Питай копирайтър #29

Клиентка ме помоли да прегледам описанията на продуктите в нейния онлайн магазин, да ѝ кажа какво не им е наред и да я науча да пише продуктови описания, които подтикват към покупка. Оплака се, че в момента посетителите разглеждат снимките на красивите ѝ, и доста скъпи, бижута, но малко от тях поръчват.

След като прегледах текстовете и статистиките ѝ казах, че според мен няма нужда от обучение. Помолих я да промени само две неща – цвета и размера на буквите. Те бяха дребни, тъмносиви на светлосив фон, абсолютно нечетливи.

Всъщност, посетителите на продуктовите ѝ страници нямаха никакъв шанс за сканиране и лесно намиране на интересуващата ги информация. Единствено цената се виждаше ясно.

Съвсем нормално беше повечето хора да се откажат да разгадават написаното и да предпочетат да не купуват от този сайт.

По-малко от месец след като смени „по-дизайнерския“ вид на тези уеб страници, и при никакви други промени, поръчките се бяха повишили значително.

Понякога не става въпрос точно за копирайтинг, а за това как четат хората в уеб, което определя, до голяма степен, как трябва да се пише за уеб (не само като съдържание, а и като форма).

Ако се чудиш дали всичко с формата и съдържанието на твоите текстове за уеб е наред или има какво да се подобри, използвай безплатна консултация с копирайтър, за да си изясниш нещата. 

Задай ми въпроса си в коментарите под този пост. Ще отговоря на първите 5 до вторник, 18. 07. 2022. 

===

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър, който вече 15 години се занимава със създаване на съдържание за уеб, рекламни концепции и послания. Водя обучения по копирайтинг и поддържам този блог, за да помогна на всеки, желаещ да стартира и развие стабилна свободна практика. Приятно и ползотворно питане!

п.с. Сподели възможността за безплатна копирайтинг консултация с твой приятел, познат или колега. Благодаря!

8 comments to “Питай копирайтър #29”
 1. Здравейте! Благодаря за придоставената възможност! Може ли да погледнете моя сайт и да споделите мнението си? Поддържам го сама 🙂
  Благодаря!
  Сайтът ми е: http://www.misstedy.com

  • Здравейте,

   Прегледах сайта и ето какви са впечатленията и препоръките ми:

   1. Визията, която се отваря първоначално, е твърде голяма и твърде шарена. Разнообразието от цветове, преливки и послания създава усещане за хаос.

   Освен това първото, което се набива на очи е “уроци по БЕЛ 7-12 клас”. Трябва да разгледам по-внимателно, за да видя, че предлагате и други уроци. Не разбирам от един поглед, че това е академия за учене на чужди езици. Не ѝ виждам името веднага.

   Като кликна на някой от надписите се зарежда все същата визия. При това тя заема целия екран и аз оставам с впечатление, че това е единственото, което има на вашия сайт. Сигурна съм, че ако използвайте heat map, ще видите, че повечето посетители на сайта ви мислят същото и го напускат без да скролнат надолу.

   Препоръчвам ви да се погрижите името на академията да стои в хедъра, по възможност в ляво и на началната страница да имате едно изречение, което обяснява на посетителя къде е попаднал и какво всъщност му предлагате.

   Помислете дали “Учи чужди езици с …” е удачно, при положение, че първото, което виждаме е “уроци по БЕЛ”.

   Сложете по-малка визия и нека не е толкова претрупана. Отдолу изредете услугите, които предлагате и дайте подробности за тях. Ако информацията е много, направете така например:

   Онлайн уроци по български за билингви за деца 1 – 5 клас. – това е заглавието

   Описание: Притеснявате се, че детето ви не говори добре езика и затова изостава в училище? Предлагаме ви… прочетете повече (правите прочетете повече и самото заглавие на услугата линк към нейна отделна страница, на която е обяснено какво предлагате, какъв е процесът на обучение, какви са условията и т.н.)

   (Това е съвсем примерен текст, колкото да ви покажа каква подредба би ви свършила работа.)

   Началната страница на един сайт е като диспечерски пункт. Нейната работа е само да помага на посетителя да стигне максимално бързо и лесно до информацията, която го вълнува.

   2. Страницата на екипа. Ужасно е разхвърляна.
   Използвайте един и същи размер букви за имената на преподавателите. Един и същ размер букви за представянията им. Направете шаблон, по който представяте всеки член на екипа. Например:

   име, какво преподава, опит, силни страни, на кого и как може да е полезен/а

   Качете видо визитките на собствения си сайт, а ако ви е важно, качете си ги отделно и в ютюб. Сложете по едно видео на преподавател.

   На тази страница слоганът ви е различен от слогана на начална страница.

   3. Страница “За нас”
   Първо слагате видео, което на по-бавен интернет или на мобилен се зарежда бавно, дразни и може да откаже посетителя да разглежда страницата.

   Изглеждате много слънчево – сложете първо снимка и до нея малко текст. Кажете коя сте, с какво можете да бъдете полезна на посетителя на сайта и защо. Използвайте биографията и фактите от опита си като доказателство – с тях убеждавате посетителя, че може да му свършите работа, както твърдите.

   Ако основният ви таргет са хора до 25 години – сложете видеото по-нагоре. Ако са над 30-35 – първо оставете повече текст, после видео.

   4. Уроци и условия. Не ми е достатъчно информацията. Предлагате ефективна система, но не ми казвате защо е ефективна, какъв ви е подходът, въобще – разпалете ми любопитството и го нахранете и ме убедете, че ще ми помогнете.

   Използвайте призив за действие, за да накарате посетителя да ви пише.

   Нещата са много. Имате много работа, но не се обезкуражавайте. Започнете така:

   1. Изгледайте тази моя лекция “Как да пишете продаващи текстове за уеб: основни правила за писане в уеб”.

   2. Прегледайте статиите за оформление на текстове в уеб и въобще, изчетете нещата в секция “копирайтърски съвети”.

   3. След това започнете да подреждате сайта си. Не е нужно да правите всичко наведнъж, по-добре е бавно да си човъркате по сайта и да го променяте. Това се харесва и на търсачката.

   4. Като напреднете, пишете ми пак в безплатната копирайтинг консултация да погледна докъде сте стигнала. Ако се обезкуражите и ви се струва, че не можете да се справите, може да вземете индивидуално обучение при мен или копирайтинг курс за самостоятелна подготовка.

   При индивидуалната подготовка можем да работим заедно по текстовете за сайта ви и така да се учите да пишете за уеб и в същото време да знаете, че качвате готови текстове, които са ефективни – привличат потребители, задържат ги, превръщат ги в клиенти.

   Помислете, четете, пробвайте. Предлагате онлайн курсове, направете им достойно, вдъхващо доверие онлайн представяне. Не е нужно всичко да е строго, сериозно и скучно. Напротив. Но си изяснете за кого пишете, кои са вашите потенциални клиенти, какво харесват, кое е това, което ви отличава от преките ви конкуренти, какъв е вашият глас. Така ще си намерите визията, цветовата схема, стила на писане.

 2. Здравейте. Ще се радвам да споделите мнението си за сайтът, който стартираме в момента. За текстовете, описанията и цялостната визия. Към момента аз поддържам и администрирам сайта. Благодаря за дадената възможност! Сайтът е http://opakovano.bg

  • Здравейте.

   1. Имам нужда да знам къде съм попаднала, при това, като повечето ви посетители, искам да го разбера в първите 3 до 5 секунди. Какъв е този сайт – за опаковане на подаръци, за поръчка на подаръци, за какво? Кажете ми в едно начално изречение какво е това уникално нещо, което правите за мен (за клиентите си).

   2. “Всички” не е добро име за бутон. Вие си знаете, че имате предвид “всички подаръци”. Аз, като човек, който прелита през сайта, не знам и няма и да се напъвам да разбера. Почти 50% от посетителите направо не виждат бутона, ако не е с името, което търсят. Малко по-малко са тези, които не кликат на бутон, ако не е ясно докъде води, какво има зад него. Кръстете бутона “подаръци” или “всички подаръци”, ако искате, но нека я има ключовата за вашия сайт дума. По-добре ще е и за seo-то.

   3. Направете си списък с проблемите на вашите потенциални клиенти: липса на време за търсене на подарък, липса на идеи, липса на желание да се занимават и ги използвайте в описанията и текстовете – покажете им, че знаете какво ги тормози и им давате решение.

   4. Страница “как работи” – текстовете ви са много бъбриви и обяснителни. Направете ги повече като инструкции. Текстовете за уеб трябва да са стегнати, действени. И още нещо – човек е свикнал да чете отляво надясно. Така и сканира текстовете. Затова и когато са дясно подравнени, вие го затруднявате.

   Махнете тези въпрос 1, 2, 3. Ако за нещо няма текст, скрийте го, не го оставяйте така. Оставяте впечатление, че сайтът не се поддържа и губите доверието на част от посетителите.

   5. Във футъра ме приканвате да попълня форма, но никаква форма не виждам. Освен това “възможно най-скоро” не е срок, който вдъхва доверие. Сложете “до 2 или до 3 работни дни” или “до 24 часа”, това кара човекът да очаква отговор, вдъхва ми увереност, че тази форма я гледа някой. Още повече, че при вас се поръчват подаръци – хората вероятно се сещат в последния момент и срокът за отговор им е важен.

   6. “За нас”
   Прочетете това изречение – то на практика е лишено от смисъл.

   “Ние сме фирма, с повече от 15 години опит в търговията и това да радваме хората всеки ден.”

   Кажете кои сте, какъв проблем решавате на клиентите си и как. После им разказвайте за опита си.

   7. Темата ви е много благодатна – можете да направите разкошни продуктови описания. Могат да са емоционални, информативни, полезни. Вместо това сте сложили кратки и почти дежурни текстове.

   Помислете кои са ви клиентите и пишете за тях, за това, което ги интересува и вълнува тях. Направете си шаблон за продуктовите описания и създавайте уникални текстове за всеки.

   8. Какво значи “индивидуални подаръци”? Другите какви са? Не разбирам каква е разликата.

   9. Изслушайте тази лекция “Как да пишете продаващи текстове за уеб: основни правила за писане в уеб”.

   Ще ви даде някои насоки как трябва да са оформени текстовете, какво е добре да се промени.

 3. Здравейте, Иванка!
  Ще Ви бъде благодарна, ако погледнете моя сайт и споделите мнението си.
  Предварително благодаря за отделеното време!

 4. Здравейте, Веси,

  Моля да ме извините за закъснението. Разгледах сайта и ето какво мисля:

  1. Не е ясно веднага къде попада посетителят. Какво е това – онлайн магазин за пощенски картички и марки от България? Платформа за колекционери на картички и филателисти? Личен сайт, в който събирате картички и марки? Имате 3 до 5 секунди, за да покажете/кажете на посетителя къде е попаднал и къде е информацията, която го интересува. След това той просто затваря страницата и отива да търси каквото му трябва другаде.

  Затова в хедъра обикновено стои името на сайта/фирмата/човека, логото и слоган или 3 до 5 думи обяснение какво е това място.

  2. “Нека декорираме света с красиви и внимателно подбрани пощенски картички…” не звучи добре. Може нещо друго да го направите света, но да го декорирате с пощенски картички… Може чрез тях да покажете красотата на България, да споделите любими места, да стигнете до други хора, да направите света по-красиво място… Намерете точната дума за действието, което искате да извършват хората, след като си купят картички. Не е “декорираме”.

  3. Началната ви страница не изглежда добре. Стои като нещо недовършено. Особено тези визии с надписи изцяло с главни букви, които се сменят. Какво е това, какво повече да видя, защо. Не става ясно.

  Началната страница на един сайт играе роля на диспечерски пункт. Нейната функция е да показва на посетителя къде какво има на сайта и как най-лесно да стигне до това, което го интересува. При вашия продукт визията играе много голяма роля. Покажете на начална страница най-хубавите си картички/марки от различните групи продукти и сложете по един бутон “вижте повече”. Може да сложите и по няколко думи за всяка група продутки. Какво съдържа, с какво е интересна, за кого е интересна. Ще е добре и за посетителите, и за SEO-то.

  4. Не става ясно какво е посткросинг, нито какво се крие зад таба “посткроусърски истории”. По-лошото е, че като кликна на него на компютъра ми се сваля неясно какъв файл без да ми иска разрешение. Това прави много неприятно впечатление и много посетители просто ще напуснат сайта ви. Махнете този таб или нека зад него стои обикновена уеб страница със съответното съдържание.

  Ако част от аудиторията ви не знае какво е “посткросър”, добре е да ѝ го обясните още на начална страница. Иначе хората просто няма да кликнат на таба.

  Ако искате да оставите файл за сваляне, предупредете. Пишете какъв тип е файлът и какво ще намерят хората в него.

  5. В таб “за нас” всъщност няма информация за вас. Кои сте вие, какво е това място, с какво помагате на посетителите си, какви са целите ви, защо правите това, което правите?

  Кой изработва тези картички? Вие ли? Или вие правите подборка за колекции от готови картички? Защо се занимавате с това? Разкажете ни вашата история, за да ни спечелите вниманието, да ни задържите на сайта, да ни вдъхнете доверие.

  Ако страница “за нас” не съдържа тази информация, тя всъщност е безполезна.

  6. Таб за лоялни клиенти. Текстовете ви са бледи (както и навсякъде), не са достатъчно контрастни, трудни са за четене, какво остава за сканиране. Посетителите на сайтовете сканират текстовете, докато погледите им се закачат за някоя ключова дума или фраза/за нещо, което ги интересува и това ги кара да се зачетат.

  Имате доста работа. Тя не е непосилна, просто е добре да започнете да четете за писане в уеб, за елементите, които се съдържат в различните страници на един сайт. За това как се пише призив за действие.

  Изгледайте тази моя лекция “Как да пишете продаващи текстове за уеб: основни правила за писане в уеб”.

  Прегледайте статиите за оформление на текстове в уеб и въобще, изчетете нещата в секция “копирайтърски съвети”.

  След това започнете един по един да коригирате проблемите по сайта си. Не е нужно да правите всичко наведнъж, действайте стъпка по стъпка. Това се харесва и на търсачката.

  Като напреднете, пишете ми пак в безплатната копирайтинг консултация да погледна докъде сте стигнала. Ако се обезкуражите и ви се струва, че не можете да се справите, може да вземете индивидуално обучение при мен или копирайтинг курс за самостоятелна подготовка.

  При индивидуалната подготовка можем да работим заедно по текстовете за сайта ви и така да се учите да пишете за уеб и в същото време да знаете, че качвате готови текстове, които са ефективни – привличат потребители, задържат ги, превръщат ги в клиенти.

  Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *