Питай копирайтър #19

Имаш 3 до 5 секунди, за да убедиш всеки нов посетител на сайта си, че е попаднал на правилното място, ще намери лесно необходимата му информация и можеш да му решиш проблема. Ако не успееш, той затваря твоя сайт и отваря следващия.

Как да се възползваш максимално от тези 3 до 5 секунди, какво трябва да напишеш, къде да го разположиш? На този и всякакви други въпроси, свързани с копирайтинг, отговарям в безплатната копирайтинг консултация за фрийлансъри за март месец.

Напиши въпроса си в коментарите, ще се постарая да ти отговоря така, че да съм ти максимално полезна, до понеделник вечер (15. 03. 2021).

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

7 comments to “Питай копирайтър #19”
 1. Здравейте! Във връзка с мое допълнително занимание, което започнах – курсове по йога, си направих и страничка във Фейсбук. Засега страницата се казва Йога с Ани (курсовете са към едно студио за различни групови практики). Чудя се дали това е подходящо име за страницата или да е нещо друго – например – Здрави и щастливи с йога или нещо от сорта, където не се споменава моето име, а е свързано с ползите от йога. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!

 2. Здравейте! И двата подхода за избор на име са добри и работят, зависи как ги подкрепите.

  В момента страницата е много приятна, но непълна.

  1. Няма кратко и дълго описание на дейността ви в лява лента. А спокойно може в едното поле да кажете коя сте и защо хората да идват на йога при вас – какво ви отличава от останалите, а в другото да разширите първото обяснение и да добавите разяснение, че часовете по йога са в студио за различни групови практики.

  2. Постовете ви са симпатични, но вас ви няма. Ако ще е “Йога с Ани”, покажете ми Ани. Искам да видя лице. В снимките с йога пози искам да ви видя, в начина на изразяване, в нещата които споделяте – въобще, искам да видя/разбера/усетя коя е Ани и ако ми хареса, ще се запиша на йога при нея.
  Ако не искате това да става с ваши снимки, работете с художник и нека той направи вашия рисуван образ. Използвайте него за примери за йога пози, за профилна снимка.

  Ако решите, може да се откажете от личния момент и да наблегнете основно на ползите от йогата. Спрете ли се на този вариант, препоръчвам да копаете по-дълбоко и да измислите нещо по-конкретно от “Здрави и щастливи с йога” – това сигурно вече го има.

  Трудността при този подход е, че вече има достатъчно много изписано и изговорено за йога на български. Ако се спрете на име с личен елемент и на подобен начин на поднасяне на съдържанието – личен – ще ви е по-лесно да покажете/разкажете какво още давате, защо хората да дойдат точно при вас.

  Вие трябва да прецените кой вариант е подходящ за вас. Колкото по-удобно се чувствате с избора си, толкова по-лесно и приятно ще ви е да поддържате страницата и да привличате посетители.

  Успех!

 3. Благодаря ви много! Ще помисля по поставените от Вас теми! Поздрави и успешна нова седмица!

 4. Галя Дунчева-Дара е страницата ми.
  Страницата на съиздателя ми е Издателство Потайниче.
  Моля ви за мнение и съвети и много благадаря.

 5. Здравейте, Галя,

  разгледах вашата страница – чаровен хипопотам си имате. Препоръчвам да го покажете и да разкажете повече за него.

  1. В описанието в лява лента пише само “автор на детски книжки”. Бъдете автор, възползвайте се от думите, за да разкажете в двете полета в тази лента на какви детски книги сте автор, какво ви вълнува като теми, за каква възрастова група са книгите ви, въобще – споделете повече за себе си с аудиторията.

  2. Повечето постове са препостнати и за разсеяния посетител не е ясна много целта на страницата.

  Какво ви предлагам:

  Разкажете ми повече за хипу. Той е хипопотам и обича…, и му се случват, … и децата го харесват, защото …. Може да направите куп постове, които да разказват за Хипу, да подбуждат интерес, да разпалват любопитство и да очароват родителите – защото те ще купят книгата, не децата.

  Може да измислите игри с Хипу, да накарате децата да се снимат с книгата или в ситуация, в която е и Хипу, или… Не съм чела историята, не мога да дам по-конкретни идеи, но направете така, че да превърнете Хипу в истински, жив герой и във Фейсбук страницата си. Сега разбирам, че има книга “Хипу” и това е.

  Работите с илюстратор, помислете как може да включите невлезли в книгата рисунки, скечове, които е направила, измислете нови неща.

  Разкажете ми за вас. И най-вече искам да знам като родител какви теми ви вълнуват, какво ви е интересно, как мислите, имате ли като моята ценностна система, на какво ще научите детето ми. Хубаво е да има и такъв тип постове. Може да разказвате кратки истории, които не са в книгите ви, да споделяте мнението си по различни теми, свързани с възпитанието, образованието, развитието на децата – каквото ви вълнува.

  Сега пише, че това е страница на автор на детски книги, но аз не виждам автора там. Покажете ми го.

   • Да 🙂 Забавлявайте се да разказвате на читатели, почитатели и непознати за вашия герой и за себе си, да споделяте впечатления. Гледайте на страницата си като на място, на което се събирате да си говорите всички заедно. Може би това ще ви даде допълнително идеи и вдъхновение. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *