Какво трябва да съдържа текстът за начална страница на сайта

Елементите, които е добре да съдържа текстът за начална страница са четири:

  1. Заглавие, което възможно най-бързо ориентира потребителя къде е попаднал – в сайт за запознанства, онлайн магазин за дрехи/домашни потреби/игри/книги/тетрадки/etc., личен сайт, сайт на фирма.
  2. Кратко, стегнато обяснение какви продукти/услуги се предлагат и каква полза ще има потребителят от тях. Покажи на твоите потенциални клиенти, че познаваш нуждите им. Наблегни наистина на това как предлаганите от теб продукти/услуги ще решат конкретен техен проблем. (Припомни си как да определиш какво клиентът ти смята за ползи.)
  3. Насочи потребителите към това, което търсят – дай кратко описание какво могат да намерят в отделните секции. Споменатите имена на секции направи активни линкове, някой може да иска веднага да ги посети, улесни го.
  4. Пожелай нещо хубаво на посетителите на сайта. Можеш да комбинираш пожеланието с call-to-action изречение.

Ето още няколко съвета, които ще са ти полза:

  • Използвай ключови думи, но не прекалявай. Пиши текста за хора, не за машини. Така ще го харесат и едните и другите.
  • Не хвали прекомерно нито фирмата/себе си, нито продуктите/услугите си. Наблегни на малък брой работещи прилагателни (припомни си кои бяха те).
  • Ако имаш много изгодно предложение за своите потребители, сподели го с тях. Постарай се да го формулираш кратко, ясно, не забравяй да използваш глаголи и призив към действие и дай линк към страница с повече подробности.
  • Пиши текста за начална страница, както и за секция „за нас“, последен. (Това, разбира се, не е задължително, но поне за мен е по-лесно да работя по този начин. Ако започна с тях, то накрая все пак се връщам и ги преработвам.)

Преди да започнеш да пишеш текстовете за сайта си или за сайта на някой твой клиент, отдели достатъчно време за подготовка. Виж какво включва тя.

Приятна работа и успех.

One comment to “Какво трябва да съдържа текстът за начална страница на сайта”
  1. Много хубава и полезна статия. Даде ми насоки, които ще са ми от полза при създаването на новия ми блог. Благодаря! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *