Как да превърнеш упражненията по креативност в ефективна реклама

Полезни ли ти бяха упражненията за креативност, които дизайнерът Любомира Попова сподели с теб миналата седмица? Ако още не си ги пробвал, намери време. Те съвсем не са само за забавление. Първо, ще ти помогнат да видиш продукта/услугата си с други очи и да мислиш за тях по нов начин. Второ, с малко допълнителна работа можеш да ползваш резултата от тях като ефективна реклама, която привлича клиенти.

В днешната статия Люба ти дава примери за първото и ти споделя методиката, по която да постигнеш второто.

Приятно четене и упражняване!

п.с. В края на статията ще  намериш и линкове към безплатнтие консултации с копирайтър и адвокат. Питай ни, готови сме да отговаряме!

 

В първата част на статията с упражнения за креативност чрез смяна на контекста ви споделих 9 упражнения, които ще ви помогнат да планирате визиите, рекламите и развитието на бранда си за тази година.

Днес ви споделям своите примери (идеи и скици) за проиграване на упражненията – в случая фокусът им е върху моята дейност на художник. Показвам ви и методиката, по която резултатът от тези упражнения се редактира до готова рекламна визия.

В третата част на упражненията за креативност чрез смяна на контекста (очаквайте я в началото на март) ще ви покажа как да изведете идеята от импровизирания брейнсторминг до дизайн за реклама и ще споделя обещаните 2 допълнителни упражнения. Те се прилагат лесно в ежедневието и ще ви помогнат да свикнете да мислите чрез игра на думи, послания и контекст.

 

1. Рекламирайте продукта си без продукта

На пръв поглед изглежда лесно – просто не слагате продукта. За предлагащите услуги сигурно звучи още по-лесно, те така или иначе не слагат продукт. Еквивалентът при тях е да не се ползват най-разпространените образи (например документи и пари за счетоводител, компютър за ИТ и дизайн и т.н.). Но ще откриете, че това да не можете да покажете най-характерното за дейността ви, отнема от силата на криейтива. Пробвайте да заложите на някое от основните клишета за дейността си, на хумор или на на начина, по който се чувстват хората, употребявайки вашия продукт/услуга.

Например

 • Снимка на човек с изцапани с цветни петна дрехи танцува с четка, от която капе червено навсякъде. Слоган: „Изкуството иска жертви.“
 • Бял квадрат на диван. Тубички бои зад дивана. Слоган: „Какво е искал да каже авторът?“

 

упражнения за креативност, ефективна реклама, фрийланс, свободна практика

 

2. Продайте вреден продукт

Забелязала съм, че понякога хората се затрудняват да формулират слабостите на продукта си. Затова не е зле да се пробвате на игра, преди да преминете към истинските слабости на вашия – онези, които потребителят изпитва, когато се опитва да се сдобие с него или при използването му.

Примери за криейтиви:

 • Картини, сложени на верандата. Слоган: „За истинския ценител няма пречки“. Призив за действие: „Наслаждавайте се на изкуството!“ Предупредителен надпис за вредата: „Маслените бои, в затворено пространство, могат сериозно да увредят вашите дробове.“
 • Сплотено семейство седи на дивана, чува се класическа музика. На стената зад тях е окачена сюрреалистична живопис. Слоган: „Сюрреализмът е храна за креативността.“ Призив за действие: „Купи сюрреализъм!“ Предупредителен надпис за вредата: „Министерство на културата предупреждава: модернистичните абстракции са вредни за вашата изтънченост.“

упражнения за креативност, свободна практика, рекламиране на продукти и услуги, фрийланс

3. Признайте си честно

Тук предизвикателството е да свикнете с критиката към вас и вашия продукт/услуга. Най-добрият начин за това е да говорите за нея.

Например:

 • Картина от съвременен художник. Защото в приложните занаяти има твърде много работа, работа, работа.
 • Живопис за подарък. Защото идея си нямате как наистина да бъдете изтънчени.
 • Банан с тиксо за стената. Защото художник къща не храни!
 • Абстрактна картина, представяща идеята на автора като визуална конструкция от емоции? Защото авторът го е домързяло да рисува анатомия.

 

4. Обърнете нуждата

Тук затруднението идва от това, че е трудно да си представите продукта или услугата си като нещо, което не са. Например нещо, от което хората имат второстепенна нужда или купуват по желание да бъде обосновано като жизненоважно или обратното. Именно по тази причина това упражнение е полезно. Поставяйки бранда си в нехарактерен контекст, ще подтикнете въображението си да измисли необичайни истории.

Например:

 • Всеки знае, че не може да построи здрава къща без да вложи в строежа ѝ сянката на млада жена. В 21 век подобни практики са отречени, но какво ще кажете да увенчаете дома си с картина от млад художник?
 • Няма как да купите живопис онлайн, ако сте истински ценител. Нашата галерия ви очаква на ул. „Живописна“ №3
 • Вие сте далтонист и мислите, че това е причина да не се наслаждавате на маслена живопис? Вижте само сега серия маслени картини, чиито цветове са съобразени с далтонизма.

 

5. Създайте видео реклама

Това е едно от най-приятните упражнения. Успявате да развихрите креативността си, използвайки много повече изразни средства – образ, слово, звук. Съчетанието им ви помага да провокирате сетивни усещания и емоции като вкус, спомен, полъх на вятъра, забързан булевард и т.н. Впоследствие всички тези внушения могат да се сведат до дизайн на визия, реклама или банер.

Например:

 •  Тишина. Бял екран. Тихи звуци от четка върху платното. Виждат се детайли в близък план от четка, която оставя плътни мазки по платното. Показва се цялата недовършена картина. Кадърът прелива в същата довършена картина. Послание: Изкуството иска пълно отдаване. Надписът се огражда в кавички и се появява името на художника

 

6. Продавайте на друг таргет

Тестването на послания за различни аудитории е полезно упражнение, ако искате в някакъв момент да разширите обхвата на клиентите, към които се стремите.

Например:

 • Ако поставиш тази картина на стената в Коледната нощ, Дядо Коледа ще ти донесе повече подаръци!
 • Искаш да зарадваш мама? Почисти си стаята! Е, щом не искаш – една картина за подарък също би ѝ стоплила сърцето!
 • Мразите модерно изкуство? Вземете у дома си  някоя от нашите картини за един месец, безплатно. Ако ефектът за който ценителите говорят не подейства при вас, ще я заменим напълно безплатно с постер на Лепа Брена!

 

7. Откраднете си реклама

Това е сред най-забавните упражнения, особено ако използвате хумористични дизайни или сфери, които нямат нищо общо с вашата. Проигравайки своя бранд чрез идейността на реклами, на които се възхищавате, започвате да улеснявате пътя на собствената си креативност.

Например:

 • Always Сюрреализъм
 • Keep Walking… на изложби
 • Абстрактна живопис – изборът на новото поколение!

упражнения за креативност, свободна практика, рекламиране на продукти и услуги, фрийланс

Искате нов хол. Обичате Призив за действиерия си хол. Искате нещо ново в хола си. Сюрреализъм от Fineluart! Искате да сте арт. Искате да сте фън. А баба ви пак ви подарява гоблен. #ИзяществоВЦвят от Fineluart! Искате винтидж мебели. Търсите лесно сглобяващи се мебели. Братовчед ви изработва мебели от палета. Картините на Fineluart са с винтидж рамки. Тече ви покрива. Имате нов покрив. Съседите отгоре пак ви наводниха. Време е за интериорен ремонт. Завършете го с живопис от Fineluart! ---

8. Сменете емоцията

Сигурно дотолкова сте свикнали да интерпретирате основната или няколко емоции, свързани с вашия продукт, че едва ли често се замисляте дали около него не съществуват и други усещания. Това е и целта на упражнението – да си ги представите, за да можете по-лесно да разбирате различните ползватели на вашия продукт/услуга.

Например:

🙁 Ние разбираме тъгата при раздялата с близък човек.
🙁 Ние знаем колко непрежалима е мъката на роднините.
🙁 И колко непоносима би била раздялата с тях.

😀 Затова предлагаме сюрреализъм!

😀 Така не рискувате да се превърнете в онзи далечен братовчед с модерните мацаници по стените, от който всички роднини странят. 😉

9. Мисли глобално, действай локално

Тук трудността идва от необходимостта сами да оформите това, което друг автор би трябвало да включи в своето произведение, като останете верни на стила му. На моменти изглежда странно да се хвалите сами. Но това помага да си представите евентуалните гледни точки спрямо вас. Ако се получи добре, с малко редакции, можете да създадете една интересна история за блога си или социалните мрежи.

Например:

Пол също работеше в Министерството на истината, но неговата работа беше в културния отдел. Днес беше ядосан, че Кристин от новинарския отдел отново му се присмя. Не беше права и той вилнееше тихо наум, за да не привлича внимание върху себе си.

Какво значеше, че културните новини били все тая и не оказвали влияние върху Общото благо!

Ами всички онези модерни драскачи-мазачи, които можеха да разбунят духа на младите и да ги накарат да се замислят? Ами онези, чиито цветни изгъзици струваха в пъти над минималната заплата и чиито постижения, ако той чинно не променяше, можеха да подтикнат купища надъхани хора да развият таланта си в друга посока? И вместо да създават сложни композиции в прослава на Партията, да започнат да бохемстват и да печелят сърцата на публиката „изразявайки себе си“?

Ами всички онези зрители-ценители, които имаха нужда да гледат картини, които илюстрират авторските емоции, вместо ПРАВИЛНОТО изкуство?

Искаше му се да ѝ покаже! Направо му се искаше да натрие носа на Кристин и да допусне поне един модерен цапач, за да види тя каква вълна от упадъчно влияние би предизвикало това в смиреното общество! Ето, за днес пак имаше да редактира изложба, на Любомира Попова, с нейния сюрреализъм на музикална тематика. Боже, колко живописна беше! И колко многопластови идеи се раждаха в цветните петна!

Но Пол се страхуваше. Можеше да изчезне като Джордж от спортния отдел, който една сутрин дойде с махмурлук и забрави да редактира незначителна новина за някакъв бегач на 100 метра, който се състезавал за името си, вместо в прослава на Партията.

Седна на бюрото си. Отпи глътка кафе и се намести по-удобно на стола си. Отвори папката на Любомира Попова и се съсредоточи. Боже, какво усещане за цвят и композиция! Винаги му ставаше криво, когато редактираше новините за нея.

Въздъхна тежко и започна да променя: „Абстрактната линия на контрабаса“ смени с „реалистично изрисувания инструмент от марка, одобрена от Министерство на музиката“. “Богатството на цвета” стана „композиция от цветни мазки по системата на Министерство на културата“. „Издължените фигури, които представяха вътрешния стремеж към самоусъвършенстване“ се промени изпод кебапчестите му пръсти на „Фигурите с точно определени от Министерство на физкултурата пропорции са стриктно изпълнени по последни тенденции на Министерство на образованието на младия безпартиен художник“…

Стана и отиде да си налее още едно кафе. Всеки път, когато редактираше новините за живописта на Любомира Попова, ставаше да пие второ кафе. Имаше нужда от въздух. И вече му беше все тая за Кристин.
по „1984“ от Оруел

Как се трансформират резултатите от тези упражнения до добър криейтив

Тук ще споделя методиката, а в трета част на статията ще я разгледам подробно и чрез примери. Това са четирите основни стъпки:

1. Упражнение. Използвате го за своеобразен брейнсторминг и извеждате основни послания, внушения и ситуации. Макар все още да са на ниво „хрумка“, те са част от вашето виждане за сферата ви, вашия подход към клиента и вашата бранд комуникация.

2. Трансформация. Това е етапът, в който трябва да формулирате истинските си желания, нужди и затруднения. Можете да изходите едновременно от реалния си опит и от резултатите, които сте постигнали по-горе. Тук все още сте на етап „проиграване на идеите“, затова по-добре се отпуснете и не мислете за продажби, реклами и конкретни послания.

Задавайте си въпроси като: Какво кара потребителите да ползват продукта? Какво ги привлича в тази област? На какво вярват? От кое странят? Какви емоции изпитват?

3. Концепция. На този етап започвате да изчиствате „безумията“ (както аз наричам резултатите от игрите на въображението) и започвате да ги формулирате в конкретни рамки.

Задавайте си въпроси като: Как да убедя потребителите да ползват продукта/услугата ми? Какво мога да променя? Как да ги предизвикам? Какви думи да използвам? Какви цветове да използвам?

4. Дизайн. На тази етап вече сте изчистили своите послания, основната си идея, призивите за действие и можете да разработвате конкретните визии.

Представете си този процес като цикъл и проигравайте от време на време, както нови свежи идеи, така и текущата си работа.

Опитайте се да направите всичко това преди да споделя конкретните си примери, за да се развихрите, да работите изцяло според своя начин на мислене, а и без да се обърквате от нечии съвети. Накрая ще ви остане единствено да прецизирате каквото сте сътворили.

Ако имате въпроси по упражненията, както и каквито и да било други казуси, свързани с дизайн, оставете въпроса си в коментарите, ще ви отговоря.

===

Консултирай се, безплатно, тази седмица с:

Кликни на избрания от теб специалист и задай въпроса си в коментарите под неговия пост.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *