Питай адвокат #6

Имаш проблем с клиент или с авторски права; искаш да си направиш примерен договор за фрийланс изпълнение на поръчки или имаш нужда от мнението на специалист за договор, който ти праща потенциален клиент – консултирай се с адвокат Мирослав Моравски.

Задай въпроса си в коментарите. Адвокат Моравски ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (19. 10. 2020).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

6 comments to “Питай адвокат #6”
 1. Здравейте,
  Благодаря за възможността да задам своя въпрос.
  Искам да работя самостоятелно, занимавам се реклама и рекламни стратегии, въпроса са ми е мога ли да сключвам граждански договори с клиентите си? Това дали е добър вариант и за двете страни?
  Поздрави,
  Христина

  • Здравейте, Христина,
   Благодаря ви за въпроса.

   По принцип гражданските договори са няколко вида – договор за поръчка, договор за изработка, а има и няколко такива в търговския оборот.

   Нямате никакви ограничения за сключване на подобни договори, тъй като специално за тези двата варианта по-горе не се изисква някакво специално качество на договарящия.

   Щом предмета на тези отношения е реклама и рекламни страгегии, то граждански договор е добър вариант (когато нямаме търговец), стига да дефинирате добре какви точно отношения ще урежда – поръчка или изработка, за период или за конкретна дейност, както и другите необходими реквизити.

   Това е най-общо от мен, ако има друго – насреща съм.

 2. Здравейте,
  бих искал да попитам, какво се изисква в правно отношение от автор на електронна книга, за да може да приспада от дохода си 40 % (във връзка с чл.29 от ЗДДФЛ) ?

  Цитирам:

  “авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори”

  В смисъл, има ли нужда от представяне на някакви специфични документи, когато автор продава своя ел. книга през своя сайт или въобще през интернет форуми, социални мрежи и сайтове за платени и безплатни обяви ?
  Плащанията ще са чрез Пейпал. Читателите от цял свят. Авторът e български гражданин, живущ в България.

  Ще съм благодарен за насоки по случая.

  Поздрави,
  Ицо

  • Здравейте, Ицо,

   Благодаря, въпросът ви е повече в счетоводната и данъчна материя, и може би е добре да се консултирате също и със счетоводител.

   От правна гледна точка, относно 40% нормативно признати разходи, най-общо мога да ви кажа, че всичко се свежда до процедурата – отразяване на дейността ви и отчитането ѝ чрез годишната данъчна декларация. Хубаво е, разбира се, да поддържате отчетност на конкретните действия по електронната си книга, както за вас, така и с оглед евентуална ревизия.

   Важен момент обаче е да уточните, че продажбата на книгите ви няма да е през електронен магазин и няма да се счита за електронна търговия. В противен случай подлежите на друга отчетност.

   Ако имате по-нататъшни въпроси, пишете.

   Хубава седмица,
   ММ

   • Благодаря за насоките, г-н Моравски.

    Забележките за видът на отчетността и възможността за евентуална ревизия ме подсещат, че може би, в моят случай няма да е излишно, да отправя запитване и към НАП за конкретните им изисквания. Надявам се това, заедно с вашите насоки, да ми помогне, както при избора на подходящ счетоводител, така и при формулирането на правилните въпроси.

    Пожелавам Ви здраве и успехи,
    Ицо

    • Здравейте, Ицо,
     Благодаря за отговора и потвърждението.

     Действително една консултация с НАП би била добър вариант. Така ще имате точна представа за протокола за отчитане пред тях.

     Желая ви успех,
     адв. Моравски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *