Питай адвокат #11

Използвай безплатната консултация с адвокат за фрийлансъри и собственици на малък бизнес.

Всички въпроси относно изготвяне на договори, регистрация на фирма, авторски права, справяне с некоректни клиенти са добре дошли.

Адвокат Мирослав Моравски е на твое разположение. Задай въпроса си в коментарите, той ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (15. 03. 2021).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

3 comments to “Питай адвокат #11”
 1. Здравейте г-н Моравски,

  Имам следните въпроси и ще се радвам ако можете да споделите вашето мнение и експертиза. Надявам се въпросите ми не излизат от обхвата на вашата консултация. Ето и тях:

  1. Каква е най-подходящата правна форма, под която да извършвам изброените по-долу дейности?
  2. Променя ли се препоръката ви по т.1, предвид че не разполагам с голям капитал (около 1000 лв.), и все още нямам и клиенти (т.е. приходи)?
  3. Мога ли да ползвам личната си банкова сметка или трябва да разкрия друга, за да не се смесват промерно битовите ми плащания с тези, свързани с бизнеса? Свободна ли съм да ползвам получените приходи за лични плащания?

  Дейности:
  – Етси – създадени от мен произведения на изкуството (физически и дигитални) – изкуство за стена, картички, букмаркове, евентуално стикери и значки. Продажбите са в цял свят.
  – Мой онлайн магазин, в който да продавам гореописаното + евентуално пакети четки и текстури за дизайн софтуерни програми.
  – Фрийланс дейност в платформи – Upwork, Fiverr, клиентите са в цял свят. Ако дейността има значение – графичен дизайн и компютърна графика.
  – Print on demand – получавам само комисионна при продажба на изделие с дизайн, изготвен от мен. Продажбите са в цял свят.
  – YouTube канал – с информативно съдържание и за промотиране на изготвеното от мен, и с очакване за монетизация в бъдеще (при достигане на над 1000 абоната)

  Предварително ви благодаря!

 2. Здравейте, Пламена,
  Благодаря ви за добре структурираните въпроси.
  Отговарям, както следва:

  1. Каква е най-подходящата правна форма, под която да извършвам изброените по-долу дейности?
  – Доколкото виждам от дейностите, вие ще бъдете основен изпълнител и източник на ресурси за същите.
  Предвид това, както и факта, че сте още на старта, считам че най-добрата правна форма за извършването им е именно свободна професия – самоосигуряващо се лице. Както съм писал и преди, би било добре да регистрираме юридическо лице, когато предвиждаме да има по-мащабен бизнес, тъй като при по-големи обеми на поръчки данъчното облагане на фирма е по-изгодно, отколкото на физическо лице на свободна практика.
  Единствено онлайн магазина би могъл, ако развие голям оборот, да промени в определен момент нещата и да има повече смисъл от регистрация на юридическо лице.

  2. Променя ли се препоръката ви по т.1, предвид че не разполагам с голям капитал (около 1000 лв.), и все още нямам и клиенти (т.е. приходи)?
  – Не се променя, напротив, в такъв случай би било още по-подходящо да стартирате като фрийлансър (свободна професия).

  3. Мога ли да ползвам личната си банкова сметка или трябва да разкрия друга, за да не се смесват примерно битовите ми плащания с тези, свързани с бизнеса? Свободна ли съм да ползвам получените приходи за лични плащания?
  – Принципно няма пречка да ползвате личната си сметка, но ви съветвам да си направите отделна, по няколко причини. На първо място, заради улеснение на отчетността, тъй като в определен момент ще е нужно да използвате счетоводител, и е хубаво личния ви оборот да е отделен. Следващото е, че за определени свободни професии има специални банкови сметки – така наречените професионални сметки, които се ползват от определени условия – например заплащането за разходи, получени за дадена поръчка от клиент, не подлежи на запориране, както и определен несеквестируем минимум за упражняване на дейността, и т.н. Различните банки предлагат и различни варианти за такива сметки.

  Колкото до употребата на приходите това е лично ваша работа как ги ползвате, стига при осчетоводяването да може да отчетете коректно доходите си, и да ги декларирате съответно.
  Именно в това е смисълът на счетоводството, да балансира и изчисли накрая приходи, разходи и облагаемата с данъци сума.

  Относно формата на предприятието, бих ви посъветвал в определен момент, когато бизнесът започне да се развива, да отделите всички дейности с откровен търговски характер, и да регистрирате едно еднолично дружество например, което да се занимава с тях, като оставите само авторските дейности да се “водят” на фрийлансъра.

  Това е от мен,
  Ако има нужда от друга информация, насреща съм.
  Желая успех в проектите!

  • Много Ви благодаря за изчерпателния отговор и за всички насоки, много ми помогнахте!

   Благодаря и на г-жа Могилска за възможността, която предоставя на нас, начинаещите, да получим квалитетни съвети безплатно.

   Желая ви хубав ден и успешна работа.
   Бъдете здрави 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *