Протестиращият фрийлансър

Може да си станал фрийлансър, защото не си имал друг избор – оказал си се без работа, никъде не си успял да си намериш мястото, търсил си варианти за допълнителен доход. Каквато и да е причината, щом си останал фрийлансър, вероятно си осъзнал, че имаш любимия ми тип свобода – да променяш. Съзнателно. Отговорно. С мисъл, че повечето неща, които ти се случват, зависят само от теб. Още не си го разбрал? Вдигни си главата от работата за 5 минути и помисли по въпроса. Спешно е.

Не ми харесва да работя по този начин. 
Това сигурно си го казвал по 5 пъти на ден, докато си работел в офис. Сега си успял да сведеш мърморенето до 3 пъти дневно. Елиминирай го изцяло. Ако не ти харесва да работиш по определен начин, в твои ръце е да го промениш. Обяснявай на клиентите си. Аргументирай се. Отстоявай пред тях по-високата ефективност на работата, която ще свършиш… за тях. Рано или късно ще успееш. Сигурна съм.

Не искам да работя за стотинки.
Разбирам те. Никой не иска. Не го прави. Не подбивай цените. Пребори се със собствените си страхове и действай със съзнанието, че решенията, които взимаш днес, определят начина, по който ще живееш утре. Естествено, когато искаш повече, трябва да имаш какво да предложиш в замяна.

Не ми се работи по цял ден.
Чудесно! Измисли начин да работиш по половин. Всичко зависи от твоята изобретателност, професионализъм и способност да преговаряш.

Не ми харесва как клиентите се държат с мен.
Никой не може да се отнася лошо с теб, освен ако не му позволиш. Помисли кое те дразни най-много. Открий каква е причината клиентът да се държи зле – твоето поведение, общото мнение за фрийлансърите, грешен подход. Осъзнаеш ли причината за даден проблем, способен си да го решиш.

Ти си фрийлансър. Направил си съзнателен избор да останеш такъв. Вече би трябвало да знаеш, че всичко подлежи на промяна. И най-хубавото е, че тази промяна зависи от теб. Не ти обещавам бърз резултат, нито лесни победи. Но пък ти гарантирам, че когато тиквата в двора ти се превърне във ферари, това ще трае много повече от няколко часа. Започни с малки стъпки. Добро начало е например да изхвърлиш фрази като  “не мога”, “не искам”, “не ми харесва” от речника си. Пробвай вместо да се оплакваш да предлагаш решения.
Протестирай отговорно. Всеки ден. С действията си.

Петте минути за размисъл изтекоха. Ти си на ход.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *