Нова фрийланс платформа пуска специални услуги за работещите на свободна практика

Опити да се направи фрийланс платформа в България е имало много. Повечето просъществуваха за кратко и изчезнаха. Една от тях – freelance.bg– все още диша и живей. Напоследък забелязвам, че отново настъпи раздвижване. Сещам се поне за две платформи, които стартираха наскоро и една, чийто старт предстои. Никоя от тях обаче не предлага комбинацията от услуги, осигурявана от Red Lemon – платформата, за която смятам да ти разкажа днес. Тя все още е в тестов период, но ти като фрийлансър, можеш да последваш линка и да се включиш като бета тестер.

Какво е толкова различното, което предлага тази платформа за фрийланс

1. Гарантирано плащане.

2. Счетоводни услуги за фрийлансъри.

Гарантирано плащане: доста колеги се оплакват, че не могат да си съберат парите от клиентите навреме, а често и изобщо не ги получават. Ако и ти имаш такъв опит, то гарантираното плащане на Red Lemon е добре дошло за теб. Системата е следната: клиентът ти възлага поръчка; ти си дал срок и цена, стиснали сте си ръцете, получил си разяснения; в този един момент той превежда пари по сметката ти. Ти нямаш достъп до тях, блокирани са, но можеш да ги видиш. Така клиентът е спокоен, ти си работиш, когато приключиш и му изпратиш нещата, сумата се отблокира и можеш да я ползваш.

При възникнали недоразумения между фрийлансър и клиент се намесват независими арбитри, които разрешават спора.

Сигурността разбира се си има цена, но в случая тя е минимална. Ако работиш през сайта, плащаш на екипа му 3% от всяка своя изработена и платена поръчка.

Счетоводни услуги: като се опре до счетоводство, фрийлансърите доста започва да ги стяга чепикът. Консултацията със счетоводител не е първото нещо, за което се сещат, много от колегите предпочитат да се справят сами. Дали защото смятат, че ще им излезе по-евтино, дали за да избегнат срещата с това страшилище счетоводителят, не мога да преценя.

Поне за мен желанието им е достойно за възхищение. Аз ползвам счетоводни услуги и нямам самочувствието, че мога да се справя сама с всички счетоводни бакии.

Red Lemon предлага компромисен вариант – автоматизирана система, която извършва основни счетоводни операции:

  • изчисляване на данъци и осигуровки;
  • оформяне на данъчни декларации;
  • автоматично плащане на данъци.

Към тях са добавени и куп образци на различни типове договори, опция за попълване и управление на фактури.

В този случай отпадат и двете фрийлансърски извинения за неизползване на счетоводни услуги. Фрийлансърите могат да се справят сами с помощта на инструменти, разработени специално за тях; не се сблъскват със страшилището, наречено счетоводител; могат да си позволят да ползват услугата. Таксата за нея е символична – към момента се коментира да е около 0.50 стотинки на месец.

А най-хубавото е, че всичко е по желание – точно както е подходящо да бъде за фрийлансъри – на твое разположение са всички услуги на платформата, а ти ползвай, които решиш.

Платформа за фрийланс

Има ли нещо, което пропускаш да ми кажеш

Да, има. Фрийланс платформата Red Lemon се разработва от международна финансова компания, която стига по-далеч от това да предложи сигурност на плащанията и опция за нормално счетоводство на фрийлансърите. В момента към платформата се разработват и куп банкови услуги, които ще са съобразени с нуждите на фрийлансърите и спецификите на свободните професии. Но за тях ти ще разбереш сам, ако вече си започнал да ползваш сайта или пък ще ти разкажа аз на следващ етап.

Откъде ще дойдат хората с поръчките

Задавам този въпрос на всеки, който ми е казвал през годините, че разработва платформа за фрийлансъри. Мога да кажа, че този път получих отговор и хората имат план. Повече към момента не мога да ти споделя. Стани бета тестер и следи нещата изкъсо или проверявай периодично кога ще пуснат официалната версия на сайта и как ще се развива тя.

Как ще се работи през платформата

Правиш си профил, попълваш го подробно, показваш свои работи. В това отношение системата си е класическа – колкото по-подробно ти е попълнен профилът, толкова по-голям шанс имаш да спечелиш поръчка. Към полетата за попълване, поне към момента (помниш, че все още говорим за пробна версия на платформата) има достатъчно указания какво трябва да се направи. Вместо да ти обяснявам, по-добре разгледай страницата за публикуване на обява.

Дотук всичко звучи чудесно и тази фрийланс платформа има шанс да се превърне в нещо наистина полезно за хората, работещи на свободна практика и за техните клиенти.

Аз лично ще следя как се развива. Ти избери дали да помогнеш за развитието й отсега, или да се включиш по-късно. Но първото вероятно ще ти донесе, освен удовлетворение, и други ползи.

Разгледай, участвай, сподели какво мислиш.

Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *