Как да напиша текст за уеб, който привлича вниманието

Работещите прилагателни и тези, които е по-добре да избягваш

„Писане на статии за уеб“, „създаване на съдържание за сайтове“ – вече всичко ти е ясно и си готов да привлечеш хиляди посещения към сайта си. Определено се радвам за теб. Това значи, че ще сътвориш полезно, интересно и добре структурирано съдържание, ще имаш продажби и ще се чувстваш доволен. Много обичам доволни хора. Позволи ми само една бърза вметка преди да започнеш да пишеш. Вярвам, че с нея съдържанието, което създаваш ще бъде по-привлекателно за потребителите.

 

Избягвай думите, които не значат нищо

Може да ти се струва странно, но е факт – думите, които се употребяват с повод и без повод, губят силата си, износват се от употреба. Вече всички предлагат най-ниски цени, изключително качество, невероятни промоции и супер изгодни оферти. Ако и ти използваш същите прилагателни, с какво точно ще се отличиш от конкуренцията? Още по-лошо, хората вече толкова свикнаха с тези думи, че изобщо не регистрират съществуването им. А щом не ги отчитат, не е ли по-добре да ги махнеш?

Текстовете за уеб трябва да са простички и лесни за четене. Няма нужда да ги натоварваш с много прилагателни. 

А ако все пак използваш такива, то е логично да са въздействащи, нали?

 

Какви прилагателни да използваш в текстовете за уеб

Такива, които извикват определена представа, възбуждат сетивата и карат читателя да се вдъхнови, да слюноотделя, да се разтанцува, да изпита емоция.

Това, че тортите на една сладкарница са супер или изключителни, е точно толкова яко, колкото че и кецовете в съседния магазин са невероятни. Но ако подскажеш на потребителя, че тортите са сочни, сладко-киселички, толкова пресни, че се топят в устата, той определено ще се заинтригува. И – о, чудо! – ще различи текста ти от описанието на кецовете, което е чел точно преди пет минути.

Как да напиша текст за уеб, който привлича вниманието

Как да измислиш такива прилагателни

Не ги измисляй. Опиши продукта/услугата си с цялото внимание и страст, на които си способен. Защото те са твои и ти ги харесваш, нали? И вярваш, че ще са полезни за клиентите ти. Първо им обясни как точно ще са им полезни. После им докажи, че това е истина. Застани на тяхно място и си представи какво би те накарало да купиш собствения си продукт или услуга. Отхвърли първите три думи, които ти дойдат на ум и запиши на един лист всички останали. След това избери тези, с които искаш клиентите да асоциират предлаганите от теб благини.

Това е.

п. с. Тук изключвам заглавия от типа „Момичето, което изуми света“ и „Видеото, което взриви Интернет“. Човешкото любопитство е безгранично и по тези заглавия винаги се клика. Е, можеш да отнесеш наказание за тях, но това е друга тема, която оставям на SEO специалистите. На теб ти пожелавам успех.

Припомняй си периодично и другите копирайтърски съвети, ще ти помогнат при писането.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *