.

Трябва да се справяш с твърде много нови за теб неща. Да се опитваш да практикуваш нова професия по нов начин е доста смело. Трябва да учиш и прилагаш бързо нови знания и умения в няколко различни области – намиране на клиенти, водене на преговори, ценообразуване, реклама, маркетинг, счетоводство и копирайтинг. Хубаво би било да имаш вече натрупан опит поне в някоя от тях. Иначе рискуваш всичко да става много бавно, ако изобщо стане. И понеже нямаш коректив, и всичко ти е ново, няма да знаеш в коя област всъщност си се издънил, за да коригираш грешките си и да продължиш напред.

 

Плюсове

Форсмажорните обстоятелства са стимул за успех – ако си от почитателите на адреналина. Развълнуван си, че обръщаш нова страница, амбициран си, дал си си някакъв срок, в който трябва да стабилизираш своята свободна практика като копирайтър – това са все мотиви за успех. Може да успееш да се съсредоточиш, да проявиш достатъчно упоритост, да учиш и работиш денонощно, докато постигнеш това, което искаш. Ако си притиснат в ъгъла и нямаш избор – сметките трябва да се плащат, а в същото време не искаш да пишеш ’кво да е за жълти стотинки – просто намираш начин и се оправяш.

Може да попаднеш на клиенти, които имат нужда от някой точно като теб – чист лист. Необременена копирайтърска душа, в която клиентът е готов да инвестира време и пари за обучение, за да си осигури отличен професионалист за лоялен подизпълнител. Намериш ли поне един, а най-добре двама, клиенти от този тип, ще се справиш с всички новости, като копирайтър и фрийлансър, защото ще имаш подкрепа. Тогава хич не му мисли, действай.

 

копирайтър, фрийлансър, свободна практика, рекламна агенция, дигитална агенция, копирайтинг консултации

Начинаещ копирайтър в рекламна или дигитална агенция – минуси и плюсове

Минуси​

Всичко е на твърде бързи обороти и понякога е… малко безсмислено. Нямаш време да се движиш с твоето темпо на учене. Работата може да бъде доста изтощаваща, понякога обезкуражаваща. Особено, когато клиентът иска някое безумие, а агенцията се навива да го направи. Обикновено, защото няма воля, време и/или ресурс да обясни, че желаното от клиента нещо няма да работи и той хвърля парите си на вятъра. Всъщност ти и твоите колеги ще сте щастливците, които изпълняват безумието, знаейки че то няма да доведе до нищо. Това е много демотивиращо.

Когато си на свободна практика, ти решаваш дали да приемеш подобна поръчка, дали да се опиташ да вразумиш клиента и да му предложиш ефективно решение, или просто да бягаш надалеч. Когато си в агенция, просто изпълняваш каквото ти е поставено като задача. Проблемът е, че ако си начинаещ копирайтър на свободна практика, може да не разбереш, че искат от теб да правиш безсмислици.

 

Плюсове

Имаш коректив. Има от кого да черпиш опит, знания. Най-вероятно в агенцията има поне още един копирайтър освен теб и то с повече опит. Ако няма, то имаш колеги дизайнери, криейтив или арт директор, или и двете. При всяко положение сред колегите ти има хора, които са наясно с целия процес по създаването на рекламна кампания в традиционна и онлайн среда. Черпейки от тяхното знание, ще станеш по-добър в своята професия. Създаването на текстове е само част от процеса. Колкото по-наясно си с цялото, толкова по-добре ще се справиш с твоите задачи.

Обикновено копирайтърът презентира идеите си пред клиента и присъства на не малко срещи заедно с част от творческия екип и акаунта. Това ще ти позволи да натрупаш и някакъв опит в общуването с клиенти.

Получаваш допълнително обучение. Разбира се, зависи в каква агенция ще попаднеш, но в повечето случаи, на твое разположение има книги за маркетинг и реклама, които иначе едва ли ще успееш да си купиш; достъп до курсове и обучения, ако не безплатни, то с намаление; възможност за работни пътувания по рекламни фестивали, които имат в програмата си интересни и полезни лекции и обучения. (Тази година най-големият рекламен фестивал в света Cannes Lions се проведе изцяло онлайн и е достатъчно да се регистрираш, за да гледаш всички лекции безплатно.)

Създаваш контакти с хора от бранша, с клиенти. Те ще ти послужат, когато излезеш на свободна практика.

Честно казано, ако не се налага, не бих се върнала да работя в агенция, на трудов договор, да съм подизпълнител ми е повече от достатъчно. Но съм благодарна за опита, който съм натрупала и на всички колеги, които са ми помагали да стана по-добра в работата си през годините.

 

Добре, какво всъщност ми казваш, че няма да стана читав копирайтър, ако не съм работил в агенция

Не, не точно. Ето какви са вариантите пред теб:

1. Работа в рекламна или дигитална агенция. Препоръчвам ти, ако имаш възможност, да минеш през мелачката на агенциите поне за година-две. Ще научиш много за това как трябва и как не трябва да се правят нещата.

2. Стаж в агенция. Ако не искаш да работиш дълго време в агенция, започни свободната си практика и кандидатствай за стажове на различни места. Да, повечето не са платени, но пък ще натрупаш опит. И контакти. Стажуването продължава от 1 до 3 месеца и от теб зависи дали ще го използваш пълноценно или просто ще носиш кафе. Ако си харесваш агенция, но тя няма обявени стажове, пиши на екипа и попитай лично. Тъкмо ще се научиш да си проактивен – ключово умение за успеха ти като фрийлансър.

3. Копирайтинг косултации с опитен колега. Аз например давам индивидуални копирайтинг консултации на начинаещи колеги. Разговаряме, за да уточним какъв е опитът им, какво точно искат да правят, как са тръгнали да се развиват, какви са целите им. След това договаряме брой консултации и те знаят, че за определен период от време могат да разчитат да прегледам проектите им, да дам насоки, да посоча грешки, да помогна с идеи. Да, услугата е платена, но пък това им помага да напредват по-бързо. Ако ти си начинаещ копирайтър, решен да не припарва до рекламна или дигитална агенция, а да си фрийлансър, свържи се с  мен, или с колега, чиято работа харесваш и си осигури компетентна помощ.

Пожелавам ти успех – колкото по-добри копирайтъри има, толкова по-добре за бранша и клиентите.

Виж от кои безплатни консултации можеш да се възползваш

Успешна седмица от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *