Кръчмарският тефтер на един фрийлансър

Ако вече имаш поне малък стаж като фрийлансър, не може да не си усетил леката шизофреничност на това поприще. Хем се кефиш, че си свободен да работиш, когато и откъдето си поискаш, хем в един момент се оказва, че трябва да си счетоводител.

За данъчни декларации и по-сериозни документи те съветвам да търсиш помощ от професионалист. Но с описването на това, кога какви пари влизат в сметките и за какво, няма кой друг да се справи освен теб.

 

Ти сигурно си съвестен, разумен и дисциплиниран и отдавна си си намерил програма, която да ти помага в това досадно начинание или пък си си направил екселска таблица.
Сигурна съм, че си я измислил с всички необходими графи: номер и вид на поръчката, име на клиента, обем, дата, платено, неплатено, удръжки. Чудна е. Можеш ли да си спомниш кога за последно си я попълвал?

 

Колкото повече работа се събира, толкова по-малко се занимаваш с таблицата. В края на деня отлагаш попълването й за утре, защото си уморен. После за други ден, а след това за следващата събота. И така, докато един ден не я отвориш, за да видиш как се движат приходите ти за последните месеци. Според теб трябва да са се увеличили. Според таблицата си си намерил/а богат партньор, който да те подкрепя в живота, защото последните записани поръчки и пари са отпреди три-четири месеца.

 

Да не знаеш какво влиза и излиза от банковите ти сметки не е добра идея. Започваш да объркваш документи, да искаш плащания от клиенти, които вече са ти платили и съвсем да забравяш за други, които имат да ти дават колкото за много кратка екскурзия до Бахамите.

 

Моите уважения към високите технологии, но листът и химикалът винаги оправят положението. Дръж до себе си една средно дебела тетрадка и нещо за писане.
Записвай си веднага всички изработени поръчки и приходи за деня. Ще ти отнема секунди.

 

Започни да отделяш по около половин час всяка седмица или през почивните дни, за да нанасяш данните в таблицата. Това е.

 

Кръчмарският тефтер е служил вярно на полуграмотни, грамотни, пияни и трезви хора да си движат бизнеса от времето, в което се е пишело с калем, та до наши дни.
Довери му се.

 

3 comments to “Кръчмарският тефтер на един фрийлансър”
  1. И аз го карам на хартия. Носителят на информация е удобен, не е енергозависим и е отлично решение, особено ако не обичаш да ползваш уърдове, ексели и друигите му там m$ нещастности. Лист разделен на две – по едно поле за всяка банкова сметка [две си имам, за две си пиша]. Във всяко поле – дата, клиент, сума, номер на фактура. Когато изпратиш фактурата – заграждаш номерчето й. На края на месеца теглиш чертата и се радваш на преуспеваемостта си.
    Писането с молив е готино, особено когато объркаш нещо. Имаш гумичка, нали.

  2. Гумичката е особено важна за душевното равновесие на хората. А то, както знаем, за всичко останало. 🙂

  3. Направила съм си табличка в ексел и все не я попълвам редовно, а трябва всяка вечер задължително… Не се бях сещала за тефтер – ще се радвам на романтичния му вид и вероятно ще съм в пъти по-организирана 🙂 Благодаря за идеята – от седмици страдам колко съм непоследователна и все ровя в пощата, за да си припомня кой, какво, кога, колко 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *