Питай адвокат #10

Използвай безплатната консултация с адвокат за фрийлансъри и собственици на малък бизнес.

Всички въпроси относно изготвяне на договори, регистрация на фирма, авторски права, справяне с некоректни клиенти са добре дошли.

Адвокат Мирослав Моравски е на твое разположение. Задай въпроса си в коментарите, той ще отговори на първите 5 до понеделник, края на деня (15. 02. 2021).

Важно! Консултацията включва съвети и насоки. Не включва разглеждане на документи и случаи, които изискват голям обем предварителни проучвания.

Питай адвокат и сподели възможността с колеги фрийлансъри!

===

Мирослав Моравски е адвокат и правен съветник в различни юридически области – търговско право, гражданско право и интелектуална собственост. Занимава се както с фирмени и авторскоправни казуси, така и със семейни и имотни консултации.
Завършил право в СУ „Климент Охридски“ през 2008 г., той е работил като юрисконсулт и адвокат към различни търговски дружества, нотариални и адвокатски кантори.

Email: myroslav.moravsky@gmail.com
Mob/Viber/Wattsapp/: +359898598030
LinkedIn: Miroslav Moravsky
Facebook: www.facebook.com/advocateMoravsky

10 comments to “Питай адвокат #10”
 1. Здравейте, в момента с моя приятел купеваме жилище(нямаме брак), което ще бъде на негово име със заем, изтеглен от него, но двамата ще изплащаме и двамата заедно ще живеем в жилището. Въпросът ми е след време това жилище става ли и мое по закона за давност(или някой друг), и ако да, колко години трябва да минат, за да имам законно право върху имота.

  • Здравейте, Буба, и благодаря.

   Доколкото разбирам от изложеното във въпроса ви – приятелят ви ще купува жилище (той ще бъде Купувач в нотариалният акт), а вие ще му помагате с вноските по кредита, отпуснат за закупуването.
   Моят въпрос е – двамата заедно ли ще бъдете кредитополучатели – т.е. и вие ли ще бъдете включена като страна в договора с банката, или просто ще му помагате финансово?

   При първия вариант, ако сте съкредитополучател,
   след като изплатите кредита, и сте ползвали съвместно жилището, би могло по съдебен ред да докажете принос в придобиването на същото.
   Трябва да ви предупредя че подобно дело обаче е дълго и не особено лесно.
   При вторият вариант пък ще имате право само върху дадената от вас сума за изплащане на кредита, и то ако сте я обезпечили с документ (договор, платежни и др.).

   Съветвам ви, за да е ясно и равноправно всичко от началото, ако двамата решите да закупувате жилище заедно и желаете да живеете само в съжителство (не искате да сключвате брак), да сте равно вписани във всички документи по придобиването на имота – предварителен договор, нотариален акт, договор за кредит и т.н.

   Това е от мен накратко,
   Хубава седмица.

   • Благодаря за отговора! Няма да съм съкредитополучател и ще бъде закупено само на негово име по ред причини. Дори и да сключим брак, то ще бъде след като вече е закупено жилището, което ако не се бъркам, няма да ми възложи някакви права върху него? А от предния отговор да разбирам ли, че дори и при продължително съжителство в жилището пак няма да имам права?

    • Здравейте, Буба,
     Да, това имах предвид с отговора си. При условие че собственика владее и свои вещта, много трудно може да се докаже друго владение, освен ако той не предприеме стъпки в тази насока.

     Хубаво е да скрепите писмено финансовото си участие в покупката, ако желаете да си осигурите права в тази връзка.

     Надявам се да съм бил полезен,
     Поздрави,

 2. * Какъв тип договор е нужен при изготвяне на дизайн към фирма.Би ли могло да се осъществи авторски договор?
  * Коя страна трябва да изготви договора?
  * Ако клиента не притежава фирма, какво се случва?
  * Този договор валиден ли е при условия в които дизайнера не е регистриран като фимра или свободна практика, а упражнява професията си като допълнително регламентираните доходи от 10% с годишна данъчна декларация.
  * Ако този договор се изготвя от страната на дизайнера, с какъв специалист по специалност трябва да работи дизайнера, за да се изготвя този документ, защото се оказва, че масово счетоводителите не са чували за “Авторски договор” ?

  • Здравейте, Лесли, благодаря ви за въпросите, отговарям в текста, както следва:

   * Какъв тип договор е нужен при изготвяне на дизайн към фирма.Би ли могло да се осъществи авторски договор?
   – Дизайнът е предмет на защита от закона за авторски права и сродните им права, затова съвсем спокойно може да бъде договорен с договор за изработка на дизайн, в който вие сте автор, а другата страна е ползвател. В договора може да уговорите начина на ползване на авторските права и други елементи.

   * Коя страна трябва да изготви договора?
   – Най-добре е да бъде изготвен от страната, която предлага услугата, но при всички случаи е хубаво и двете страни да имат право на корекции.

   * Ако клиента не притежава фирма, какво се случва?
   – Договаря като физическо лице.

   * Този договор валиден ли е при условия, в които дизайнера не е регистриран като фирма или свободна практика, а упражнява професията си като допълнително регламентираните доходи от 10% с годишна данъчна декларация.
   – Данъчните задължения не влияят върху формата и валидността на договорите. Сключеният договор при всички случаи ще поражда права и задължения за страните по него, а данъчното отчитане е етап, следващ  изпълнението.

   * Ако този договор се изготвя от страната на дизайнера, с какъв специалист по специалност трябва да работи дизайнера, за да се изготвя този документ, защото се оказва, че масово счетоводителите не са чували за “Авторски договор” ?
   – Договорите, споразуменията и изготвянето на всички други документи, които пораждат права и задължения за страните по тях, са юридическа дейност. Всеки друг специалист би бил просто ползвател на същите, без да може да даде професионално мнение и помощ.
   Съветвам ви за изготвяне на вашите договори, да се обърнете към адвокат.

   Надявам се да съм бил полезен,
   Хубав ден

 3. Предприятие иска да ползва мои снимки срещу съответно заплащане. Нямам регистрирана фирма, нито съм регистриран като упражняващ свободна професия (т.к. работя на трудов договор и снимането е странично занимание). Граждански договор ли е единственото решение в случая?
  Уточнявам, че става въпрос за неекслузивни права за ползване на снимките, а не за възложена фотографска работа от страна на предприятието.
  В случай, че сключим граждански договор, предприятието задължено ли е да ми издаде сметка за изплатени суми, въз основа на която да подам данъчната си декларация?

  • Здравейте, Мартин, благодаря за въпроса.

   Гражданският договор е форма на договор за поръчка или договор за изработка, и за възлагане на фотографска работа би бил подходящ. В този случай обаче вие споменавате и предоставяне на неексклузивни авторски права, т.е. има елемент на авторски договор.

   Считам, че можете да постъпите по два начина – или да ползвате изцяло авторски договор, или да ползвате граждански договор, в който да вмъкнете раздел за уреждане на авторските права и начина на прехвърляне, ползване и т.н.

   По втория ви въпрос – разбира се, при сключване на договора, страната възложител следва да издаде сметка за изплатени суми.

   Ако имате други въпроси съм насреща.
   Хубава седмица.

   • Благодаря за отговора!
    В случай, че сключим авторски договор (който явно е по-подходящ в случая), възможно ли е да се мине без фактура отново?

    • Здравейте, на този въпрос би ви отговорил най-точно счетоводителят.

     Принципно, ако не сте юридическо или самоосигуряващо се физическо лице, не би следвало да издавате фактури.

     Успех желая,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *