Как да разгранича професионалния копирайтър от любителя

Често са ми задавали този въпрос. Отговарях му веднъж и в някоя от Facebook групите за фрийлансъри. Затова реших да направя кратко ръководство по темата.

Следвай стъпките, описани по-долу, за провериш, и да се увериш, че си избрал професионален копирайтър, можеш да му се довериш и текстовете, които ти подава ще ти свършат работа.

професионален копирайтър, текстове за уеб, индивидуално копирайтинг обучение, копирайтинг курс

1. Поискай да разгледаш портфолио

Професионалният копирайтър има портфолио. То би трябвало да включва:

  • реализирани проекти;
  • имена на клиенти с които е работил (не всички клиенти разрешават проектите им да се ползват за портфолио);
  • сфери, в които има опит – както сфери на копирайтинга, така и теми и бизнеси;
  • отзиви от предишни клиенти.

Ако копирайтърът е начинаещ, но гори в работата си, обикновено си е направил портфолио с примерни текстове (не е задължително да са реализирани проекти).

Ако няма портфолио, поискай да направи пробна задача.

Как да прецениш стават ли текстовете в портфолиото и добре ли е изпълнена пробната задача? Продължи да четеш, надолу съм направила списък-отговор и на този въпрос.

 

2.  Пази се от специалисти по всичко

Ако копирайтърът ти каже, че може да пише всякакви текстове на всякакви теми, това обикновено е знак, че пред теб стои отчаян човек, който има нужда от поръчка на всяка цена. Или че дори не си дава сметка колко не може.

Копирайтърите обикновено са профилирани и пишат определен вид текстове и/или са задълбали в няколко конкретни области. Прегледай статията „Какво е копирайтър“, в нея давам по-подробна информация по тази тема.

Вероятно има колеги, които могат да пишат всякакви текстове на всякакви теми. Аз все пак бих подходила с повишено внимание към подобна категоричност.

 

3. Обърни внимание какви въпроси ти задава копирайтърът от момента, в който си поискал оферта

Още преди да ти е дал цена, професионалният копирайтър иска да знае:

  • каква е темата – за да прецени може ли да се справи или е по-добре да те прати при колега;
  • какви текстове ти трябват – за сайт, блог, лендинг страница, продуктови описания, имейл маркетинг, etc.;
  • къде ще се публикуват – в твой сайт, в онлайн списание, в твоя или чужд блог; във Facebook или в LinkedIn;
  • кой ще ги чете – като начало можеш само да маркираш целевите групи; на по-късен етап ще се върнете отново към тях;
  • каква им е целта, с каква дължина са, имаш ли специални изисквания.

Ако не си дал предварително тази информация на копирайтъра, и той не ти зададе въпроси по изброените по-горе точки, това не е твоят човек.

Не се подлъгвай по думите на някой, който изтъква най-вече, че може да пише без грешки и подчертава, че е писал есета и стихове в училище. Това е нормално грамотен човек, не копирайтър.

 

4. Провери ще ти помогне ли да направиш задание/бриф

На предишния етап не си успял да прецениш дали имаш срещу себе си ловък аматьор или начинаещ професионалист. Получил си въпроси, уточни ли сте условията на работа. Сега е следващият момент за проверка.

За да може копирайтърът да си свърши работата, му трябва задание, бриф – както искаш го наречи. Често клиентът не може или не иска да си го напише. Ако копирайтърът види, че не може да го получи, запретва ръкави и с помощта на въпросници и разговори, успява да узнае това, което му е нужно и да си го направи сам.

Свали си примерен криейтив бриф (можеш на негова база да си направиш твой, много по-подробен) и прочети повече за какво служи той на теб и на копирайтъра

Писането е последната част от работния процес на копирайтъра. 

Търси професионалист, който ще ти направи въпросник и ще те разпитва, докато ти прималее; ще иска да узнае повече за бизнеса, клиентите и конкуренцията ти преди да започне да пише; ще проучва материята задълбочено.

 

5. Разбери по какви критерии да преценяваш копирайтърските текстове

Копирайтърът ти е изпратил поисканото портфолио, направил е пробна задача или вече ти подава първите текстове. Прочети ги внимателно и проверявай следните неща:

  • оформление на текста – има ли ясно разграничени от останалия текст заглавие и подзаглавия; добре оформени абзаци с въздух между тях; булети; има ли визуални кукички, направени с умерено използване на болд и италик; достатъчно контрастни ли са буквите на фона; лесен ли е за четене шрифтът или са използвани 5 цвята и 6 шрифта на 1 страница; текстът трябва да е лесен за сканиране с един поглед;
  • структура – най-важното трябва да е казано в началото; булетите се подреждат по същия начин – от най-важното към най-маловажното; в зависимост от вида текст трябва да има призив за действие и маркиран бутон; при лендинг страници например правилото е – 1 бутон, с призив за действие към него, на 1 екран текст;
  • съдържание – всеки текст за уеб се пише през ползите за клиента; материалът, който ти представя копирайтърът полезен ли е за твоите клиенти, решава ли им конкретен проблем, говори ли на техния език; ключовите думи стоят ли като кръпка или са органично вплетени в текста; възможно ли е след като прелетиш над заглавието, подзаглавията и булетите, без да четеш задълбочено, да кажеш съдържа ли необходимата на клиентите ти информация за даден проблем;
  • езикови похвати и трикове – изречения, дълги по 5 реда всяко, прекалено много прилагателни, бъбривост, паразитни фрази, пасивен език, малко глаголи, липса на директно обръщение към читателя – наличието на всички, или на няколко от тези проблеми, трябва да ти подскаже, че си имаш работа не с професионален копирайтър, а с аматьор; прегледай статията „Трите най-често срещани грешки при писането на текстове за уеб“в нея има по-подробни насоки по последните два булета;
  • уникалност – освен ако в материала няма множество цитати на закони и документи, той трябва да е с 95 до 100% уникалност; има достатъчно безплатни инструменти, с които да направиш проверка; най-добре е да ползваш няколко от тях, защото всеки си има недостатъци; от платените инструменти, аз ползвам CopyScape: $0,03 за проверка на текст до 200 думи + $0,01 за всеки следващи 100 думи.

Ако текстът има проблем по повече от 1 от тези показатели, откажи се от работа с пишман копирайтъра и намери истински професионалист. Ако не искаш повече да търсиш и предпочиташ засега сам да си пишеш текстовете за сайта, блога, социалните мрежи, запиши се на:

===

Безплатна счетоводна консултация за фрийлансъри и собственици на малък бизнес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *