Питай SEO специалист – 4

Оптимизацията на сайта ти е непрекъснат процес. Винаги можеш да подобриш нещо, за да се позиционираш по-напред в търсачките. Ако ти се струва, че си изчел всичко за SEO, в главата ти е каша и каквото и да правиш сайтът ти не помръдва нагоре, възползвай се от безплатната консултация със SEO специалист.

Задай въпроса си в коментарите, Славчо Панов ще отговори на първите 5 до края на месеца.

Сподели с колеги и партньори, помогни им да подобрят оптимизацията на техните сайтове.

===

Славчо Панов отговаря на въпроси в рубриката „Питай SEO специалист”. Той е съсобственик и SEO експерт в дигитална агенция WebsiteDesign. Има над 10 години опит в сферата.

Съсобственик и издател на Avtora.com, Bpost.bg, Smartnews.bg и други. Автор и лектор
на някои дигитални събития в бранша.

22 comments to “Питай SEO специалист – 4”
 1. Привет!
  Завършвам мултисайт с два сайта на различни домейни на Магенто. Единият е за търговия на дребно, другият за търговци. Структура, дизайн, описания и почти всичко е еднакво, с разликата, че на втория сайт цени на продукти се виждат само за регистрирани клиенти. Има и не много продукти, които са видими само за регистрирани.
  Това как ще се отрази в търсачките?
  Какво е хубаво да направя, за да вървят двата сайта нагоре, без да си пречат?

  • Здравейте,
   трябва да ми покажете и двата сайта, за да мога да дам мнение. Обикновено Гугъл никак не обича един и същи човек (фирма, бранд) да има повече от 1 сайт за едно и също нещо.

    • Изключително спешно опитайте да ускорите ъпгрейда към версия 2, защото в. 1 отдавна е извън поддръжка, новооткритите дупки в сигурността не се пачват и тези дни отново имаше масова атака на база отворени експлоити към 2000+ сайта с Magento v1. Хакнат сайт е последното, което Ви трябва.

 2. Как е най-правилно да се прави линк билдинг за сайт на туристическа агенция в България? Или по-скоро какви са вариантите за получаване на няколко, но качествени линкове?

  Личните ми наблюдения са , че няма много варианти за взимане, размяна.

  Тур. фирмите са изключително егоистични и не разбират в 99% от случаите от тези неща и директно отказват, а пък и нали сме преки конкуренти – ужас.

  То сигурно не е само в тази нисша, но в туристическия бранш е изключително трудно.

  Вариантите, които съм ползвал са с регистрация в някои директории и сайтове за обяви и подобни, но това вече като че ли е отживелица и прекален остарял метод.

  Туристическите блогъри не са особено много, искат неоправдано скъпо, а по мое мнение, опит и наблюдения – слабите блогове, откъм трафик и позиции в Г. – не вършат хич добра работа.

  Писането на качествени, полезни и изчерпателни блог статии също не върши работа, както го описват по цял свят, но тук това не върши работа. Никой не си прави труда да ти сложи линк “натурално”, а най-многото което се случва е, че хората споделят статиите из социалните мрежи. Дотам…

  Бихте ли препоръчали някакъв по-рационален и адекватен начин за изграждане на нови и релевантни линкове? Дори и да са платени, това не е проблем. Въпросът е да си заслужават.

  Благодаря предвиартелно, ако отговорите на моето съобщение!

  Поздрави и приятен ден!

  • Здравейте, първо изключително важно е да не правите сам линк билдинг! В 99% от случаите това свършва лошо за сайта. Второ – писането на страхотни, интересни и полезни статии върши работа, само с план. И наистина трябва да са толкова добри, че да няма по-добри на българския пазар от тях!
   Препоръчвам най-добрия начинб за линк билдинг – да се обърнете към фирма. Няма друг. Ако го правите сам, ще съсипете сайта. Ако имате прекалено много свободно време, можете да започнете да ходите на курсове по seo, но това си е една сложна, изключително динамична професия, за която трябва постоянно четене и осъвършенстване…

 3. Здравейте!

  Имам блог, който се развива в health сферата, който таргетира САЩ, Канада и UK.

  Пишем статии, свързани с health, lifestyle, nutrition и skincare. ( извинявам се, че ги пиша на английски).

  Тъй като health и medical сайтовете са доста трудни за ранкване ( заради e-a-t и т.н.), сме започнали със следната стратегия:

  1. Имаме общи страници като “About Us”, “Medical Network”, “Privacy Policy”, “Financial Policy” и т.н.

  2. Имаме 10 доктори, диетолози, дерматолози и т.н. ( като всички от тях са познати на гугъл и са от САЩ, Канада и UK, и един от България 🙂 ), които проверяват и одобряват статиите, както и оставят кратко мнение по темата на съответната статия ( 3-4 изречения ), което ние също го публикуваме.

  3. 80% от контента ни е базиран на научни статии и медицински изследвания, като е “преведен” на по-рабираем език. ( в статиите имаме линкове към тези източници на информация nih.gov, researchgate и т.н. )

  4. Стараем се технически да изпипваме сайта – имаме xml и html сайтмап, правим си keyword research ( до колко е успешно, обаче .. ), оптимизирали сме сайта за speed, на всички тестове за website security сме с оценка “A” и т.н..

  Много бих се радвал, ако може Славчо Панов да даде насоки за Off-Page SEO, както и допълнителни идеи за On-Page SEO, за health/medical сайтове.

  Надявам се да съм обяснил достатъчно добре 🙂

  Много благодаря!

  Поздрави,

  Методи Иванов

  • Здравейте Методи и поздравления – вие се борите в една от най-трудните ниши, на един от най-големите пазари.
   Медикал алгоритъма на Гугъл прави така, че не всеки да може да се изказва по здравните въпроси и след това хората да четат и това да се отразява на здравето им.
   Друго задължително е контактна страница и колкото се може повече начини за връзка с вас. Всяка публикация да има автор и ако този автор е популярен (за Гугъл) доктор, то това е много добре и много ще помогне. Докторите добре проверяват и одобряват статиите, но това няма да помогне за през търсачката – шом е на такава докачлива тема, най-добре автора да е доктор по самия topic. Като цитирате нещо и се опирате на някакви изследвания, слагайте задължително линк към тях.
   Много е важно и самото оформление на статията – хубави и тематични изображения, малки абзаци, подзаглавия, ползвяайте целия арсенал на форматирането – различни цветове, курсив, болд и т.н….. Разбира се, не прекалявайте, не го правете изкуствено…
   Забравих да добавя, че ако ще всичко да е идеално, без да има много силни и релевантни линкове, които да водят към сайта, надали нещо ще се получи….

 4. Можете ли да препоръчате някои конкретни сайтове, които предоставят хубави линкове, подходящи за онлайн магазин за дамски бижута и аксесоари? Доста онлайн списания, сайтове и блогъри предлагат варианти за платени рекламни статии и т.н., но можете ли да препоръчате някои конкретни такива, които наистина си заслужават?

  • Здравейте Борис, понеже сайта ще предлага услуги или продукти за бизнеса, то бихте могли да се ориентирате от една страна към блог, в който да помагате на същия този бизнес, който би ви бил клиент, от друга, за наптрупване на линкове също можете да се оглеждате за подобни тематични сайтове.
   Това за метриките не го разбирам. Целта според мен е, ако това, което предлагате е нещо, което си залужава, да го представите по най-добрия начин на точната аудитория, но това е по-скоро към маркетинга…
   https://canalix.com – ако това е сайта, има нужда от breadcrumbs навигация и от малко разнообразие, красота. Много е скучно всичко, има малко картинки и те май са еднакви…. Вътрешно налинкване също.

  • Здравейте,
   май доста неща не са както трябва. Сайта се отваря и с www и без него и няма каноникъл релации – много лошо!
   Филтрирането трябва да е noindex, follow във вашия случай. Структурираните данни са омазани нещо, няма опенграф протоколи. Линк профила също е лош. Сайта има нужда от seo одит, ако питате мен…

    • SEO одит е подробен анализ, който ще открие и опише всички слаби места на сайта и всичко, което не е наред, като след това ще трябва да се оправят.

 5. Какво е мнението ти за съотношението на DoFollow линкове към Nofollow Спазваш ли някаква пропорция и какво би препоръчал?

  • Здравейте Данаил,
   нищо не спазвам. Напълно нормално и естествено е nofollow линковете да са доста по-малко от dofollow. Ако nofollow са половината или повече, то със сигурност нещо не е както трябва и е добре да се намеси специалист 🙂
   Искам да уточня, че това не е някаква формула, всичко зависи от конкретния сайт и специфика.

 6. Какво е настоящето и бъдещето на англоезичният линк билдинг, възможно ли е все още да се изграждат линкове на skyscraper technique принципа и без да се плаща директно за тях? И изобщо има ли смисъл да се прави или вече е по-възможно с изцяло on-page работа?

  • Идеално си работи тази тахника, както и гест публикациите, както и out reach-a. Но, за целите трябва наистина качествено съдържание, полезно за потребителите, решаващо проблеми.
   Вече нещата са така, че на по-големите пазари, трябва човек да се възползва от всичко. А off-page няма как да носи дивиденти, ако преди това on-page-a не е перфектен. Нещата са доста сложни и комплексни.
   Да речем, че имате нещо много добро, то от тук насетне няма да се разпространи само и това, че сте подготвили текстовата част е само половината от работата. То дори за това си трябва човек със специални умения.
   Вярвате или не, но тези неща работят и тук до някаква степен, просто ми се броят на пръстите на ръцете хора (фирми), които да създават толкова качествено, интересно и полезно съдържание.

  • Здравейте, Ивайло. Лимитът от въпроси към Славчо Панов за този месец се изчерпи. Следващата безплатна SEO консултация ще започне от 23. 10. Ако искате, мога да преместя въпроса ви в нея, когато подготвя поста. Ще получите известие на мейла си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *