Питай копирайтър #7

Копирайтинг консултацията за февруари започва от днес. Ако пишеш съдържание за твоя сайт, измисляш рекламно послание, сценарий за радио клип или се чудиш добре ли си се справил с текстовете за банер и лендинг страница – питай ме в коментарите.

Ще отговаря на първите 5 въпроса до събота вечер.

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 14 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

4 comments to “Питай копирайтър #7”
  • Здравейте, Антония. Прочетох повечето от статиите в блога ви. Като цяло изглеждат приятни, на повечето места текстът се чете гладко, не дразни. Препоръчвам ви да си отговорите на следните въпроси, както и да помислите върху няколко мои препоръки.

   Въпроси:

   1. Към кого е насочен този блог? Виждам, че поне към момента не е блог, от който се опитвате да изкарате пари, направен е за лично удоволствие и все пак говорите на някого, нали? Очаквате някой да прочете текстовете ви. Помислете какъв е този човек или какви са тези хора – като типажи, интереси, разбирания, познания в сферите, за които пишете. Това ще ви помогне да направите блога по-фокусиран и интересен. Ще ви улесни при подобора на теми, както и да намерите верния тон на общуване с читателя.

   В момента статиите не са лоши, но стоят малко безлично. Поднасяте парчета информация, която сама по себе си не е лоша, но на кого би била полезна и интересна, на мен ли говорите, на себе си ли, ей така ли просто хвърляте думи в пространството… не става ясно. Потърсете гласа си, стила си. Ще ви е по-лесно да го намерите, ако знаете за кого пишете.

   2. Каква е целта на блога? Опитвайте се периодично да си отговаряте на този въпрос. Това, както и отговорът на въпрос 1, ще ви даде идеи как да развивате започнатото, какви рубрики да поддържате, какви теми да подбирате.

   Насоки и препоръки

   1. Търсете по-малко известна информация или поглеждайте добре известни теми от по-различен ъгъл; където темата го позволява и се чувствате компетентна – изказвайте по-категорично вашето мнение. Всичко това ще направи текстовете ви по-интересни, полезни и привлекателни за читателите.

   2. Обърнете специално внимание на повторенията. Там, където текстовете са изцяло ваши, а не по чужди материали, те се срещат доста често и дразнят.

   3. Внимавайте с препинателните знаци. На места ви се губят запетайки и тирета, което ме затруднява да разбера какво искате да ми кажете.

   4. Проверете как се четат статиите на екрани с различна големина и на различни устройства. На телефона ми например, чета вашите статии без проблем. На лаптопа ми, буквите са твърде малки и четенето е по-трудно.

   5. Използвайте италик умерено. Той е подходящ за изречение, максимум един пасаж. При по-дълги текстове затруднява четенето и хората се отказват.

   6. Обърнете внимание на форматирането и структурирането на текста. Използвайте подзаглавия, за да ориентирате посетителя какво ще намери в статията, която е отворил.

   Обобщено: блогът е приятен, но все още му липсват цел и посока; няма си глас; статиите са добре написани като цяло (оставам с уговорките за пунктуацията и повторенията), но нямат достатъчно живец, текстовете не впечатляват със стил или с необичайна гледна точка, или с по-малко известна информация. (За мен статията ви за целите, които си поставяте през 2020 година е една от най-добрите. Някак си, вас ви има вътре, говорите с мен. В другите статии това липсва.)
   Започнала сте. Мислете по поставените от мен два въпроса. Отговаряйте им периодично и продължавайте да четете и да пишете. Писането се учи с четене. И писане.

   Препоръчвам ви също да прегледате всички статии от рубриката “Копирайтърски съвети”, мисля че ще намерите полезна информация, която може да приложите веднага към своя блог.

   Успех!

 1. Здравейте, Августа. Правите много хубави книги и играчки за куклен театър.
  Темата ви е много благодатна и интересна.

  Основните проблеми, които виждам са два:
  1. Не говорите с хората. Всички текстове са в 3 лице – “децата”, “родителите”. Обърнете се директно към своите клиенти. Поставете началото на разговор с тях. Разкажете им как помагат тихите книги на децата им. Дайте им идеи как да разиграват представления и го направете лично, увлекателно, с жар. Нали харесвате това, което вършите – позволете ни да усетим вашия кеф и да се заразим от него. Задавайте въпроси. и искайте да чуете отговорите. Какво вълнува родителите, които търсят такива книги и кукли/играчки? Какви проблеми имат? Как реагират децата им на вашите играчки? Прегледайте статията “Защо разговорният стил привлича повече клиенти и как да го приложиш към своите текстове за уеб”.

  2. Фейсбук вече дава възможности да си форматирате текста, да слагате подзаглавия, булети или иконки. Използвайте ги, за да направите по-дългите текстове по-четивни и да привлечете вниманието към акцентите в тях.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *