Питай адвокат #6

Имаш проблем с клиент или с авторски права; искаш да си направиш примерен договор за фрийланс изпълнение на поръчки или имаш нужда от мнението на специалист за договор, който ти праща потенциален клиент – консултирай се с адвокат Мирослав Моравски.

Задай въпроса си в коментарите. Адвокат Моравски ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (19. 10. 2020).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

8 comments to “Питай адвокат #6”
 1. Здравейте,
  Благодаря за възможността да задам своя въпрос.
  Искам да работя самостоятелно, занимавам се реклама и рекламни стратегии, въпроса са ми е мога ли да сключвам граждански договори с клиентите си? Това дали е добър вариант и за двете страни?
  Поздрави,
  Христина

  • Здравейте, Христина,
   Благодаря ви за въпроса.

   По принцип гражданските договори са няколко вида – договор за поръчка, договор за изработка, а има и няколко такива в търговския оборот.

   Нямате никакви ограничения за сключване на подобни договори, тъй като специално за тези двата варианта по-горе не се изисква някакво специално качество на договарящия.

   Щом предмета на тези отношения е реклама и рекламни страгегии, то граждански договор е добър вариант (когато нямаме търговец), стига да дефинирате добре какви точно отношения ще урежда – поръчка или изработка, за период или за конкретна дейност, както и другите необходими реквизити.

   Това е най-общо от мен, ако има друго – насреща съм.

 2. Здравейте,
  бих искал да попитам, какво се изисква в правно отношение от автор на електронна книга, за да може да приспада от дохода си 40 % (във връзка с чл.29 от ЗДДФЛ) ?

  Цитирам:

  “авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори”

  В смисъл, има ли нужда от представяне на някакви специфични документи, когато автор продава своя ел. книга през своя сайт или въобще през интернет форуми, социални мрежи и сайтове за платени и безплатни обяви ?
  Плащанията ще са чрез Пейпал. Читателите от цял свят. Авторът e български гражданин, живущ в България.

  Ще съм благодарен за насоки по случая.

  Поздрави,
  Ицо

  • Здравейте, Ицо,

   Благодаря, въпросът ви е повече в счетоводната и данъчна материя, и може би е добре да се консултирате също и със счетоводител.

   От правна гледна точка, относно 40% нормативно признати разходи, най-общо мога да ви кажа, че всичко се свежда до процедурата – отразяване на дейността ви и отчитането ѝ чрез годишната данъчна декларация. Хубаво е, разбира се, да поддържате отчетност на конкретните действия по електронната си книга, както за вас, така и с оглед евентуална ревизия.

   Важен момент обаче е да уточните, че продажбата на книгите ви няма да е през електронен магазин и няма да се счита за електронна търговия. В противен случай подлежите на друга отчетност.

   Ако имате по-нататъшни въпроси, пишете.

   Хубава седмица,
   ММ

   • Благодаря за насоките, г-н Моравски.

    Забележките за видът на отчетността и възможността за евентуална ревизия ме подсещат, че може би, в моят случай няма да е излишно, да отправя запитване и към НАП за конкретните им изисквания. Надявам се това, заедно с вашите насоки, да ми помогне, както при избора на подходящ счетоводител, така и при формулирането на правилните въпроси.

    Пожелавам Ви здраве и успехи,
    Ицо

    • Здравейте, Ицо,
     Благодаря за отговора и потвърждението.

     Действително една консултация с НАП би била добър вариант. Така ще имате точна представа за протокола за отчитане пред тях.

     Желая ви успех,
     адв. Моравски

 3. Здравейте,

  Бих искал да попитам мога ли да практикувам право в България след като съм завършил право в турски университет и на дипломата пиши че е валидна и за държави от Европейския съюз , ако е възможно какви са условията има ли преравнителни изпити?

  Поздрави,
  Боян

  • Здравейте, блогът и всички специалисти, които дават консултации са в отпуска до септември. Първата консултация с адвокат ще бъде в началото на септември. Ако искате, мога да преместя въпроса ви за тогава и да получите отговор на мейла си.
   Хубав ден и прекрасно лято!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *