Как да постигаш целите си по-лесно

или 8 начина да се пребориш с вселенската несправедливост

Познаваш хора, на които всичко им се получава, без да полагат усилия. Даровете на съдбата просто се изсипват върху тях и ти не можеш да не се засегнеш от тази вселенска несправедливост. Познаваш и хора, целунати от късмета, които имат вуйчо владика и/или леля в Америка, и не им се налага дори да искат нещо. Като се огледаш около себе си, излиза, че само ти си онеправдан.

Разбирам тежката ти мъка и ти предлагам няколко идеи как да счупиш каръка и да започнеш да постигаш целите си с лекота.

1. Прави това, в което си добър
Очевидно е, че няма как да станеш световноизвестна певица, ако котката се крие под леглото всеки път, когато си тананикаш. Или ако никой не се е радвал на изпълненията ти от училищните концерти насам. Понякога е много трудно да си признаеш, че нямаш талант за нещо, но пък упорството, да продължиш да го правиш, ще ти донесе повече нещастие. Всеки е добър в нещо, намери кое е твоето.

2. Прави това, което ти харесва
Струва ти се, че този съвет си противоречи с горния? Всъщност не. След като разбереш какво ти се отдава най-много намери начин да го правиш с кеф. Иначе вселената отново ще е несправедлива към теб и ще ти пречи.

copywriter

3. Формулирай си постижими цели

Да имаш големи цели и мечти е похвално, но не е реалистично да искаш да станеш световен шампион на Формула 1 още след първия ден от шофьорския си курс. Каквото и да правиш, разделяй голямата задача на по-малки. Така ще имаш повече успехи, десетки добре изпълнени малки задачи, което пък ще те мотивира да вървиш напред към осъществяване на голямата си цел по-бързо и уверено.

4. Прояви постоянство
Колкото повече упражняваш една професия, толкова по-добър ставаш в нея. Независимо как ти изглежда отстрани, няма успех, постигнат без усилие. Просто хората не мрънкат и не те занимават с подробности и ти виждаш само крайния резултат от техния труд. Затова ти се струва, че само да си помислят за нещо и го постигат. Не се лъжи, те просто, освен да мислят, са започнали и да действат малко по-рано от теб.

5. Бъди изобретателен
Разбира се, няма нищо лошо в това да следваш изпитани рецепти. Просто не ги следвай сляпо, прилагай ги дотолкова, доколкото са подходящи за твоята работа и за твоите цели. А и от време на време не вреди да се отклониш от утъпкания път и да си направиш свой. Обмисляй нещата добре и ги върши така, както смяташ, че трябва и ще е добре за теб, а не както другите ти казват, че се правят по принцип.

6. Не губи време да се занимаваш с другите 
Кой на кого как е помогнал, на кой колко му върви, кой го пренебрегват и кой го бутат нагоре – всичко това не би трябвало да те интересува. Първо, защото не е твоя работа, а и по никакъв начин не можеш да го промениш. Второ, защото подобни мисли ти носят само огорчение и озлобление и не ти помагат. Не ги допускай в главата си. Фокусирай се върху работата си, почивай пълноценно, преговаряй какво си постигнал ти и какво и как смяташ да правиш занапред. Това е напълно достатъчно.

7. Задавай си подходящите въпроси 
“Какво ще стане ако се проваля?” е разрешен въпрос само веднъж, колкото да си представиш кое е най-лошото, което може да се случи, да видиш, че не е толкова страшно и да се занимаваш с по-важни неща.

Задавай си конструктивни въпроси, чиито отговори ще ти помогнат да направиш по-добре това, което искаш. Всички други ненужни въпросчета като “Ами ако не стане? Какво ще си помисят другите, ако… ” те съветвам да ги убиваш в зародиш, докато свикнат да не се появяват в главата ти.

8. Не си поставяй повече цели отколкото можеш да изпълниш
Вероятността да бъдеш едновременно страхотен дизайнер или копирайтър фрийлансър, велик пианист, добър глава на семейство и приличен водопроводчик е почти нулева. Не можеш да постигнеш безкрайно много неща, за определен период от време, в различни области. Колкото по-фокусирани са усилията ти, толкова по-добре. Затова си помисли кои 2 неща искаш най-много и се захвани с тях. Но дори и в този случай не се ласкай, че си модерен, мултитаскинг пич. Върши си задачите една след друга, вместо едновременно, и ще постигнеш много по-добри резултати.

От всичко прочетено дотук навярно вече си разбрал, че единствената пречка за постигането на твоите цели обикновено си ти самият и никаква вселенска несправедливост и вуйчо владика нямат пръст в тая работа. Това би трябвало да ти подейства успокоително и мотивиращо. Щом проблемът е в теб, значи от теб зависи да си го решиш. Найс, а?

Успех.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *