Как да се държим на първа среща с фрийлансър

Наръчник на клиента или как да работим с фрийлансър, част 3

Обикновено е по-важно как фрийлансърът се държи с теб. Нали си чудесният човек, който ще му даде работа и пари, какво има да се съобразяваш. И все пак, ако искаш да намериш фрийлансър – добър професионалист в своята област, който наистина ще ти свърши работа – може би е време да смениш тактиката.

1. Гледай фрийлансъра в очите.
Не се шегувам. Това е първият и най-бърз начин да спечелиш доверието му. Когато говориш за работа, пари и срокове, не гледай в циците на сервитьорката, във върховете на Витоша или навътре в себе си. Ако искаш наистина добър партньор в работата, създай си го.

2. Подготви се за срещата, както се подготвяш за среща с клиент. 
Не заеквай, не мрънкай и си довършвай изреченията. Говори за бизнеса и нуждите си ясно. Структурирай исканията и условията си. Нека фрийлансърът види, че познаваш собствената си работа, знаеш какво искаш или не си съвсем сигурен, но си готов за коментари, съвети и предложения.

3. Не започвай с “Много пари искате, няма да ви ги дам.” 
Писали сте си преди срещата. Фрийлансърът ти е казал ставката си на час. Обмисли внимателно с какви доводи можеш да го накараш да я намали. Започни разговора с по-важното – работата, която трябва да се свърши – и след това мини към преговори за цената.

Не забравяй, че ти ще работиш с този човек за пръв път, но той има своя професионален опит. (Най-вероятно неговото портфолио ти е направило впечатление, за да го поканиш на среща.) Искам да кажа, че доводи от типа “никой не започва да работи веднага за много пари, като постъпи в някоя фирма” не важат.

Фрийлансърът не постъпва на работа в твоята фирма, а започва работа с/за нея и със сигурност е извървял определен професионален път преди да стигне до разговор с теб.

4. Не обиждай. 
Не съм предполагала, че това изобщо трябва да се коментира. Миналата седмица се уверих, че се налага. Затова напомням: не само псувните и грубите думи са обида. Обида е, когато искаш от даден човек да ти свърши работа и предварително му обясняваш, че той е некоректен, леко глупав, малко неспособен, много хитър и със сигурност ще те излъже.

Ако наистина мислиш така, защо изобщо искаш той да направи нещо за теб. Ако това е просто твоят начин да мотивираш хората да свършат нещо, искрено съчувствам на всичките ти служители и колеги. Мен лично ме  мотивираш да си тръгна. Бързо.

5. Не задавай лични въпроси. 
Това е работна среща. Най-личният въпрос е “Колко бързо можеш да свършиш тази задача и колко ще ми струва?”

6. Дръж се така, както би се държал на първа среща с твой клиент или така, както би искал да се държат с теб. От това ще имаш само полза, обещавам ти.

Препоръчвам ти да прегледаш първа и втора част на наръчника на клиента или как се работи с фрийлансър. Осведоми се какво трябва да включва запитването за цена на копирайтърски услуги, както и как да си намериш свестен копирайтър

Успешна седмица… и до нови срещи.

3 comments to “Как да се държим на първа среща с фрийлансър”
 1. Личи си, че написаното идва от опит а не е изсмукано от пръстите. Поздравление за което и успех!

 2. Да, всички постове, без изрично обозначените като преводни, са на базата на личен опит. Благодаря 🙂

 3. Ще ми се потенциалните клиенти/работодатели действително да се интересуват по темата и да четат!

  Ще споделя малко от собствения си опит ( с българи, предимно от Варна):
  1 случка:(ресторантьор на първата среща за обсъждане на направата на меню)
  Клиент:-Аз по принцип работя с …, но сега рекламодателя ми каза да дойда при тебе… ;
  (втора среща, след представяне на първи идеи)-ами те… щяха да ми го направят по-добре, ама какво да направя като рекламодателят ми каза да дойда при тебе. Те по принцип…. са най-добрите в града и са класи над останалите. Виж, искам да ми го направиш, както те биха ми го направили.

  2 случка ( неделя следобед по телефона, клиент собственик на хотел – жена)
  Клиент:-ама ти май плачеш за уволнение (!!??). защо не си вдигаш телефона цял ден? Кога ще дойдеш да покажеш какво си направила!
  Аз: -нали се разбрахме в петък да ми изпратите логото и текста за брошурата по и-мейла, за да направя проекти и да ги пратя да ги видите.
  Клиент:- а така ли беше? (мълчание)…я кажи някой сайт като грабо за отстъпки дето е (!!!)

  за десерт – любимият ми израз:
  – как така пари за проекта – то нали на компютъра? я ми дай на мене тоя фотошоп да си го инсталирам и ще ти донеса проект пък като го отпечатаме, тогава ще платя!

  Пожелавам на всички трудещите в сферата на “невидимото”, клиенти, които оценяват действителния труд, а не само хартиеното му изражение

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *