Как да превърна идеята си в реклама – 9+2 упражнения за креативност, част 3

Следиш ли поредицата за креативност и превръщането на хрумките в ефективна реклама? Всичко, което прочетеш в нея можеш да приложиш веднага към създаването на реклами за твоите продукти и услуги. Упражненията и насоките, които ти дава дизайнерът Любомира Попова са леки, последователни и практични.

Разчупи мисленето за себе си и за марката си, натрупай добри идеи и ги превърни в ефективни реклами. Ако ти е трудно да се справиш сам, питай Люба в коментарите под статията, тя ще ти помогне.

===

фрийланс, Любомира Попова, питай дизайнер, безплатна онлайн консултация, креативност, реклама

В първата част на статията споделих 9 раздвижващи креативността упражнения, които да помогнат за планирането на визиите, рекламите и развитието на бранда ви за тази година.

Във втора част показах как съм фомулирала моите безумия. Да, точно така ги наричам – безумия. Защото целта е да се отпуснем и да се отдадем на въображението, без да мислим за крайния резултат.

Когато става въпрос за креативност винаги се сещам за това меме:

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

Мога да ви уверя съвсем отговорно, че за разлика от всичко останало, креативността работи точно така!

В третата част от поредицата за упражнения за креативност ще ви покажа как да стигнете от безумие до дизайн за реклама, визия за сайта си или социалните мрежи. Накрая ще споделя с вас и още 2 упражнения, които да прилагате лесно в ежедневието си. Те неусетно ще ви помогнат да свикнете да мислите чрез игра на думи, послания и контекст.

Приготвила съм ви 2 графики, които показват процеса. Можете да ги свалите, за да са ви пред очите винаги, когато имате нужда от тях.

Първата разкрива линейния процес на създаването на идеята:

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

Във втората графика показвам процеса като непрекъснато движение, защото добрите идеи не се раждат просто така (нали помните мемето от началото):

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

Имайте предвид тези няколко уточнения по процеса

Етап „Упражнения­ е забавната част.  Идеите валят отвсякъде и стават все по-приятни и неочаквани. Отпуснете се и се насладете на изнендаващите посоки, в които поема мисълта ви.

Етап „Трансформация“ е най-обемист като работа. Необходимо е да изчистите всички свои идеи и хрумвания до послания, които са едновременно част от нуждите на клиента и част от бранд комуникацията. Тук все още сте творчески настроени и не мислите за крайния резултат. Можете да се задавате въпроси като:

 • Какво наистина би накарало хората да търсят/купуват продукта ми? Някаква нужда, някакво улеснение, някакъв положителен ефект?
 • Какво би ги спряло? Обективна пречка, насадени клишета, неразбиране на услугата, голяма конкуренция, нещо лично тяхно си?
 • Как мога да синтезирам всичко това в 1 единствено послание? Това послание до голяма степен ще предопредели визията ви, отделете му нужното време.
 • Доколко изобщо е необходимо да разработвам свежи визии? Има сфери, при които невинаги е задължително да се следват всички маркетингови практики.

Например: В сферата на изобразителното изкуство невинаги е необходимо да се показва картината. Хората имат нужда да разгледат много картини на различни  художници преди да изберат своята. Ето защо, понякога е достатъчно да се използва детайл от картината, за да се покаже стила на автора. Подобно е и със сферата на туризма – едни хора искат да посетят конкретна дестинация и за тях е най-подходящо да се направи реклама за нея. Други искат просто да пътуват, правят го често и се интересуват от офертите подходяща реклама за тях не е изображение с конкретна дестинация (особено ако е твърде предпочитана), а визия с усещането за приключенски дух, нови впечатления и досег с различни култури.

Друг пример са услугите като счетоводство, при които има елемент на пренасищане с визии с документи и печати. Всички конкуренти в бранша прибягват до тях. Ако не ги използват обаче рискуват да не са разпознаваеми от пръв поглед. Подобен ефект, със съответните образи, се усеща и в сфери като услуги за дома, психология, правни услуги и т.н.

 • До каква степен да използвам бранд стилистиката си и до каква степен да използвам образи, с които всички асоциират бранша? Често се случва визиите, използвани в дадена сфера да са подобни. От една страна, това изисква да се съобразите, за да сте разпознаваеми. От друга страна, в този случай нуждата от креативност е по-голяма, но и постигането ѝ е по-сложна задача. Трябва много внимателно да помислите дали е необходимо да сте твърде рекламни, или можете да си позволите по-небрежни визии с наличие на по-малко от твърде преекспонираните дизайн елементи.

На етап „Концепция“ вече е необходимо да синтезирате всички свои идеи и да ги сведете до една. Можете да си зададете следните въпроси:

 • Кое е основното ми послание?
 • Как да го подкрепя максимално? С по-разчупено изображение, което да грабва и да предразполага да четат или с нещо по-стилно, с по-информативно звучене? Дали да наблегна на бранда си, или да наблегна на търсенията на клиента? Дали да е нещо по-забавно, или да съм максимално автентичен? Дали да загатна началото на история, чието послание да се изчисти чак накрая, или да провокирам със смело послание, което почти да „вика” от екрана?
 • Къде ще рекламирам? Възприемането на рекламата много зависи от това къде потребителят се среща с нея. От една страна, целта на упражненията е да се развихрите в рекламните формати и да не се ограничавате само до това, което сте планирали. От друга страна, в процеса на изчистване на конкретната реклама, се налага да се съобразите със средата. В уеб „шумът” е много повече и е наложително да сте по-различни.
 • Дали ще рекламирам? В случай, че сте направили упражненията по отношение на бранда си, а не защото имате нужда от конкретна реклама, можете да използвате резултатите, за да изградите визии с по-широки възможности за използване – за блог статиите си, за Фейсбук корица, за поредица постове в социалните мрежи, за брошури и т.н.

На етап „Дизайн“ вече разполагате с идея и композирането ѝ става много по-лесно. Избрали сте послание, стилистика и рекламен формат. Сега можете да вземете следните решения:

 • Каква да е визуалната йерархия, т.е. кое да е композиционният център? Провокиращото послание, Call-to-action бутона, логото, фотографията, очите на модела, продукта?
 • Какви елементи да подкрепят основното в композицията? Дали Call-to-action да е бутон или текст със стрелка, как да разположа текстовете върху изображението, дали да наредя първо текстовата информация и после да търся подходяща фотография?
 • Какво да заложа, за да може рекламата да задържи вниманието на хората? Рамки, ярки контрастни цветове, елементи, разположени накриво?

Етап „Оптимизиране“ се отнася до всичко, което ви хрумва в процеса на работа. Той не е еднократен процес:

 • Визии, послания, бранд думи.
 • Конкретни реклами, които да оптимизирате в бъдеще, когато видите какъв резултат са постигнали.
 • Възможности за подобряване на услугите ви, за разширяване на продуктовата гама, за оптимизиране на настоящите ви предложения. Част от тези предложения могат никога да не се осъществят, но могат да ви дадат допълнителни идеи за настоящия ви план.

Съвет: Използвайте логиката на тези упражнения всеки път, когато мислите нова реклама, визия, услуга, оферта. Не е нужно да ги правите всеки път изцяло, достатъчно е да ги проигравате на глас в процеса на взимане на решения.

Ако имате нужда от разяснение или помощ за трансфомрирането на идеите си в криейтиви, пишете ми в коментар под статията и аз ще ви дам съвет!

Примери за реализиране на идеите

Чрез направените от мен упражнения ще дам и пример за това какви въпроси и отговори да търсите, за да извадите от себе си най-добрите послания и визии.

По упражнение 1 „Рекламирайте продукта си без продукта“ се бях заиграла с меме, в което показвам бяло платно вместо картина. Сега се опитвам да изведа това хрумване до визия с бяло платно – за да изтъкна сферата (изобразително изкуство) –, но да въздействам върху аудиторията, която възприема изкуството като диалог с автора, идеите и себе си. Нахвърляла съм и различни идеи, които могат да се използват сега или в бъдеще:

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

По упражнение 7 „Откраднете си реклама“ се спрях на слогана „Keep Walking… на изложби”, от който да изходя, за да достигна до ясна визия за реклама на изложба:

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

Дори когато работя по идеите от конкретно упражнение, винаги имам предвид всички свои резултати и бранд думите, цветовете и стилистиката. Така успявам да съчетая въображението с рекламното мислене.

В крайна сметка, достигнах до една история в образи, която може да бъде използвана за личния ми бранд.

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

Започнала съм с идеята за бялото платно, използвала съм и празния интериор (той символизира желанието средата на ценителя да е по-артистична) и съм завършила с идеята да съпоставя бялото vs цветното, наблягайки на това, че картината е цял един нов свят, а не просто украса. Не съм разработвала визите прекалено дизайнерски, за да наблегна на първоначалното усещане за празнота и да акцентирам върху историята, която самото платно (картина) може да разкаже. А този разказ винаги е в главата на зрителя.

Тази история може да бъде използвана за почти всичко – carousell реклама, видео презентация, видео клип, поредица постове в социалните мрежи, история в блога, дори текстова история…

Разбира се, ако бъде разработено още малко, може да се постигне още по-голям ефект. Например бих могла да направя свои снимки от ателието, да използвам себе си като модел (за да наблегна на диалога с автора, който много ценители търсят) и т.н. А и смятам, че ако разкажа историята в един и същи интериор, който няма нищо общо със stock фотографиите, въздействието ще е много по-силно.

2 упражения за креативност за всеки ден

Както обещах, споделям тук още 2 упражнения за креативност, които можете да правите постоянно. Не е нужно да разработвате визии, достатъчно е да си водите бележки. Добре е да си планирате някакво време и да ги правите редовно, докато не ви стане навик да мислите по този начин. Може да е всеки ден, веднъж седмично или 2 пъти месечно – важното е да сте постоянни. С времето ще ви става все по-лесно и идеите ще ви идват отръки.

Бързо раздвижване на мисълта – всеки ден (или веднъж седмично или поне колкото можете по-често)

 •        Нюзджакинг – „откраднете за бранда си” една новина. Изберете си и започнете с каквато и да е, актуална новина, дори да няма връзка с бранда ви. Ако сте постоянни, в даден момент, нюзджакинга ще стане част от естественото ви мислене.
 •     „На тази дата“ – сетете се какво е станало на тази дата с бранда ви, продукта ви, припомнете си история с клиент… Ако не сте сигурни за точната дата, то поне приблизително. Ако сега стартирате, представете си как ще опишете вчерашния ден след една година. Така ще свикнете да раказвате истории. Не само защото storytelling-а е тренд в момента, а обратно – защото показването на неща „от кухнята” винаги е ефектно и въздейства емоционално. А хората са емоционални същества.
 •        Мемета – вземете някое меме, което е хит в момента и го адаптирайте към бранда си. Ако стане ефектно, можете да го споделите, ако не – ще си остане във вариант на упражнение.

Съвет: не брандирайте мемета – това убива тяхната жизненост.

2. „Мисли глобално, действай локално“. Правете го всеки месец (а може и по-често, ако имате възможност)

 •          Пост в различни формати (по възможност да се разработи, да не остава само като идея). Ако работите основно за ФБ, направете криейтива за пост.  После го разработете във вариант за блога, Туитър, Инстаграм, Тик-Ток или каквото подхожда на дейността ви. Можете да го измислите и във вариант за видео, брошура или някакъв нетипичен за вас формат. Така не само се раздвижвате, но и си осигурявате присъствие в други социални мрежи и онлайн пространства, за чието поддържане нямате енергия в момента, но биха имали полза за вас по принцип.

За финал ви предлагам още няколко полезни ресурса, свързани със стимулиране на креативността и създаване на реклами и рекламни послания:

И за финал, не забравяйте:
Проиграването на идеите в различен контекст е най-добрата храна за креативността!
Стимулирайте я всеки ден!

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнер

Ще се радвам да споделите вашите примери и идеи. Ще помогна на всеки от вас, който има затруднения с процеса на създаване на реклама.

Просто питайте дизайнер в коментарите под статията!

==

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *