5 задължителни четива или информираният фрийлансър

Наближава крайният срок за подаване на данъчни декларации. Това и няколко разговора с нервни счетоводители на фирми, които не са си свършили навреме работата, предизвикаха у мен следните размисли и страсти:

 

Да си фрийлансър означава да се справяш не само с професионалните си задачи и с намирането на клиенти, но и с всички документи и бумаги, които са необходими, за да си изряден пред закона. И не, само с наемането на счетоводител няма да стане. За да знаеш какво да питаш, от кого какви документи да искаш, а и за да си подсигурен срещу всякакви неудобни въпроси, трябва да имаш поне някаква представа как стоят нещата.
Затова силно препоръчвам да започнеш читателския маратон с:

 

1. плащане на осигуровки на самоосигуряващите се (страницата на НАП).
2. Кодекс за социално осигуряване.
3. Кодекс на труда.

 

Понеже знам колко увлекателни са тези четива и как няма да имаш търпение да издадат продължение на поредицата, ти предлагам да изгълташ и:

 

1. Закон за защита на личните данни.
2. Закон за авторското право.

 

Ако се занимаваш с реклама, то Закон за радиото и телевизията и някои части от Закона за здравето, би трябвало да ги знаеш почти наизуст.

 

Каква полза има да ги четеш? За да ти остане поне смътен спомен какви права и задължения имаш, да се усетиш, когато те работят или когато нещо не правиш както трябва и може да загазиш, и да вземеш съответните мерки.

 

Съветвам те също никога да не разчиташ само на това, което обяснява счетоводителят на клиента ти. Той сигурно е с най-добри намерения, но както знаем пътят към ада е постлан с такива. Освен това, задължително!, винаги го питай има ли още нещо, което е забравил да ти каже, кога да дойдеш да подпишеш хонорарен лист, кога ще си получиш служебните бележки (това в случай, че си на граждански договор).

 

Никой няма да ти даде да си ползваш правата, ако не си ги поискаш. (А как ще си поискаш нещо, за чието съществуване на подозираш?) За сметка на това, ако не знаеш какви задължения имаш, ще го научиш по особено болезнен начин. Ти си решаваш.

 

Приятно четене и седмица с по-малко бумаги и повечко бири в парка ти пожелавам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *