Как да изградиш ефективен работен процес с нов клиент

Да започнеш работа с нов клиент е като да заживееш с новия си любим в една къща. Всичко изглежда идеално, но още не е ясно кой как стиска пастата за зъби и дали, когато той казва „ще сменя крушката утре“, няма предвид утре, но след две седмици.

 

За да минете безболезнено периода на стиковане, и двамата трябва да сте доста точни в изказа си и търпеливи един към друг. Затова ти предлагам няколко начина да си улесниш живота.

1. Винаги питай клиента си защо е избрал точно теб. Това ще ти помогне да формулираш собствените си конкурентни предимства, но и да си изясниш как той си представя съвместната ви работа.

2. Непременно му опиши предварително какъв е твоят процес на работа, за да не се стига до репликата „Кой е виновен?“. Ако той не е съгласен с нещо или има специфични изисквания, сега е моментът да ги изясните.

3. Напомняй му, че може да задава въпроси. Започваш работа, но със сигурност не сте изяснили абсолютно всичко. Винаги нещо остава. Затова, когато пращаш на клиента си мейл с части от свършената работа, напомняй му, че може да задава въпроси и да коментирате; че ако има корекции, трябва да ти каже, за да ги нанесеш. Честно, понякога той просто не се сеща да го направи, а действа на принципа „На вълка му е дебел врата, защото си върши сам работата“. Резултатът е ужасен – ти си недоволен, че ти се бърка, а той си мисли, че нищо не си свършил.

Всъщност проблемът е, че никой от двама ви не може да чете мисли.

Как да изградиш ефективен работен процес с нов клиент

4. Бъди гъвкав. Клиентът ще се сеща за разни неща в процеса на работа. Ще се появяват нови изисквания. Не бързай да отхвърляш всички с довода, че това не сте го говорили в началото. Ти си фрийлансър – не позволявай да ти се качват на главата, но и бъди гъвкав. Винаги първо си изяснявай дали тези изисквания повишават качеството на работата и ако отговорът е „да“, просто ги изпълнявай. Разбира се, ако работата ти се увеличава и усложнява, нормално е да поискаш предоговаряне на сроковете и заплащането.

5. Не се притеснявай да питаш. Да обсъждаш. Да напомняш. Това е единственият път, по който ти и клиентът ти можете да стигнете до дълга връзка. Какво да правиш, когато се стигне до там? За фрийлансъра, клиента и дългите връзки вече съм писала.

 

Успешна седмица и много първи, втори и така нататък срещи ти пожелавам.

И ако клиентът се дразни, че стискаш пастата за зъби по средата, съобрази се. Не е толкова голяма жертва.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *