5 страници в твоя сайт, от които губиш клиенти

И как да промениш това

Кои са най-важните страници от твоя сайт? Най-вероятно ще изброиш продуктови (или описания на услуги), начална, „за нас“ и с това списъкът ти ще се изчерпи. От една страна имаш право. Това са страници, в които трябва да вложиш максимум усилия и внимание. От друга, потенциалните клиенти са същества капризни, за секунди се разсейват или решават, че нещо не им харесва, затварят твоя сайт и отиват на друг. За да си ги къткаш и обгрижваш, докато ги превърнеш в реални, постоянни, клиенти, препоръчвам ти да обърнеш внимание и на останалите страници от сайта си.

Замени въпросите „Кои страници?“; „Колко пък текст има на тях?“; „И какво да пиша в страница „Партньори“ само с един:

„От какво още имат нужда моите потенциални клиенти или тези, които са ми клиенти за пръв път, за да се възползват отново и отново от продуктите/услугите ми?“

В днешната статия ще ти подскажа част от отговорите.

съдържание за уеб, копирайтинг, FAQ страница, благодарствена страница, страница контакти

Страница „Партньори“

Защо за хората е важно да знаят кои са ти партньорите? Защото това може да им помогне да преценят колко си надежден, искат ли да работят с теб, подходящ ли си за техен партньор.

Обикновено на тази страница има само поредица от лога. Ако партньорите ти са достатъчно известни и логата им са разпознаваеми за всеки, добре. Но ако не са, логата няма да дадат на посетителите на сайта ти необходимата им информация. Ще ги приемат само като струпване на шарени картинки.

Какво да направиш? Имаш няколко варианта, зависи от това какви са целите ти и колко са партньорите ти:

 • изпиши до всяко лого името на фирмата и дейността ѝ;
 • опиши в един абзац партньорските ви взаимоотношения – кой на кого с какво е полезен; как всеки допринася за бизнеса на другия;
 • използвай възможността да превърнеш в клиенти посетители, случайно попаднали на сайта ти в търсене на инфо за някой от твоите партньори;
 • опиши партньорската програма, която предлагаш и отправи директно предложение към потенциалните си партньори.

Разбира се, можеш да подходиш и по друг начин, тук нахвърлям само основни идеи.

 

Благодарствена страница

Защо изобщо ти е благодарствена страница? Защото всеки обича да оценят усилията и приноса му и едно „благодаря“ е напълно достатъчно за това. А и защото така можеш:

 • да изкушиш посетител, който вече е направил нещо за теб, абонирал се е за бюлетина ти например, да направи още нещо – да си купи продукта ти, да те препоръча на приятели и познати, etc.;
 • да накараш клиент, който вече се е възползвал от продуктите/услугите ти, да си купи още нещо.

Триковете за това са много, няма да описвам сега подробно всеки един, но ще ти подскажа каква е посоката.

Благодарствената страница се появява след като посетителят на сайта ти е извършил желано от теб действие. На нея публикуваш простичък, благодарствен текст – понякога и едно изречение е достатъчно – и специално предложение. В знак на благодарност за подкрепата даваш определен % отстъпка от следваща покупка, предлагаш ексклузивни стоки или нещо малко, полезно и безплатно. Можеш да я ползваш също, за да получиш препоръка или за да стимулираш посетителя/клиента да сподели сайта с други хора, или направо да ги убеди те също да ти станат абонати/клиенти.

 

Често задавани въпроси

FAQ страницата е много добър маркетингов инструмент. Ако текстовете за нея са направени добре, тя ти помага да спечелиш доверието на посетителя, да го препратиш към страницата за поръчка на продукт/услуга, да овладееш положението в кризисни ситуации, да подпомогнеш оптимизацията на сайта.

Какво значи да са направени добре? Подбери наистина въпросите, които най-много вълнуват посетителите. Отговори им така, че да постигнеш баланс между изчерпателен, полезен отговор и реклама и ги препратипо-близо или директно до мястото за покупка. Спазвай правилата за писане в уеб. Групирай ги така, че посетителите да откриват максимално лесно това, което им трябва.

 

Страница „Контакти“

Сложил си мейл, телефонен номер, форма за запитване, адрес и карта и смяташ, че това е достатъчно. Всъщност, не е съвсем така. Не е важно да оставиш много начини за връзка. Достатъчно е да оставиш този, който е най-удобен за теб и да улесниш максимално посетителите на сайта при употребата му. Помисли какво е най-важно за тях – да знаят, че не пращат запитвания в нищото, т.е. да са сигурни, че ще получат отговор, при това в някакъв нормален срок. Още по-добре е ако имат представа на кого пишат.

Затова би било супер, ако напишеш в рамките на колко часа/дни отговаряш на запитвания и да качиш своя снимка в тази страница. Друг вариант е да посочиш какво е работното време на фирмата (така хората знаят по кое време да очакват отговор на запитването си) и да напишеш кой отдел на какъв мейл отговаря.

 

Страница 404

За нея, както и за благодарствената страница, могат да се напишат цели наръчници и да се дадат страхотни примери за умелата ѝ употреба. Аз, засега, ще ти дам само някои насоки.

Подготви специален текст за тази страница. Забрави за „Съжаляваме, изглежда тази страница не съществува.“ Или поне не казвай само това. Обясни какъв е проблемът и предложи решение. Ок, тази страница не съществува, но:

 • „потърсете това, което ви интересува” – и добавяш търсачка, с помощта на която посетителят може да намери нужната му информация/продукт на друго място в сайта ти;
 • „разгледайте новата ни колекция, ще намерите модели по ваш вкус“ – даваш линк към новата колекция или към друга конкретна категория с продукти/услуги;
 • „искаме да те компенсираме за неудобството. Използвай …% намаление за следваща покупка от нашия магазин до (дата)“ – добавяш бутони, които водят към секции с интересни за посетителя стоки.

Можеш да използваш хумор, да направиш текста драматичен, тъжен, романтичен – зависи от тематиката на сайта и от аудиторията ти. Важното е да ѝ предложиш нещо друго, освен извинение и да имаш ясен призив за действие.

Обобщение:

 • със страница „Партньори“ можеш да спечелиш по-бързо доверието на потенциални клиенти и партньори;
 • благодарствената страница е чудесен инструмент за превръщането на новите клиенти в постоянни или за популяризиране на сайта;
 • FAQ страницата може да бъде ефективен маркетингов инструмент и да ти помага за оптимизацията;
 • страница „Контакти“ може да генерира повече обаждания, мейли, попълнени форми за запитвания, ако се потрудиш още малко над нея;
 • страница 404 може да не допуска разочарованите посетители да си отидат, а да ти помогне да ги превърнеш в клиенти.

Достатъчно е да отделиш време, за да ги изпипаш и да ги обновяваш периодично. Всъщност, доста по-често от най-важните страници на сайта ти.

Разглеждам темата за писането на ефективно съдържание за тези 5 страници доста обстойно в новия онлайн копирайтинг курс, който подготвям. Надявам се „Как да напишеш съдържание за сайт в 10 урока“ да е готов скоро. Ако искаш първи да получиш информация за него – програмата му, дата на излизане, цена и отстъпка за най-нетърпеливите, които ще го поръчат – пиши ми  „Искам да получа инфо за онлайн копирайтинг курса.“на i/at/mogilska.com

Ако имаш допълнителни въпроси или искаш да ми кажеш още нещо, разбира се, ще се радвам да прочета и да ти отговоря. Когато целият курс е качен в платформата с обучения, ще известя първо теб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *